Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāta izstāde Tuvie - nepazīstamie: Igaunija, Latvija un Krišjānis Barons

Atzīmējot Krišjāņa Barona 185. dzimšanas dienu, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atvērta Latvijas un Igaunijas izstāde Tuvie-nepazīstamie: Igaunija, Latvija un Krišjānis Barons. Līdz ar izstādi, projekta Ziedoņa muzejs ceļā ar Baronu ietvaros, pārizdota un papildināta Krišjāņa Barona un citu latviešu 1859. gadā sarakstītā ģeogrāfijas grāmata Mūsu tēvzemes aprakstīšana.

Izstādes ideju un konceptu veidojusi Imanta Ziedoņa muzeja komanda kopā ar māksliniekiem, pētniekiem un kuratoriem no Igaunijas. Izstādē Tuvie - nepazīstamie: Igaunija, Latvija un Krišjānis Barons apskatāmi vairāku muzeju unikāli krājuma priekšmeti, piemēram, vairāk nekā simts gadus glabāts pļavas āboliņa herbārijs no Latvijas Nacionālā dabas muzeja, līdz šim maz izstādīts, rets Krišjāņa Barona rokraksts no piezīmju burtnīcas, kuras atvērumā redzams K. Barona plāns 2. sējuma satura rādītājam no LU Akadēmiskās bibliotēkas. Izstādē iekļauti arī visu mūsdienu Baronu stāsti, kas tapuši pēc veiktā ceļa no Tartu līdz Dundagai. Stāstu var lasīt arī interneta vietnē ziedonisbiblio.com.

Krišjāņa Barona un citu latviešu sarakstītā grāmata Mūsu tēvzemes aprakstīšana ir viena no pirmajām ģeogrāfijas grāmatām izdota latviešu valodā un domāta latviešu skolām, lai izglītotu latviešu tautu par  zemi, kurā viņi dzīvo. Krišjānis Barons, Krišjānis Valdemārs un Juris Alunāns, grāmatu sarakstījuši 1859. gadā, savukārt Ziedoņa muzeja komanda šim izdevumam piesaistījusi mūsdienu pētniekus, kuri snieguši savos rakstos informāciju par to, kā uz šo jaunlatviešu veikumu mums būtu jāskatās no šodienas prizmas. Grāmatā publicēti arī līdz šim vienkopus nepublicēti mākslas darbi no Vilhelma Purvīša, Jaņa Rozentāla un citi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas darbi, kā arī vēsturiska mūsdienu Latvijas teritorijas karte no Latvijas Nacionālās bibliotēkas arhīva. Grāmatu par godu K. Barona 185. dzimšanas dienai izdod Imanta Ziedoņa muzejs fonda Viegli izdevniecībā. Tās dizainu veidojusi dizaina studijas Overpriced komanda un grāmata drukāta tipogrāfijā Livonia Print.

"Līdz ar mūsu ceļa Tartu–Dundaga sākumu, šo izstādi atklājām Igaunijas Nacionālajā muzejā, tādējādi veicinot abu valstu sadarbību un interesi vienam par otru. Ar šo izstādi un grāmatu vēlamies ikvienu rosināt domāt par mūsu saknēm un vērtībām. Iespējams, ka Krišjāņa Barona dzimšanas diena, 31. oktobris, jārosina kalendārā atzīmēt kā Jaunlatviešu diena. Šajā dienā mēs aicinātu pieminēt Pirmo atmodu, bez kuras nebūtu otrās un trešās atmodas. Godinātu jaunlatviešu būtiskāko devumu - latviešu politisko tiesību paplašināšanas nostiprināšanos un kultūras attīstības uzplaukumu," pauž Ziedoņa muzeja vadītāja Žanete Grende.

Izstāde apskatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā līdz 2020. gada beigām. Imanta Ziedoņa muzejs notikumu ciklā Ziedoņa muzejs ceļā ar Baronu visa gada garumā veido vairākus kultūras notikumus, lai stiprinātu nacionālo pašapziņu un ikvienam liktu aizdomāties par savām saknēm un nacionālajām vērtībām.

Projekta aktivitātēm var sekot līdzi Ziedoņa muzeja mājaslapā: ziedonamuzejs.lv un muzeja sociālajos tīklos Facebook un Instagram

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja