Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Notiks Rakstniecības un mūzikas muzeja ikgadējā zinātniskā konference

Piektdien, 28. novembrī, Rakstniecības un mūzikas muzejs aicina uz zinātnisko konferenci Krājuma pētījumi 2014, kurā muzeja pētnieki jau piekto gadu pēc kārtas iepazīstinās ar saviem jaunākajiem pētījumiem, kas tapuši, izmantojot Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma materiālus, informēja muzeja pārstāve Maija Uzula-Petrovska.

Konference šogad notiks Latvijas Rakstnieku savienības telpās (Lāčplēša ielā 48/50 – 12). Vairāki konferences referāti izstrādāti, domājot par muzeja topošo ekspozīciju Dziesma, kuru muzejā plānots atklāt pēc rekonstrukcijas 2016. gadā.

Andrejs Grāpis referātā skatīs politiski iekrāsotas dziesmas, pievēršoties gan pozitīvi vērtētiem patriotisma piemēriem, gan konjunktūrisma un kolaboracionisma tēmai cauri gadu desmitiem. Marians Rižijs pētījis, kādēļ tādu dzejnieku kā Knuts Skujenieks, Viks, Imants Ziedonis un Ojārs Vācietis dzejoļus dziesminieki biežāk izmanto dziesmu radīšanai nekā citu autoru darbus. Ilonas Miezītes referāts ļaus ielūkoties garīgās mūzikas attīstības tendencēs Latvijā. Dzintars Gilba vēstīs par humoristiskajām dziesmām Jāņa Kalniņa operās un to kādreizējās popularitātes cēloņiem. Savukārt Inese Žune skatīs dziesmu kā Latvijas eksportpreci, iepazīstinot gan ar ārvalstīs zināmākajiem vokālās mūzikas komponistiem, gan visbiežāk ārpus Latvijas robežām skanējušajām dziesmām.

Krājuma pētījumi 2014 ļaus iepazīt arī vairākus muzeja jaunieguvumus. Ligita Ašme stāstīs par Jura Kulakova sintezatoru Pļaviņu mūgs, kas unikāls ne tikai sava leģendārā īpašnieka dēļ, bet arī tādēļ, ka 1970. gados būvēts mājas apstākļos. Konferences apmeklētāji ekspresizstādē varēs aplūkot arī pašu sintezatoru. Savukārt Maijas Kalniņas referāts ļaus izsekot vairāku mākslas darbu likteņu atspoguļojumam Jāņa Jaunsudrabiņa vēstulēs, kas ir viens no vērtīgākajiem RMM krājuma ieguvumiem 2014. gadā.

Dramaturģijas sfērai savā referātā pievērsīsies Zanda Šumska, kura ļaus ieskatīties Gunāra Priedes lugu tapšanas aizkulisēs, īpaši pievēršoties prototipu jautājumam. Savukārt muzeja restauratore Dace Dubrovska dalīsies novērojumos par muzeja priekšmetu oriģinālu eksponēšanas tendencēm Latvijas, Igaunijas un Somijas muzejos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja