Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Mūžībā aizgājis Latvijā dzimušais poļu aktieris Andžejs Lapickis

21. jūlijā mūžībā aizgājis viens no slavenākajiem un izcilākajiem poļu aktieriem Andžejs Lapickis, kurš savas dzīves gaitas sācis 1924. gadā Rīgā, pavēstīja Latvijas Kultūras akadēmijas Poļu kultūras un valodas centra vadītājs Kšištofs Širšeņs.Savulaik par poļu kino šarmantāko mīlētāju lomu atveidotāju uzskatītais aktieris Andžejs Lapickis dzimis 1924.

gada 11. novembrī Rīgā. Lapicku ģimene pārcēlās uz Poliju, jo Andžeja tēvam piedāvāja profesora amatu Varšavas universitātē. Tomēr viņi uzturēja ciešus kontaktus ar Latvijā palikušo ģimenes daļu un pavadīja vasaras pie Andžeja Lapicka tantes Rīgas Jūrmalā.Andžejs Lapickis atveidoja neskaitāmas lomas uz poļu teātru skatuvēm. Viņam, kā aktierim un režisoram īpaši tuva bija 19. gadsimta poļu komēdiju autora Aleksandra Fredro daiļrade. Viņš ir bijis Varšavas Teātra akadēmijas rektors. Aktīvi iesaistījies demokrātisko pārmaiņu procesā Polijā 80. gadu beigās - tajā laikā aktieris kļuva par Polijas Seima deputātu. Andžejs Lapickis ir filmējies pie tādiem poļu režisoriem kā Andžejs Vajda (Kāzas, Viss pārdošanā, Vilka jaunkundzes) un Tadeušs Konvickis (Salto).Gan uz skatuves, gan privātajā Andžejs Lapickis dzīvē vienmēr bija sieviešu apbrīnu un nopūtu objekts, apstiprinot Polijā dzīvo uzskatu, ka no Latvijas nāk īpaši skaisti vīrieši. Aktieris 85 gadu vecumā apprecējās ar teatroloģi Kamilu Mščihovsku, kura bija 60 gadus jaunāka par viņu.Andžejs Lapickis savos pēdējos dzīves gados rakstīja felietonus Polijas presē, kur viņš ar ļoti siltām jūtam aprakstīja savas bērnības atmiņas no Latvijas.

Fragmenti. 1930., Bulduri.

"[...] Tā kā mātes māsa, tante Irēna tur dzīvoja, devāmies brīvdienās uz manu dzimto pilsētu. No Rīgas atceros glītu bruģi uz ceļa, kas radīja skaista skaņu kopā ar zirgu pakaviem.[...] Bruģis balts un tīrs uz ceļa un skaisti ziedošām puķēm (fuksijas?) uz Rīgas ielām kā Krakovā."

"No Bulduriem atmiņā palikuši saulrieti. Vīriešu nūdistu pludmale līdz deviņiem rītā un sieviešu līdz divpadsmitiem. Mamma mani ņēma līdzi uz dāmu pludmali - "Galu galā - tas taču bērns", un tu vēl brīnies, kā pēc šiem skatiem nekļuvu par homoseksuāli, tomēr līdz šim pret nūdistiem man ir viennozīmīga attieksme. Tālāk brīnišķīgā bērnu balle, kur pēc krēma ēšanas un šupošanās man palika nelabi. Es ātri tiku atvests mājās ar milzīgu kabrioletu [...]"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja