Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pirmizrādi Valmierā piedzīvos oriģinālluga Es neesmu klaviernieks par Emīlu Dārziņu

Iestudējums Es neesmu klaviernieks ir režisora Vara Braslas un dramaturga Alvja Lapiņa piektais kopdarbs Valmieras teātrī. Stāsts izgaismos Emīla Dārziņa pēdējos dzīves gadus. Komponista lomā iejūtīsies aktieris Mārtiņš Meiers un mūziķis Emīls Zilberts. Pirmizrāde notiks 24. janvārī

Stāsts sākas 1908. gadā, kad Melanholiskā valša autoram Emīlam Dārziņam ir 33 gadi. Viņš nodzīvos vēl tikai nepilnus divus gadus – pareģos un brīdinās kāda zīlniece. Emīls Dārziņš un diriģents, dziedāšanas skolotājs Pāvuls Jurjāns ir labi kolēģi. Abi sapņo par latviešu operas dibināšanu. Dārziņš komponē operu Rožainās dienas. Negaidīti abi domubiedri kļūst nesamierināmi pretinieki. Ar Pāvula gādību Emīls tiek publiski apvainots muzikālā zādzībā. Emīls pārstāj komponēt, pats iznīcina vairākas savas klausītāju iemīļotas kompozīcijas. Kas notika? Kas bija konflikta pamatā? Muļķība? Skaudība? Greizsirdība?

Teātra un kino režisora Vara Braslas un dramaturga, kinoscenārista Alvja Lapiņa radošais tandēms ir nozīmīgs ne tikai latviešu nacionālajam kino, bet arī Valmieras teātrim un tā skatītājam. Vara Braslas iestudētās Alvja Lapiņa oriģināllugas Atvari (2008), Eldorado (2010), Nepabeigtās kāzas (2017), kā arī spilgtie dramatizējumi pēc latviešu trimdas rakstnieka Gunara Janovska prozas darbu motīviem Sōla (1993), Izdedži (1994), Gredzens uz tilta (2009) un Klaidoņa lūgšana (2012) ir svarīgs pienesums latviešu nācijas XX gadsimta vēstures sarežģītāko posmu un tā laika izcilāko kultūras cilvēku apzināšanā. 

Galvenā pamattēma, kas abiem māksliniekiem nav likusi mieru, ir Latvija – Latvija, kas ir pazudusi, dzīve, kas aizgājusi, un sāpe, kas palikusi. Uz šī motīva arī tiek balstīts Vara Braslas un Alvja Lapiņa jaunākais kopdarbs Es neesmu klaviernieks. 

Līdzās Mārtiņam Meieram un Emīlam Zilbertam izrādē piedalīsies Kārlis Freimanis, Rihards Jakovels, Januss Johansons, Vizma Kalme, Ingus Kniploks, Tālivaldis Lasmanis, Ieva Puķe, Klinta Reinholde, Krišjānis Salmiņš, Diāna Krista Stafecka vai Elīna Hanzena, Baiba Valante.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja