Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Nacionālais teātris jaunajā sezonā pievērsīsies klasikai un latviešu dramaturģijai

Pagājušā gada Spēlmaņu nakts līderis Latvijas Nacionālais teātris, kas 2015. gadu pavadīja Raiņa zīmē, jaunajā sezonā skatītājiem piedāvās 15 jaunas izrādes, preses konferencē pastāstīja Nacionalā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Ieturot tradīciju, jaunā sezona tiks sākta ar latviešu dramaturģiju. Šoreiz tas būs Andreja Upīša mazāk zināmais darbs Sieviete, kurā galveno lomu atveidos Dita Lūriņa. Izrādes režisore Ināra Slucka darbu pie iestudējuma sāka jau maijā. Sieviete pirmizrāde gaidāma 15. septembrī.

Lielajā zāle varēsim redzēt vēl piecus jauniestudējumus. Režisors Viesturs Kairišs, kurš jau iepriekšējā gada ieminis klasikas taciņu ar Raiņa lugu Uguns un nakts, šogad ķēries klāt Ibsena un Grīga Pēram Gintam, kas pirmizrādi piedzīvos 27. oktobrī. Valdis Lūriņš veidos Annas Rancānes lugu Bišu māte un vilkacis, bet pēc jaunā gada redzēsim arī Nacionālajam teātrim speciāli tapušu Marjus Ivaškeviša darbu Guļošie, ko Lielajā zālē iestudē Kirils Serebreņņikovs. Tā būs savdabīga eksperimentāla izrāde par to, kas ar mums varētu notikt nākotnē. Jauniešu auditorijai Valters Sīlis studē izrādi pēc Marka Hedona romāna motīviem Savāds atgadījums ar suni naktī, savukārt sezonas beigās būs skatāma Rūdolfa Blaumaņa Trīnes grēki, ko Elmārs Seņkovs saīsinatā veidā pārdēvējis vienkarši par Trīni.

"Nakamā sezona ir tāds kā tramplīna turpinājums uz valsts simtgadi. Mēs ceram, ka uz to varēsim īstenot pilnīgu latviešu programmu," vēsta Ojārs Rubenis.

Abās mazajās zālēs gaidāmi neparasti iestudējumi. Drīz darbu LMT Jaunajā zāle sāks vācu izcelsmes režisors Folkers Šmits, kurš uzvedīs Gētes Klavigo. Aktieru zālē savukārt tiks iestudēts Jāņa Baloža un Valtera Sīļa kopdarbs ar nosaukumu Veiksmes stāsts, vēstot par Latvijas politiskajām dienām un nedienām.

Aktieru zālē būs skatāms arī režisora Kārļa Krūmiņa Šausmu autobuss pec Paula van Lona stāstiem, Floriana Zellera Satikšanās Indras Rogas režijā un Harija Gulbja Olivers, ko iestudē Edmunds Freibergs.

Bet LMT Jaunajā zālē varēs baudīt režisores un horeogrāfes izrādi Nature Morte, Seņkova iestudēto Antona Čehova Kaiju, Artūra Dīča Lidojošo Travoltu Regnāra Vaivara režijā un jaunā režisora Toma Treiņa uzvedumu - Gunāra Priedes lugu Zilā.

"Mēs esam ļoti apmulsuši, jo, kad tev klājas ļoti labi, sāc uztraukties, kas būs tālāk," rezumējot iepriekšējo gadu, saka Rubenis. Pagājušās sezonas veiksmīgaka izrāde bijusi Uguns un nakts, kas rādīta 23 reizes un nominēta Spēlmaņu nakts balvai. "Izrādēm bija Kultūras ministrijas atbalsts, un, pateicoties tam, "Raini" mums ir noskatījušies četri ar pus tūkstoši jaunu cilvēku. Ministrijas sniegtās dotācijas ļāva biļetes tirgot pa 5 eiro skolēniem, studentiem un citiem jauniem cilvēkiem. Tātad kaut ko mes esam "iesējuši" vismaz kādai daļai no Instagram, Facebook un visas pārējās sociālo tīklu sabiedrības," priecājas teātra direktors.

Pirmo gadu pēc ilgiem laikiem nedaudz palielinājies arī iegādāto teātra izrāžu abonementu skaits. Mainījies arī apmeklētāju vecums - uz izrādem nāk vairāk jaunu cilvēku. Interesanti, ka aug pieprasījums pēc mazajām zālem, uz kuru iestudējumiem veidojas cilvēku rindas cerība nopirkt biļetes, apliecinot arī pasaules tendences - teātris kļūst intīmāks, apmeklētājam meklējot personīgo kontaktu ar mākslas darbu.

2015. gadā Latvijas Nacionālais teātris nospelējis 551 izrādi. Teātri kopumā apmeklējuši 174 113 skatītāji, un tas saņēmis 33 Spēlmaņu nakts nominācijas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja