Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Nodibināta Pasaules latviešu amatieru teātru savienība

Pagājušās nedēļas nogalē tiešsaistē norisinājās pirmais Latvijas diasporas amatieru teātru forums, kurā dibināta Pasaules latviešu amatieru teātru savienība (PLATS), informēja Latviešu kultūras centra Birmingemā projektu vadītāja Dace Čaklā.

Pasākuma organizatori bija apzinājuši un uzrunājuši visus pašlaik aktīvos Latvijas diasporas teātrus - kopā 22 latviešu teātrus no trim kontinentiem. Pēc Čaklās paustā, visi teātri atsaucās aicinājumam un piedalījās forumā.

Foruma gaitā notika diskusijas, teātriem izklāstot savas problēmas un aktualitātes, kā svarīgākās problēmas minot profesionāla aprīkojuma un teātra nodarbībām piemērotu telpu trūkumu, apmācību un izglītības iespēju trūkumu, ierobežojumus piekļuvei lugu resursiem, autortiesību jautājumu nesakārtotību, jauniešu un vīriešu kūtrumu iesaistoties teātru kopās. Tāpat trūkstot publikas ieinteresētības un aktieru disciplinētības. Teātru pārstāvji norādīja arī uz režisoru izdegšanu, finanšu trūkumu un citām problēmām.

Lai risinātu kopīgās problēmas un stiprinātu latviešu teātrus ārpus Latvijas, 21 teātris apvienojās un nodibināja PLATS. Jaunās organizācijas dibinātāji ir Austrālijas Latviešu teātris, Sidnejas Latviešu teātris, Sanfrancisko Jaunais teātris, teātris Holivudas koferis, LATiBergen, Birmingemas Mazais teātris, Birmingemas Mazā teātra Londonas filiāle, Bradfordas teātra trupa Saulespuķe, Burtonas amatierteātris Strops, Īrijas Latviešu teātris. Dibināšanā piedalījās arī Jorkšīras Latviešu improvizācijas teātris Spogulis, Latviešu amatierteātra kopa Straumēni, Latviešu amatierteātris Dānijā Pūpols, MADteatteri, Mansfīldas drāmas grupa Klēts, Minsteres Latviešu amatierteātris Ezīši, Momento, Oslo latviešu teātris O’Latte, Reikjavīkas Latviešu teātris, Sirsnīgais Briseles Latviešu teātris un Stokholmas Latviešu amatierteātris.

Dibināšanas sapulcē ievēlēta savienības valde septiņu personu sastāvā.

Par PLATS mērķiem noteikta savstarpējā teātru komunikācija, mākslinieciskās kvalitātes celšana, saites ar Latviju saglabāšana un uzturēšana, latviešu jauniešu piesaiste diasporas teātriem, informācijas aprite un jaunā organizācija kā bāzes un resursu vietne. PLATS dibinātāji uzdeva valdei līdz nākamajai kopsapulcei, kas notiks martā, sakārtot organizācijas administratīvo pusi un izstrādāt darbības plānu nākamajiem diviem gadiem.

Čaklā uzsvēra, ka PLATS ir atvērta visiem latviešu teātriem, kā arī gatava sadarbībai ar ieinteresētajām organizācijām Latvijā un visā pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja