Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Neesi radības kronis, bet dabas daļa. Stāstnieku konferencē – par cilvēku un dabu XXI gadsimtā

Decembris šogad tāds stāstnieku laiks. Tikko noticis XXIV stāstnieku konkurss Teci, teci, valodiņa, kurā piedalījās bērni. "Šajā jautājumā mums ir ceturtdaļgadsimta pieredze," informē Latvijas Stāstnieku asociācijas valdes locekle Māra Mellēna.

"Kustības mērķis – lai mūsdienu kultūrtelpā būtu klāt mutvārdu daiļrade, lai mazam un jaunam cilvēkam būtu iespēja izpaust sevi mutvārdos. Man šķiet, valodas apgūšanai, sevis saprašanai un savas pasaules artikulēšanai stāsts ir ļoti, ļoti būtisks." Bērni savus stāstus veido, izmantojot pasaku leksiku, stāsta atgadījumus no savas, radu, kaimiņu vai draugu dzīves. Viņiem jāprot izstāstīt arī joku vai anekdoti. "Un tas viss piecās minūtēs – nedrīksti būt liekvārdīgs, nedrīksti stiept garumā un nedrīksti steigties," skaidro M. Mellēna.

Mazie stāstnieki izaug par lielajiem. Jau piecus gadus Latvijā notiek arī stāstnieku festivāli. "Stāstnieku uzdevums ir saglabāt informāciju par lokālo vietu, notikumiem, cilvēkiem. Esam izskrējuši pasauli, saveduši mājās, ko vajag un ko nevajag, bet jāsaprot tas īpašais, ar ko paši varam dalīties, – sākot ar nacionālo ēdienu un beidzot ar īpašajiem stāstiem,"  saka M. Mellēna.

Šodien, 10. decembrī, no plkst. 10 tiešsaistē platformā Zoom (kā arī ar tiešraidi Facebook) notiek V Latvijas stāstnieku konference. Šīgada tēma – Augt – tas nozīmē dzīvot: mēs starp dabisko, mantoto un citādo. Konferencē pievērsta uzmanība cilvēka attiecībām ar dabu, dzīvojot XXI gadsimtā.

"Šobrīd ir tāda paradigmas maiņas situācija. Var atrast globālāku kontekstu, bet aktuālais – šajā epidemioloģiskajā situācijā mainās cilvēka attieksme pret dabu. Jāsaprot, ka neesi radības kronis, ka esi dabas daļa un dzīvo ar dabu šajā pasaulē pēc vienlīdzības principiem, nezaudējot atbildību, kā saglabāsi dabu. Un tas sākas ar mazdārziņu. Kā esi gatavs rīkoties, lai nedarītu pāri dabai? Piemēram, nelietot ķīmiju, kas neļauj bitēm vākt medu. Lielās lietas jāsaprot ne tikai caur filosofisku diskursu, bet arī caur pieredzes stāstiem. Tiem ir gan vēsturiskais, gan lokālais un šodienas konteksts. Katrā stāstā var atrast citu dimensiju un citus akcentus," stāstnieku uzdevumu formulē M. Mellēna.

Konferences pirmajā daļā ar stāstījumu par zemi un pasauli kā garīgām vērtībām dalīsies Filozofijas un socioloģijas institūta direktore profesore Maija Kūle, par tēmu Es kā ūdeņu daļa – mūsu ūdens ceļš stāstīs hidrobiologi Andris un Loreta Urtāni. Konferences otrajā daļā tiks rosināta diskusija par cilvēka saskarsmi ar apkārtējo vidi, mijiedarbību ar dabu un līdzcilvēkiem, pievēršot uzmanību šo procesu atspoguļojumam stāstos, kā arī stāstniecības tradīcijas tālāk nodošanai.

Vairāk informācijas – http://stastnieki.mozello.lv/jaunumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja