Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas Laikmetīgā mākslas muzeja fonds aicina steidzami lemt par muzeja projektu

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LLMM) projektam ir pienācis "kritiskais termiņš" - lēmums par tā īstenošanu jāpieņem steidzami, jo nākamgad beidzas tam izsniegtā būvatļauja, uzsver LLMM fonds.

Kā informēja fonda pārstāve Inga Oliņa, līdz tam laikam jābūt izvēlētam būvniekam, jāuzsāk būvniecības process, lai līdz 2027.gadam, kad beigsies līgums ar arhitektu Deividu Adžeju, pagūtu muzeju nodot ekspluatācijā.

LLMM fonda valdes locekle Elīna Vikmane uzsver, ka LLMM ir dzinējspēks valsts mantojuma kolekcionēšanai un izpētei. Muzejs būtu arī digitāli veidotā mantojuma saglabāšanas flagmanis. Viņas ieskatā, nav normāli, ka turpina izaugt arvien jaunas paaudzes, kas neko nezina par neseno vēsturi, mākslas un mākslinieku lomu valsts attīstībā.

Latvijas arhitektu savienības padomes loceklis un Nacionālās arhitektu padomes vadītājs, arhitekts Gatis Didrihsons akcentē, ka muzeja projekts ir izstrādāts un saskaņots. Tas ir kvalitatīvs un Latvijai piemērots projekts, un šis ir labs brīdis, lai to uzbūvētu.

"Nedrīkstam šo iespēju pazaudēt, tas būtu bezatbildīgi. Ir labi, ka ir diskusija, bet vienreiz diskusijai ir jābeidzas un jāsākas darbībai. Es kā Rīgas filharmonijas žūrijas vadītājs redzu arī stratēģisku ieguvumu - šī ir iespēja iegūt svaigu pieredzi šāda mēroga publiskas būves realizācijā un pēc tam to pielietot Rīgas filharmonijas būvniecībā. Šāda pieeja var dot būtisku ieguvumu gan kvalitātes kontroles gan izmaksu optimizācijas ziņā," pauž Didrihsons.

LLMM fonds 2020. gadā ir pieņēmis lēmumu muzeja projektu dāvināt valstij vai galvaspilsētai, apņemoties nodrošināt tā būvniecības realizāciju.

LLMM fonds dibināts 2014. gadā ar mērķi sadarbībā ar valsti izveidot LLMM. Muzeja projekta būvniecība ir iekļauta Latvijas Nacionālajā attīstības plāna 2021.-2027.gadam prioritāro investīciju projektu kopumā, kā arī Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam. No 2014. līdz 2019. gadam muzeja attīstībā ieguldīts 4,1 miljons eiro mecenātu līdzekļu, nodrošinot projekta sagatavošanu līdz būvniecības uzsākšanas stadijai.

Muzeja novietojums plānots blakus kultūrvietai Hanzas perons. Teritorijas attīstībā pēdējo gadu laikā ieguldīti aptuveni 25 miljoni eiro privātu līdzekļu teritorijas infrastruktūrā, ielu un autostāvvietu izbūvē.

Rīgas pilsētas būvvalde 2019.gada jūnijā ir saskaņojusi projektu, izdarot atzīmi par projektēšanas nosacījumu izpildi. Tas nozīmē, ka tehniskais projekts ir pabeigts un saskaņots visās valsts un pašvaldības institūcijās, atzīmē Oliņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja