Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

TabFab radošā kvartāla pārbūves un attīstības kopējais budžets ir 5,058 miljoni eiro

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) sāktās TabFab radošā kvartāla Miera ielā 58a pārbūves un attīstības kopējais budžets ir 5,058 miljoni eiro, ceturtdien žurnālistiem sacīja VNĪ valdes locekle un Tab Fab metu konkursa žūrijas priekšsēdētāja Kitija Gruškevica.

No kopējās summas 4,233 miljoni eiro ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums, 747 000 eiro ir Latvijas valsts budžeta finansējums, bet 78 000 eiro ir Dānijas atbalsts.

Vakar VNĪ izsludināja starptautisko metu konkursu par labāko un radošāko arhitektu vīziju TabFab radošajam kvartālam. Pretendenti savus metus var iesniegt līdz 26.novembrim, bet līdz 7.decembrim žūrija tos vērtēs. Uzvarētāju plānots nosaukt decembra vidū.

"Vecā Tabakas fabrika vai TabFab ir kas vairāk, nekā tikai vēl viena vieta, kura jāatjauno. Mēs runājam par teritoriju, kuras kopējā platība ir 7229 kvadrātmetri un kopējā apbūves platība - 13 362 kvadrātmetri. Jau tagad TabFab ir sevi pieteikusi kā nozīmīga radošo aktivitāšu norises vieta. Tādēļ mēs ceram ieraudzīt iedvesmojošus un inovatīvus risinājumus, kas atklātu šā rajona garu un vienlaikus spētu radīt jaunas izjūtas," skaidroja Gruškevica.

VNĪ valdes locekle informēja, ka 2020.gadā plānots izsludināt būvniecības iepirkumu un izraudzīties būvdarbu veicēju, 2021.gadā plānots veikt būvdarbus, bet 2022.gadā TabFab radošajam kvartālam jābūt pabeigtam.

Plānots, ka 2022.gadā bijušās Tabakas fabrikas teritorijā jeb TabFab radošajā kvartālā darbosies radošo industriju biznesa inkubators un darbnīcas, atradīsies īpaši pielāgotas telpas Latvijas Kultūras akadēmijas, Rīgas Kino muzeja un Latvijas Fotogrāfijas muzeja vajadzībām, kā arī Miera ielas apkaimē tā būs jauna satikšanās vieta kultūras mīļotājiem - ar kafejnīcām, atvērta tipa darbnīcām un veikaliem.

"Ja pirmie radošie kvartāli radās kā brīvdomātāju iniciatīvas un radošas izpausmes, tad mūsdienās radošo kvartālu tapšanu jau rūpīgi plānojam. TabFab radošais kvartāls ne tikai sniegs jaunu elpu plašam pilsētas rajonam, bet arī būs ieguldījums Latvijas radošās industrijas izaugsmē kā lokāli, tā starptautiski," sacīja Gruškevica.

Metu konkurss tiek īstenots ar Dānijas Kultūras institūta un Dānijas Karalistes vēstniecības Latvijā finansiālu atbalstu, kas tiek piešķirts kā dāvinājums Latvijas valsts simtgadē. Tā dalībnieki sacenšas gan par labākās ieceres titulu, gan par kopējo balvu fondu 50 000 eiro vērtībā. Balvu fondu nodrošina Dānijas Kultūras institūts un Dānijas Karalistes vēstniecība Latvijā.

Pirmās vietas ieguvējs saņems 18 000 eiro un līdz ar pārējiem godalgotajiem konkursa uzvarētājiem - uzaicinājumu iesniegt priekšlikumus sarunu procedūrai, lai iegūtu tiesības slēgt līgumu par būvprojekta izstrādi un autoruzraudzību.

Otrā vieta saņems 14 000 eiro, trešā vieta - 10 000 eiro, paredzētas arī četras veicināšanas balvas katra 2000 eiro apmērā.

Metu konkursā iesniegtos darbus vērtēs starptautiska žūrija, kuras sastāvā ir arhitekti no Latvijas un Dānijas - Jānis Dripe, Agrita Maderniece, Gvido Princis, Aigars Kušķis, Gatis Didrihsons, Stīns Enriko Andersens, Tanja Džordana, kā arī nākamo radošā kvartāla iemītnieku, Latvijas Kultūras akadēmijas, pārstāve Agnese Hermane. Žūrijas darbā piedalīsies arī eksperts un Dānijas Kultūras institūta ģenerālsekretārs Maikls Mecs Merks, žūrijas atbildīgā sekretāre - arhitekte Dace Kalvāne. Žūrijas priekšsēdētāja ir Gruškevica.

TabFab teritorija ir daļa no UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā objekta Rīgas vēsturiskais centrs un daļa no valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs vai tā buferzonas.

VNĪ šobrīd īsteno 32 nozīmīgus attīstības projektus, kuri iekļauti programmā 100 adreses Latvijas simtgadei, aptuveni 135 miljonu eiro apmērā. Uzņēmuma pārziņā ir vairāk nekā 500 ēku īpašumu 1,8 miljonu kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4100 zemes īpašumu vairāk nekā 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996.gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija.

Jūlijā VNĪ noslēdza līgumus ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) par teju 15 miljonu eiro finansējuma ieguvi trīs teritoriju "atdzīvināšanas" projektiem. Pārbūvējot kādreizējo Rīgas Vieglās rūpniecības tehnikuma ēku Rīgā, Aristida Briāna ielā 13, taps moderna prototipēšanas darbnīca Riga Makerspace’. Miera ielā tiks izveidots kultūras un radošo industriju atbalsta centrs TabFab, bet Šķirotavas apkaimē jaunu dzīvību ienesīs Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves mākslu dekorāciju darbnīcu un mēģinājuma zāļu komplekss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja