Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Šodien sākas otrais Starptautiskais Performances festivāls Starptelpa

No šodienas, 10. jūnija līdz 16. jūnijam Rīgā notiks Starptautiskais Performances mākslas festivāls Starptelpa, kurā piedalīsies mākslinieki no 20 valstīm, informēja festivāla pārstāve Sanita Rībena.

Festivāla laikā notiks meistarklases, performances, izstādes un izrādes. Šī gada festivāla tēma ir Kontroles fenomens.

Arī šogad starptautiskais Performances mākslas festivāls Starptelpa piedāvās bagātīgu programmu - gan izstādes, meistarklases un performances, gan diskusijas un izrādes, gan atklāšanas un noslēguma ballītes izsmalcināti mākslinieciskā gaisotnē. 

Festivāla atklāšanas dienā, 10. jūnijā, RISEBA Arhitektūras un mediju centra H2O6 telpās skatītājiem būs iespēja noskatīties vairākas vietējo un ārvalstu mākslinieku performances, kā arī piedalīties Morīnas Flemingas (ASV) izstādes atklāšanā un Artist Talk (saruna ar mākslinieku). Atklāšanas dienas vakarā notiks arī radio Naba audiovizuālā performance Ārpus kontroles - tā vienlaicīgi tiks raidīta gan radio Naba tiešraidē, gan festivāla norises vietā.

Māksliniece un festivāla organizatore Simona Orinska skatītājiem noteikti iesaka apmeklēt divas izrādes. Viena no tām festivāla laikā piedzīvos savu pirmizrādi- ceturtdien, 13. jūnijā Suns Studio Magoņu iela 9A notiks performances - izrādes Intervija ar Fransisu Bēkonu pirmā sastapšanās ar skatītājiem. Izrādes idejas un scenogrāfijas autore ir Laura Dišlere, režija - Madara Dišlere, horeogrāfija - Liene Grava, butō horeogrāfija - Simona Orinska, mūzikas autors - Mārcis Auziņš. 

Savukārt piektdien, 14. jūnijā RISEBA Arhitektūras un mediju centra H2O6 Aisteres zālē notiks pasaules slavu ieguvušās Morīnas Flemingas (ASV) izrāde B Madonna. Biļetes uz Morīnas Flemingas izrādi B Madonna  iespējams iegādāties bezrindas.lv.

Horeogrāfe un performances māksliniece Morīna Fleminga (ASV) radījusi oriģinālu vizuālā teātra formu, ieviešot sirreālu kustību poēzijas valodu, kas asociatīvi atgādina ikonu vai klasikās mākslas kanonus. Mākslinieces darbi saņēmuši starptautisku atzinību nozīmīgos festivālos Itālijā, Japānā, Islandē, Francijā, Kolumbijā, Korejā, Brazīlijā un ASV. Morīna ir saņēmusi dažādas stipendijas un apbalvojumus, tai skaitā Fulbright stipendiju. Māksliniece ir sadarbojusies ar dramaturgu Deividu Henriju Hvangu (David Henry Hwang), komponistu Filipu Glāsu (Philip Glass), gaismu un vizuālo mākslinieku Kristoferu Odo (Christopher Odo). 

Festivāla ietvaros notiks arī vairākas izstādes. Viena no tām - fotogrāfes Annas Maskavas personālizstāde Mørketid Kalnciema ielas kvartāla mākslas galerijā. Izstāde reflektē par psihiskajām saslimšanām, īpaši – depresiju.

“Psihiskās saslimšanas nav vizuāli redzamas, un šis netveramais, netaustāmais aspekts bieži vien padara mentālos traucējums grūti saprotamus, tāpēc nereti tos pavada spēcīgi stereotipi. Garīgās saslimšanas ir ļoti saistītas ar kontroles tēmu, un mēs gribētu garīgās veselības jautājumu aktualizēt mūsdienu Latvijas sabiedrībā,” stāsta mākslas zinātniece Laine Kristberga, Latvijas Performances mākslas centra vadītāja un festivāla organizatore.

Sākot no 14. jūnija līdz 16. jūnijam, festivāla noslēguma dienai, RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O6 skatītājiem būs pieejama izteiksmes līdzekļu ziņā ļoti dažāda, krāšņa un intensīva ārvalstu un vietējo performancesmākslinieku sagatavota performanču programma. Paralēli bagātīgajam piedāvājumam RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O6 telpās, dažas performances noritēs arī citās Rīgas vietās. 

Performanču programmas ietvaros būs iespējams iepazīt māksliniekus no 20 valstīm - Somijas, Turcijas, Polijas, Latvijas, Izraēlas, ASV, Brazīlijas, Lielbritānijas, Itālijas, Austrijas, Portugāles, Vācijas, Beļģijas, Krievijas, Zviedrijas, Nīderlandes, Francijas, Ukrainas, Igaunijas un Dānijas. Kā jau ierasts, festivālā savus darbus prezentēs arī MĀ TELPA organizētā performances kursa Personiskās pieredzes transformācija ķermenī, skaņā un objektā studenti - jaunie performances mākslinieki. 

Piektdien, 14. jūnijā, performances sāksies plkst. 18, savukārt sestdien, 15. jūnijā, un svētdien, 16. jūnijā,  performances sāksies jau plkst. 15 un turpināsies līdz pat pusnaktij. Visas performances skatītājiem būs pieejamas bez maksas. Grandioza ballīte performanču gaisotnē notiks piektdien, 14. jūnijā, ieejas maksa 3 eiro.

Festivāla ietvaros notiks arī dažādas vietējo un ārvalstu mākslinieku meistarklases. 

Top komentāri

.
.
Katram mūsdienu kulturālam cilvēkam ir jāprot atšķirt instalācija no performances. Instalācija ir tad, kad pieķēzī pie kaimiņa durvīm un tad piezvana un palūdz tualetes papīru. Performance ir, ja vispirms piezvana un tikai tad ķēzī. Nu, pieleca? Bet visas šīs "mākslas" pamats un saturs ir sūdi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja