Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Stāsti par mums. Šodien. Latvijā. Teātra festivāls Nr. 2 aicina sarunāties

No 1. līdz 5. jūnijam Rīgā un Liepājā norisināsies Teātra festivāls Nr. 2, kas vēstīs par satikšanos un stāstiem, kuri aktuāli šodien.

Festivāla programmā iekļautas astoņas izrādes, kas balstītas oriģināldramaturģijā un runā par sociāli politiskiem un dziļi personiskiem jautājumiem, kuri skar ikvienu no mums. Pēc izrādēm skatītāji ir aicināti piedalīties sarunā, lai dalītos iespaidos par redzēto. Savukārt teātra profesionāļi kopā skatīs sev aktuālos jautājumus par izrāžu tapšanas procesu un jaunas auditorijas meklējumiem.

Festivāls top, sadarbojoties Dirty Deal Teatro, Ģertrūdes ielas teātrim, Latvijas Leļļu teātrim un Latvijas Nacionālajam teātrim. Tā pamatā ir vēlme un nepieciešamība pēc vietas un laika, kurā satikties un būt kopā – sākot ar festivāla organizētājiem, kuriem pievienojas iesaistītie mākslinieki un festivāla izrāžu apmeklētāji.

"Festivāla programmu veido astoņas dažādas izrādes no sešiem dažādiem teātriem vai teātra organizācijām," atklāj Maija Pavlova. "Tas, kas visas izrādes vieno kopā, ir oriģināldramaturģija. Tie ir stāsti par mums. Šodien, Latvijā. Stāstus vajag ne tikai klausīties, bet arī stāstīt tālāk."

"Šogad programmā esam iekļāvuši piecu teātru darbus, jo katrs no viņiem citādā veidā runā par šodienas realitāti. Gan ļoti personīgi, gan arī par ļoti aktuālām norisēm visā pasaulē," stāsta Anna Sīle. Festivālu atklās Leļļu teātra izrāde Bez morāles. Ar lellēm, kas, pēc Sīles vārdiem, ir "lielā mērā pavilkšana uz zoba. Gan sabiedrības pavilkšana uz zoba par to, kādos rāmīšos un kastītēs mēs reizēm domājam, gan arī stāsts par šodienas aktualitātēm, bet ļoti, ļoti humorīgā formā."

2. jūnijā būs skatāmas Dirty Deal Teatro izrāde Mammu! un Liepājas teātra izrāde Dziesmu svētki. "Man ir liels prieks par Liepājas teātri un dramaturģi Rasu Bugavičuti-Pēci, kura ir uzrakstījusi kā naglai uz galvas. Man šķiet, ka cilvēkiem to ir būtiski ieraudzīt mūsu visu vienojošo svētku ietvarā, kas lielā mērā mūsu sabiedrību uzkurina – gan pozitīvi, gan negatīvi. Varēsiet ieraudzīt brīnišķīgu Rasas stāstu," saka Anna Sīle. Mammu!, kas būs skatāma Dirty Deal Teatro, ir stāsts par gandrīz simts gadu vecu cilvēku un to, kādā veidā visi vēsturiskie notikumi, kas ir notikuši ar šo cilvēku, ir ietekmējuši viņu personīgi.

Sestdien, 3. jūnijā, būs skatāma Vaļa dziesma. Dramaturģe Ance Muižniece ir radījusi stāstu par pusaudžu pirmo mīlestību un draudzību, kādā veidā tas pēc nu jau daudziem gadiem atspēlējas un kādā veidā mūsu atmiņas veido kompozīciju, kas varbūt beigās nemaz nerealizējas. Sestdienas vakarā varēs redzēt arī izrādi "veterāni". Āda, pēc Ingas Gailes oriģināldarba, skatāma jau divpadsmito gadu. 4. jūnijā būs iespējams redzēt aktiera Ģirta Krūmiņa ļoti personīgu stāstu izrādē Vientuļās planētas sala, kurā, pēc Annas Sīles vārdiem, "Ģirts Krūmiņš ļoti atklāti izstāsta par savu vecumu, savu viedumu, kāda ir netveramā sajūta cilvēkam, kurš pārkāpj konkrētu gadu skaitli".

Visas izrādes pavadīs sarunas un diskusijas, saprotot cits citu un laikmetīgo teātri labāk un tuvāk. Izrāde kā saruna.

Drama Queen ir jaunas ukraiņu māksliniece stāsts par viņas došanos bēgļu gaitās un nonākšanu Latvijā.

Kā uzsver režisors Mārtiņš Eihe, visām izrādēm sekos sarunas, lai labāk saprastu cits citu un laikmetīgo teātri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja