Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Festivāla RojaL galveno balvu saņem Macejs Būhvalds par filmu Laime

Kino, mūzikas un mākslas festivāla RojaL konkursa, kurā piedalās jauno režisoru īsfilmas, galveno balvu - zelta RojaL - žūrija piešķīra Macejam Būhvaldam par filmu Laime, informēja festivāla pārstāvji.

Maceja Būhvalda filmā Laime (2018, Polija) trīs dažāda vecuma varoņi meklē mīlestību, mieru un panākumus. Šī gada RojaL žūrija, kurā bija scenārists un režisors Ivo Briedis, kino zinātniece Zane Balčus un operators Gints Bērziņš, savā pamatojumā raksta: "Par sarežģītu, intonācijā daudzveidīgu un ironisku skatījumu uz to, kā cilvēki mēģina sasniegt piepildījumu – apmierinājumu, labsajūtu, laimi. Savstarpēji atšķirīgajiem personāžiem izveidotas vizuāli dažādas vides, kuru stilistika precīzi rezonē ar viņu tēliem, tā paplašinot varoņu un situāciju interpretāciju. Individuālie stāsti filmas notikumu attīstības gaitā neizbēgami krustojas, taču režisors to risinājumā spēj ieviest negaidītus elementus un dažādu žanru saspēli."

Šī gada sudraba RojaL žūrija piešķīra Gabrieles Urbonaites filmai Pēdējā skolas diena (2018, Lietuva). Pamatojums - "Par ļoti profesionāli prasmīgu darbu, kurā jūtama kino valodas izteiksmes līdzekļu pārvaldīšana, veidojot spraigu un vizuāli izteiksmīgu stāstu par jaunu puisi, kurš pakļaujas drauga aicinājumam piedalīties vienā pēdējā darījumā, kas, kā jau tas gaidāms, izrādās izaicinājumu pilns. Neskatoties uz iepriekš paredzamu vēstījuma attīstību, veiksmīgā aktieru atlase, mākslinieka darbs un spriedzes filmu žanra elementi filmu padara par pārliecinošu jaunas režisores pieteikumu."

Skatītāju simpātijas šogad pieder īsfilmai Spēle (2018, Polija), kuras režisors Pjotrs Sulkovskis uz ekrāna risināja stāstu par vīrieti un viņa vainas apziņu, kas pat pēc tik daudziem gadiem turpina viņu mocīt.

Šogad kino, mūzikas un mākslas festivāls RojaL norisinājās no 30. jūlija līdz 1. augustam, un filmas izrādīja Rojā, Kaltenē, Rudē, Melnsilā, Kolkā. Festivālu atklāja Matīsa Kažas starpdisciplinārais projekts Kino un mēs, kurā Andris Keišs, Egons Dombrovskis un Jānis Skutelis ieskatās padomju laikā uzņemtajās Latvijas aktierfilmās. RojaL kino fokuss šogad bija Baltijas kino. Igauniju pārstāvēja animatoru Prīta Pērna un Prīta Tendera darbu izlase un Jāka Kilmi komēdija Ātrie igauņu puiši, Lietuvu - Kannu Un certain regard programmā izrādītā filma Tu esmu es (2006, režisors Kristijonas Vildžiūnas). Latvijas animāciju pārstāvēja Ginta Zilbaloža Projām un Edmunda Jansona Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi, dokumentālo kino - Ivara Zviedra Afigenna un Meikots Īrijā, Matīsa Kažas Klejotāji, un mākslas filmas - Nekas mūs neapturēs (režisors Andris Gauja) un Sauja ložu (rež. Una Celma). Izrādīja arī Eiropas Kinoakadēmijas īsfilmas.

RojaL laikā atklāja vairākas mākslas izstādes. Savus darbus skatītāju vērtējumam nodeva Kristīne Kutepova, Inuta Graudiņa, Pēteris Sidars, Andrejs Ameļkovičs. Improvizētā divkaujā Dzejas kodiens spēkiem mērojās Andris Akmentiņš un Jānis Elsbergs, bet par skanisku baudu rūpējās trio Rix un Liepājas zvanu ansamblis Campanella.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja