Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

KDi iesaka: Traģiski izšķiroša iespējamība

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Māksla. Šodien galerijā Māksla XO tiks atklāta gleznotājas Sandras Krastiņas izstāde Vien jāpārskrien pāri tam ziedu laukam. Viņas jaunos darbus raksturo īpašs vērīgums un rūpīga analīze, monumentalitāte un emocionāls vēriens, kas pauž dramatismu un pat traģismu. "Izstādes vadmotīvs ir cilvēka pienākums dzīvās un nedzīvās dabas priekšā, šī daba kara darbības rezultātā tiek iznīcināta. Izstādes nosaukumam izvēlējos teicienu, kas pirmajā iespaidā sola rimta skaistuma izjūtas, tomēr izteikums "vien jāpārskrien pāri ziedu laukam" apdraudējuma kontekstā no prieka apsolījuma pārtop traģiski izšķirošā iespējamībā," saka māksliniece. 

Sandra Krastiņa
Izstāde Vien jāpārskrien pāri tam ziedu laukam
Galerijā Māksla XO 11.V–3.VI

***

Soprāns Gunta Gelgote piedalīsies Edgara Mākena jaundarba Gora dzīsmis pirmatskaņojumā. Publicitātes foto 

Jubileja. Sestdien, 13. maijā, Latgales vēstniecībā Gors notiks viens no spilgtākajiem koncertzāles desmit gadu jubilejas notikumiem – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un Valsts akadēmiskais koris Latvija apvienosies programmā Saldi rūgti mūžīgais, ko diriģēs Andris Poga. Skanēs Jāņa Ivanova Varavīksne, Edgara Mākena jaundarbs Gora dzīsmis, Fransisa Pulenka Gloria un Dmitrija Šostakoviča 15. simfonija. Koncertā piedalīsies soprāns Gunta Gelgote. 

Koncerts
Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē 13.V plkst. 18
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 14–18

***
 
Pirmizrāde. Dirty Deal Teatro ir tapis iestudējums Mantojums, kas ir balstīts dzejnieces un dramaturģes Annas Belkovskas personīgajā stāstā par sevi un savu tēvu. Izrādes autori un izpildītāji ir Anna Belkovska, Jānis Balodis un Viesturs Balodis.  

Mantojums
Dirty Deal Teatro 12., 13.V, 6., 8.VI plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 18

***

Pianists Antons Ļahovskis spēlēs solo Sergeja Prokofjeva Trešajā klavierkoncertā. Publicitātes foto 

Klasika. Liepājas simfoniskā orķestra 142. sezonas noslēgumā piektdien, 12. maijā, skanēs Riharda Štrausa simfoniskā poēma Makbets, Sergeja Prokofjeva Trešais klavierkoncerts (solists Antons Ļahovskis) un Gundara Pones Septiņi venēciešu portreti La Serenissima. Šis darbs ir Pones atzīšanās mīlestībā Venēcijai un itālietei Mariolīnai, kura kļuva par viņa dzīvesbiedri. Pie diriģenta pults – Guntis Kuzma.

Koncerts
Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 12.V plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–30

***
 
Melodrāma. Dāma ar kamēlijām, Violeta Valerī, traviata jeb kritusī. Kas īstenībā ir šī sieviete? Saplūdinot Aleksandra Dimā (dēla) romāna Dāma ar kamēlijām un tā iedvesmotās Džuzepes Verdi operas Traviata motīvus ar dramatisko teātri jaunā mūzikas teātra izrādē, tās veidotāji cenšas atraisīt melodrāmas smeldzi. Dramaturgs Evarts Melnalksnis iesaistās dialogā ar Aleksandru Dimā, savukārt komponists Edgars Mākens – ar Džuzepi Verdi. Jauniestudējuma La kritusī radošā komanda režisores Ināras Sluckas vadībā meklē Violetas Valerī magnētisma noslēpumu. Izrādē piedalās Nacionālā teātra zvaigznes un mūziķu grupa.

La kritusī
Nacionālajā teātrī 11., 15., 16., 23., 24., 31.V, 1., 7.VI plkst. 19  
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 11–35

***

Režisoram Mārtiņam Kalitam Medus garša būs pirmā izrāde Liepājas teātrī pēc Latvijas Kultūras akadēmijas programmas Audiovizuālā un skatuves māksla absolvēšanas. Publicitātes foto 

Pirmizrāde. Režisors Mārtiņš Kalita Liepājas teātrī ir iestudējis britu dramaturģes Šeilas Dileinijas lugu Medus garša, ar kuru viņa 1958. gadā debitēja literatūrā. Tas ir stāsts par mātes un meitas attiecībām. Lugas dramatismu veido gan smagie sociālie apstākļi, gan mīlestības trūkums, ko izjūt abas sievietes. Lomas atveido Agnija Dreimane, Karīna Tatarinova, Artūrs Irbe, Edgars Pujāts un Armands Kaušelis.

Medus garša
Liepājas teātra Mazajā zālē koncertzālē Lielais dzintars 12.V plkst. 19, 13.V plkst. 17, 20.V plkst. 19, 11.VI plkst. 18
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja