Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izstādi Latvijas gadsimts Nacionālajā vēstures muzejā atklās 3.maijā

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) 2018.gada 3.maijā tiks atklāta valsts simtgadei veltīta izstāde Latvijas gadsimts, aģentūru LETA informēja muzeja pārstāve Astrīda Burbicka.

Izstādes veidošanā iesaistījušās 63 valsts, pašvaldību un privātie muzeji. Ekspozīcijā vienkopus varēs apskatīt vēstures liecības no Kurzemes, Latgales, Sēlijas, Vidzemes, Zemgales un Rīgas, kuras iespējami daudzveidīgi atspoguļo Latvijas valsts vēsturi simts gadu garumā.

Burbicka ir pārliecināta, ka izstāde būs nozīmīga gan Latvijas iedzīvotājiem, sniedzot iespēju padziļināti izzināt Latvijas vēsturi, gan ārvalstu viesiem, kas apmeklēs Latvijas valsts simtgades norises.

Jau ziņots, ka valsts simtgadei veltīto izstādi Latvijas gadsimts, kurā būs apkopoti eksponāti no 60 Latvijas muzejiem, atklās 2018.gadā, un tā būs apskatāma līdz 2021.gadam.

Izstāde būs iedalīt vairākos posmos - Idejas aizstāvēšana, Neatkarības karš (1918-1920), Jauncelsmes ideāli, Demokrātiskā republika (1921-1934), Latviskā Latvija, Autoritārisma laiks (1934-1940), Aizliegtā valsts, Karš un okupācijas (1940-1945), Aizlauztā Latvija, Staļina laiks (1945-1953), Personīgā Latvija, Padomju laiks (1953-1985), Valstgriba, Latvijas neatkarības atjaunošana (1986-1991), Sarežģītā demokrātija un Atjaunotā Latvijas Republika (1991-2004).

Katru no šiem izstādes periodiem raksturos kāda noteikta tematiska aina ar īsu politiskā konteksta aprakstu. Līdzās tiem būs aprakstīti trīs līdz četri cilvēkstāsti - ne vien sabiedrībā atpazīstamu, bet gan arī vienkāršo sabiedrības locekļu stāsti un atmiņas.

Pirms izstādes atklāšanas portālā Latvijasgadsimts.lv notiks publisks balsojums par mūsdienu Latviskajām vērtībām, balstoties uz kuru, tiks izstādīta vēl viena ekspozīcija par laika periodu no 2014.gada līdz mūsdienām.

Izstādi par līgumcenu 250 500 eiro apmērā veido metu konkursā uzvarējis dizaina birojs H2E, taču kopējās projekta kopumā atvēlētais finansējums ir 490 000 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja