Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Liepājas teātrī pirmizrāde Džordža Orvela romāna 1984 dramatizējumam

Antiutopisko romānu 1984 Džordžs Orvels sarakstījis 1948. gadā, radot apokaliptisku nākotnes redzējumu par 1984. gadu. Bet aiz loga ir 2014. gads... Liepājas teātrī tapis režisores Lauras Grozas-Ķiberes veidots romāna 1984 iestudējums, ko 5. decembrī varēs vērtēt pirmie skatītāji. Iestudējuma pamatā ir Roberta Aika un Dankana Makmilana 2013. gadā radītais dramatizējums, ko pērn ar lieliem panākumiem iestudēja Londonā.

Kad aktieris Egons Dombrovskis pirms 20 gadiem lasīja Orvela grāmatu, tad nebūt nedomāja, ka reiz viņam tiks Vinstona Smita - melus fabricējošās Patiesības ministrijas ierēdņa, kurš alkst pārmaiņu un ir gatavs revolūcijai, - loma. Taču, kad režisore E. Dombrovski uzrunājusi, viņš emocionāli atcerējies lasīto. Orvels savā darbā aprakstījis kādu lielvaru, kas ilgojas pēc būtiskas pasaules teritoriālās pārdales un vienas nemainīgas un neapstrīdamas patiesības ieviešanas un absolutizēšanas. Cilvēki dzīvo nepārtrauktās bailēs, ka viņus novēro Lielais Brālis un kontrolē Domu policija. Galvenais varonis Vinstons Smits (E. Dombrovskis) slepeni sāk rakstīt dienasgrāmatu un iemīlas, cerot mainīt pasauli un kopā ar Džūliju (pērnās sezonas Gada aktrise Agnese Jēkabsone) izrauties no Lielā Brāļa ietekmes un uzspiestās sistēmas.

Vai reālajā dzīvē E. Dombrovskis arī varētu būt revolucionārs? "Rodas aizvien jaunas atklāsmes, jo darbs ir ne tikai interesants, bet arī sarežģīts un dziļš," domīgi saka aktieris. Paralēles var atrast arī šodienā, un tās var meklēt jebkurā cilvēkā. "Ir patiesība, un ir meli. Turies pie patiesības, tad tu neesi traks - šie Orvela vārdi varētu būt kā šī brīža motīvs," saka aktieris. "Tēma par sistēmu un indivīdu sistēmā ir aktuāla vienmēr. Ne velti Orvela romāns 1984 ir starp 100 ietekmīgākajām grāmatām pasaulē."

Izrādē skarto tēmu dēļ to nav ieteicams apmeklēt skatītājiem līdz 14 gadu vecumam. "Nenobriedušam prātam ir skarbi uzzināt, ka cilvēkus var iznīcināt ne tikai fiziski, bet arī morāli, lai gan tagad televizorā un internetā jaunieši var redzēt ne to vien," saka E. Dombrovskis. Režisore L. Groza-Ķibere uzsver: "Lai arī Orvelam nereti tiek pārmesta spēja ar saviem darbiem laupīt cilvēkam cerību, man šķiet būtiski darbu aktualizēt tieši tagad, kad, ņemot vērā Latvijā un pasaulē notiekošo, Orvela fantāzija kļuvusi par biedējošu mūsdienu realitāti."

Iestudējums tomēr solās būt dzīvi apliecinošs. Ko nevar pateikt ar vārdiem, to reizēm var ar mūziku. Izrādei tapusi oriģinālmūzika, ko sacerējis Kārlis Auzāns. Izrādē piedalās arī aktieri Gatis Maliks, Leons Leščinskis, Anda Albuže, Viktors Ellers, Edgars Ozoliņš, Sandis Pēcis, Terēze Laukšteina un Normunds Kalniņš, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, horeogrāfe Liene Grava, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis un videomākslinieks Andris Vētra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja