Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Nobuhiro Jamaguči lekcija par japāņu kultūras un etiķetes sastāvdaļu – origata

13. jūlijā plkst. 13 Latvijas Mākslas akadēmijā notiks lekcija par japāņu kultūras un etiķetes sastāvdaļu – origata, jeb dāvanu iesaiņošanas mākslu, informēja Japānas vēstniecības pārstāve Elīze Spridzāne. Lekciju lasīs Nobuhiro Jamaguči, kurš, būdams Japānā atzīts grafiskais dizainers, pievērsies origata mākslas izpētei un popularizēšanai.

Japānā veidam, kā dāvana tiek iesaiņota ir tikpat liela nozīme, kā pašas dāvanas saturam, iesaiņojuma niansēm paužot dāvinātāja cieņu un vēlmi iepriecināt dāvanas saņēmēju. Origata ir īpašs papīra locīšanas veids, kas tiek izmantots dāvināšanai paredzētu priekšmetu iesaiņošanai un dekorēšanai, un tiek uzskatīts par būtisku japāņu etiķetes un manieru izpausmi. Aizsākusies kā izsmalcināta un formāla samuraju māksla 14. - 16. gadsimtā, laikam ejot, origata aizvien attīstījās un veidojās dažādi tās novirzieni. Līdz ar papīra ražošanas uzplaukumu vēlākajos gadsimtos, strauji pieauga origata daudzveidība un attīstījās dažādu origata skolu tradīcijas un etiķete, kas tika nodota no paaudzes paaudzē. Nobuhiro Jamaguči pēta origata pirmsākumus un savos origata dizaina paraugos apvieno seno praksi ar mūsdienīgiem meklējumiem.

Grafiskais dizainers Nobuhiro Jamaguči dzimis 1948. gadā Čibas prefektūrā Japānā. Mācījies Kuvasavas dizaina skolā Tokijā. Līdz sava dizaina biroja nodibināšanai strādājis sabiedrisko attiecību kompānijā Cosmo PR un citās firmās. N. Jamaguči nozīmīgākie darbi lietišķās grafikas jomā ietver dzīvojamo ēku dizaina sērijā Sumaigaku taikei iznākušo grāmatu dizainu, kā arī viņš ir darbojies kā arhitektūras žurnāla SD mākslinieciskais direktors. 2001. gadā N. Jamaguči nodibina Japānas tradicionālās etiķetes un origata izpētes centru – Origata dizaina institūtu. 2012. gadā izstrādājis Starptautiskā Valūtas fonda ikgadējās sanāksmes oficiālo logotipu origata tehnikā. 

Lekcijas apmeklētājiem lūgums reģistrēties līdz 12. jūlijam pa tālruni 67812003 vai pa e-pastu [email protected], norādot savu vārdu un uzvārdu. Vietu skaits ir ierobežots!

Lekcija notiks japāņu valodā ar tulkojumu latviešu valodā. Lekcijas ilgums – 90 minūtes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja