Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Horeogrāfs Jānis Ērglis, režisors Reinis Suhanovs un komponists Juris Vaivods iestudējuši deju lieluzvedumu Trejdeviņas spēles

Kā rodas deja? Uz šo jautājumu ar spēlēšanos, ālēšanos, prieku, dzīvo mūziku un meistarīgu dejotprasmi 75 gadu jubilejas uzvedumā Trejdeviņas spēles atbildēs tautas deju ansamblis Teiksma. Uzvedums skatītājus priecēs 10. decembrī plkst. 18.00 Ķīpsalas hallē. Radošā komanda – horeogrāfs Jānis Ērglis, režisors ­Reinis Suhanovs un komponists Juris Vaivods.

Vērienīgajā uzvedumā Trejdeviņas spēles, kas ir veidots arī kā veltījums Deju svētku 75. jubilejai, dalībnieki izspēlēs un izdejos stāstu par to, kur rodamas saknes skatuviskajai dejai. Vai ikdienišķās ainās par ābolu lasīšanu dārzā vai rāšanos ar mazo negantnieku, kurš izmanīgi nočiepis kādus jēpīšus, var jau saskatīt iezīmes etnogrāfiskajam Pirkstiņdancim? Izrādās – var! Šādas un vēl daudzas citas sadzīviskas situācijas Teiksmas mākslinieciskajam vadītājam un horeogrāfam Jānim Ērglim 60. jubilejas gadā kalpojušas par iedvesmas avotu, radot jaunu horeogrāfisko materiālu trejdeviņām deju spēlēm uzvedumā.

"Deju tapšanas process ir piepildīts ar asprātībām un amizēšanos, un mēs atkal varam justies kā bērni – dejot un spēlēties vienlaikus," tā par uzvedumu smejot saka paši teiksmieši. Par to gādā arī režisors Reinis Suhanovs, ar kuru Teiksmas saimei veiksmīga sadarbība izveidojās kopš 70 gadu jubilejas izrādes. Šoreiz, strādājot pie uzveduma teatrālās puses, režisors dejotājiem uzlicis jaunu izaicinājumu – izspēlēt teatrālas etīdes un aiznest stāstu līdz skatītāju rindām ar nepierastiem mākslinieciskiem līdzekļiem. 

Par uzveduma muzikālo pusi gādās komponists Juris Vaivods, kurš radījis vēl nedzirdētas aranžijas pazīstamām tautas melodijām un sacerējis jaunus skaņdarbus. Trejdeviņās spēlēs tos izspēlēs pazīstamie mūziķi Kristīne Kārkle-Kalniņa (vijole), Edgars Kārklis (dūdas, akordeons), Mārtiņš Linde (sitamie instrumenti), Ilze Grunte (akustiskā ģitāra, mandolīna), Pēteris Liepiņš (basģitāra), Andis Klučnieks (flautas, stabules) un Latvīte Cirse (kokle).

Teiksmā allaž lielā cieņā ir bijusi sižetiskā deja. Ne velti ansamblis tiek dēvēts par deju laboratoriju – šeit eksperimentē gan ar zināmo, gan ievieš jaunas idejas. Uz deju uzvedumu teiksmieši aicina skatītājus ierasties savlaikus, jo dejotāji izpaudīsies ne tikai uz skatuves, bet arī pirms koncerta, – būs dažādi interaktīvi un asprātīgi pārsteigumi.

Uzvedumā piedalīsies visu paaudžu Teiksmas dejotāji – TDA Teiksma, vidējās paaudzes deju kolektīvi Teiksma un DeTeiksma, Teiksmas studija un bērnu deju ansamblis Teiksmiņa.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā, internetā un Ķīpsalas hallē.

Tautas deju ansamblis Teiksma dibināts 1946. gadā kā Rīgas Vagonu rūpnīcas pašdarbības deju kolektīvs. Sākotnēji tā bija entuziastu grupa, kas meklēja iespēju rādīt un mācīt studentiem un strādājošajiem latviešu folkloras tradīcijas, etnogrāfiskās dejas un to skatuviskās apdares. Jau kopš kolektīva dibināšanas Teiksmas pamatvērtība ir tradīcijas un dejotāji tās bagātīgi piekopj, vienlaikus nebaidoties ieviest arī jaunas.

Spilgtie, izteiksmīgie un nacionāli savdabīgie ansambļa iestudējumi snieguši plašu priekšstatu par dejas mākslas daudzveidību mūsu zemē. Līdz ar Jāņa Ērgļa kā mākslinieciskā vadītāja un horeogrāfa ienākšanu kolektīvā Teiksma joprojām būs tā vieta, kur dzims jaunas skatuviskās dejas un horeogrāfiskie uzvedumi, kas turpmāk veidos republikas pašdarbības deju kolektīvu un nākamo Latvijas Vispārējo Deju svētku pamatrepertuāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja