Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Smiļģa mājā norisināsies sarunas par režisori, kustību konsultanti Felicitu Ertneri

Svētdien, 15. janvārī, plkst. 16.00 Smiļģa mājā norisināsies sarunas par režisori, kustību konsultanti Felicitu Ertneri Felicitas Smiļģa mājā, informēja Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš.

Felicita Ertnere (25.07.1891–03.09.1975) bija Eduarda Smiļģa līdzgaitniece, veidojot Dailes teātra savdabīgo māksliniecisko stilu. No 1920. gada viņa bija Dailes teātra plastikas un skatuves kustību konsultante un daudzos E. Smiļģa inscenējumos veidoja ritmoplastiskas kustības un dejas, balstoties uz Fransuā Delsarta izteiksmīgu kustību teoriju un Ežēna Žaka-Dalkrozas ritmikas mācību. Kustību konsultantes darbs ar laiku paplašinājās, un no 1940. gada F. Ertnere bijusi otra režisore gandrīz vai visiem E. Smiļģa iestudējumiem. Felicita Ertnere bija arī pedagoģe Dailes teātra pirmajām trīs aktieru studijām, bet viņas darbu turpināja un metodiski papildināja aktrise Ērika Ferda.

F. Ertnere uzskatīja, "ka nozīmīgākais faktors studistu izaugsmē par aktieri ir studijas ciešais kontakts ar teātri. 1962. gadā Dailes teātra aktieru 3. studiju beidza 41 aktieris, kuri, tēlaini runājot, no "skrūvītēm" bija pārvērtušies par "īleniem", jo studijas vadītāja Felicita Ertnere gandrīz katram, bet jo īpaši tiem, kuri netika pieņemti Dailes, vai kādā citā teātrī, mierinot vēlēja: "Talantu, tāpat kā īlenu maisā, neapslēpsi, agri vai vēlu tas parādīsies."

Felicita Ertnere, sākot no 1937. gada, ik pa laikam veidoja arī patstāvīgus režijas darbus. Pirmais bija poļu autora J. Bliziņska lugas Pans Damāzijs uzvedums. Nozīmīgi bija A. Čehova lugas Trīs māsas (1951), L. de Vegas Valensijas atraitne (1952), Raiņa Pūt, vējiņi! (1953), V. Vīgantes Palmas zaļo vienmēr (1959), R. Blaumaņa Ugunī (1963, 1966), B. Šova Māja, kur sirdis lūst (1966).

Sarīkojumā Felicitas Ertneres personību raksturos viņas audzēknes aktrises Olga Dreģe un Lidija Pupure, teātra zinātniece Silvija Geikina. Aktrise Elita Kļaviņa iezīmēs savu radošā darba gaitu, veidojot Ertneres lomu Jaunā Rīgas teātra izrādē Meklējot Spēlmani (rež. G. Šmits, 2019). Latvijas Kultūras akadēmijas docente Rīta Lūriņa raksturos F. Ertneres profesionālā darba ierosmes avotus vēsturiskajā kontekstā, savukārt Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš stāstīs par režisores F. Ertneres Rūdolfa Blaumaņa lugu iestudējumiem.

Savulaik ir bijusi tradīcija, ka Felicitas dienā pie režisores mājās viesojās viņas tuvākās kolēģes un draudzenes. 15. janvārī plkst. 16.00 sarīkojumā Felicitas Smiļģa mājā aicināts ikviens, lai nepiespiestā atmosfērā atcerētos un godinātu izcilu personību. Savukārt vārda "Felicita" īpašniecēm dalība sarīkojumā Felicitas Smiļģa mājā ir par brīvu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja