Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Koelju: Džeimsa Džoisa “Uliss” nodarījis lielu ļaunumu literatūrai

Lai arī īru rakstnieka Džeimsa Džoisa grāmata Uliss (Ulysses) neskaitāmās aptaujās atzīta par 20.gadsimta labāko romānu, brazīliešu rakstnieks Paulu Koelju to nodēvējis par izsmieklu.Intervijā brazīliešu laikrakstam _Folha de S Paulo _Koelju sacīja, ka viņa popularitātes pamatā esot tas, ka viņš ir "modernisma rakstnieks, lai arī ko neteiktu kritiķi".

Taču tas nenozīmējot, ka viņa grāmatas esot eksperimentālas. "Es esmu modernists tāpēc, ka lieku sarežģītajam šķist vienkāršam, tāpēc es varu uzrunāt visu pasauli," viņš teica.Koelju uzskata, ka rakstnieki kļūdās, koncentrējoties uz formu, nevis saturu. "Mūsdienās rakstnieki vēlas atstāt iespaidu uz citiem rakstniekiem," viņš norāda. "Džeimsa Džoisa Uliss, kas ir tīra stila izpausme, nodarīja lielu ļaunumu. Tajā nekā nav. Ja neņem vērā formu, tā ir izsmiekls."Koelju romāni pārdoti vairāk nekā 115 miljonos kopiju 160 pasaules valstīs. Savukārt Uliss, kas stāsta par Leopolda Blūma dienu Dublinā, 1922.gadā tika izdota vien tūkstoš eksemplāros, kas nu maksā līdz pat 100 000 mārciņu (56 700 latiem). 16.jūnijā - dienā, kas aprakstīta grāmatā, - tai par godu notiek svinības daudzās pasaules valstīs.Kaut arī Uliss bieži nonāk labāko romānu sarakstu pirmajā vietā, Koelju nav pirmais tā kritizētājs. Īru rakstnieks Rodijs Doils 2004.gadā teica, ka grāmatai "būtu noderējis labs redaktors", un apšaubīja, vai tā "patiesi aizkustinājusi" cilvēkus, kas gadu no gada to atzīst par labāko romānu.

Top komentāri

dora
d
vislielāko ļaunumu literatūrai nodara koelju.
Klotilde, grāmatu lasītāja
K
PS. Skaidrības labad gribu piebilst, ka Koelju ar savu vienkāršību ir otra galējība. Cilvēkam bez jebkādas pieredzes un kultūras bagāžas tas var šķist kas īpašs. Viņš neko nerada, tikai pievilcīgā, viegli sagremojamā (varbūt pareizāk būtu teikt — reiz jau sagremotā?) formā pārstāsta sen labi zināmas patiesības. Tas ir veikalnieciski veikli: pēc šādas atrītas "putriņas" mūsdienu sabiedrībā ir liels pieprasījums. Neesmu liela eksperte — taču man es būtu izbrīnīta, ja Koelju tiktu ieklats skolas mācību programmās (jā nākotnē tādas vēl būs) līdzās Gētem, Šekspīram, Tolstojam, Golsversijam un citiem dižgariem. Koelju ir kā vienas (nu labi, divu) vasaru hīts: lipīga dziesmiņa, kas ātri iekaro popularitāti, kādu brīdi tā skan katrā kafejnīcā, katrā vārtrūmē, bet pēc tam pagaist. Kā taurenis, kas uz mirkli atlido, papriecē un aizlido tālāk. Dievam katrs kroplis vajadzīgs :)
.
.
Koelju pats ir populists un pilnīgi garām
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja