Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Nežēlīgs un godīgs. Uz skatuves – klasika. Valmieras teātrī iestudēts Rūdolfa Blaumaņa Pazudušais dēls

Klasiķa Rūdolfa Blaumaņa lugu sižetus aptuveni zina izstāstīt katrs apzinīga vecuma pilsonis, jo jau skolas laikā vismaz kaut kas ir dzirdēts, pēcāk – skatīts teātros.

Nacionālajā enciklopēdijā teikts, ka Pazudušais dēls ir Blaumaņa pirmais nozīmīgākais dramaturģijas darbs, kas 1893. gadā iestudēts Rīgas Latviešu teātrī: "Bēdu luga Pazudušais dēls bija kvalitatīvi jauna pakāpe latviešu dramaturģijā. Tajā izpaudās R. Blaumaņa prasme konfliktu, raksturu un dialogu veidojumā, panākot dzīves apstākļu attēlojuma precizitāti un psiholoģisku ietilpību." Režisors Reinis Suhanovs Blaumaņa dramaturģijas meistardarbu sauc par programmatisku un Valmieras teātrī to iestudējis jau otro reizi. Režisors uzskata, ka brīdī, kad teātrī ienāk jauni aktieri, šīs lugas izvēle ir likumsakarīga.

Krustiņa loma šajā izrādē tikusi aktierim Krišjānim Strodam. "Blaumanis – tie ir latvieši, mūsu zeme un sēta, mūsu sviedri, mūsu koki. Tie esam mēs! Tieši tāpēc aktieriem un skatītājiem tā ir dramaturģija, kas pieprasa, lai klāt būtu sirds un jūtas. Tas ir svētīgi – gan aktieriem domāt ar sirdi, gan skatītājiem sajust ar sirdi. Tur nav nekā lieka," viņš saka, komentējot atgriešanos pie Blaumaņa katrā paaudzē.

"Manā profesionālajā karjerā nav nācies saskarties ar tādu žanra apzīmējumu kā "bēdu luga". Bet blakus bēdām te ir daudz prieka, lustes, dzīvīguma, emociju. Tāpēc gribas tam spītēties! Paralēli skumjām mans atradums, ko gribas izcelt, ir prieks un nezūdošā cerība, ka varbūt tomēr tas viss beigsies savādāk. Laimīgas beigas? Kolektīvi un individuāli to risinām citādi," noskaņojumu izrādē raksturo K. Strods.

Viņš uzsver Krustiņa godīgumu. "Mēs pieņemam, ka godīgs cilvēks ir tas, kurš visu pastāsta un neko neslēpj. Luga ir par Krustiņa pēdējo dzīves nedēļu. Viņš šo laiku izdzīvo emocionāli, Krustiņš ir nežēlīgs un godīgs. Viņš dara to, kas jādara, lai gan tas ir nežēlīgi. Tāpēc ir jautājums: vai godīgs ir tas, kas dara tā, kā visiem liekas simpātiski? Tas – par situāciju, vai var pacelt roku pret māti," sava tēla peripetijas mēģina skaidrot aktieris. "Gribu par Krustiņu domāt labu. Par to, kas ar viņu bijis pirms tam, varu tikai fantazēt – aizvainots bērns, nesaprasts pusaudzis, dusmīgs jauneklis. Tas viss rezultējas stāstā par Krustiņu. Arī mūsdienās par to var pārliecināties, jo bērni neizbēgami kļūst par vecāku spoguli," saka K. Strods. Izrāde ir arī par to, cik svarīgi ir izrunāties, vispār sarunāties. Tad var arī atliekt to egli, nenostiept klusuma un spīta diegus līdz traģēdijai. Par parādu atdošanu visās nozīmēs – krodziniekam, tēvam, dzīvei, sev.

Tuvākās izrādes – 26., 28. maijā, 13., 15. jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja