Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 7. jūnijs
Gaida, Arnis, Arno

Valmieras teātris sāk jauno sezonu un atklāj foto izstādi

27. jūlijā Valmieras teātris ar kopsapulci un tradicionālo fotografēšanos uzsācis 93. sezonu, informēja teātra pārstāve Lija Ozoliņa.

Šajā dienā tika atklāta arī teātra fotogrāfa Matīsa Markovska foto izstāde Izrāžu prologs. Ekspozīcijā teātra otrā stāva foajē apskatāmas 34 fotogrāfijas, kas tapušas kopš 2008. gada līdz šodienai kā izrāžu reklāmas materiāli jeb priekšvēstneši, aicinot skatītājus iepazīties ar izrādēs gaidāmo noskaņu. Fotogrāfijas veidotas Dikļu pilī, Valmieras slimnīcā, R. Blaumaņa dzimtajā pusē Brakos un citās vietās. Izstādi skatītāji varēs aplūkot visas sezonas laikā.

Fotogrāfs M. Markovskis dzimis 1983. gada 8. jūnijā Valmierā. No astoņu gadu vecuma dzīvojis Kuldīgā, bet, cik sevi atceras, pirmās bildes tapušas sešu gadu vecumā. Piecpadsmit gadu vecumā fotogrāfijai pievērsies nopietnāk - rakstot pētniecisko darbu, nācies uzņemt neskaitāmus attēlus, kuros iemūžināti kapsētu čuguna krusti un žogi. Līdz šim māksliniekam bijušas vairāk nekā desmit foto izstādes dažādās Latvijas pilsētās. Fotogrāfs savā radošajā darbā mēģina iemūžināt neikdienišķus mirkļus, kurus pats var inscenēt un veidot sižetus ar sev uzticamiem modeļiem. Šobrīd M. Markovskis strādā kā brīvmākslinieks, veido foto sesijas ne tikai Valmieras teātrim, bet arī sadarbojas ar citiem teātriem un lielākajiem Latvijas žurnāliem.

Teātra ļaudis mākslinieku sauc par savējo. Teātra vidē Matīsa fotogrāfijas tiek salīdzinātas ar fotogrāfa Laimoņa Stīpnieka darbu teātrī. Rokraksts katram ir atšķirīgs, bet uzticamība, pietāte pret aktieri, uzmanība un kameras jūtība abiem fotogrāfiem ir līdzīga. "Ar Matīsu sākām sadarbību 2008. gadā, kad Oļģerts Kroders iestudēja Evitas Sniedzes lugu Līdz pavasarim. Bija nepieciešama foto sesija slimnīcā, kur arī tapa pirmās Matīsa bildes sadarbībā ar aktieriem Ingu Apini, Tālivaldi Lasmani un Krišjāni Salmiņu. Jutu, ka Matīsu aktieri pieņem un tas ir pats galvenais šajā darbā. Sadarbību turpinām vēl arvien. Viņš sajūt aktieri un necieš melus kameras priekšā, tas ir viņa lielākais pluss. Esmu Matīsa darbam bijusi līdzās visu šo laiku un varu teikt - viņš attīstās, to pamana arī mūsu režisori, scenogrāfi, kuru idejas bieži vien ir prasmīgi jāīsteno labam foto māksliniekam," par izstādes darbu autoru stāsta teātra mārketinga direktore Agita Mačuka.

Izstādē var aplūkot fotogrāfijas no reklāmas  foto sesijām, kas tapušas izrādēm: E. Sniedze Līdz pavasarim (2008), R. Blaumanis Indrāni (2008), M. Zīverts Klauns Fiasko (2009), F. Šillers Marija Sjuarte (2010), H. Ibsens Doktors Stokmanis (2010), pēc I. Ziedoņa Krāsainās pasakas (2011), A. Mardaņs Mātes un meitas (2012), K. Greiems Vējš vītolos (2013), M. fon Maienburgs Apjukums (2014), A. Brigadere Maija un Paija (2015) un citām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Karstuma pasaule

Svarīgi ir saprast, ka pret sevi pašu ir godīgāk izturēties, apšaubot savu reakcijas pareizību notikumos. Esmu reāls, tātad pārmaiņu skarts

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja