Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Paziņoti Normunda Naumaņa vārdā nosauktās balvas mākslas kritikā kandidāti

Par darbu dažādu mākslas jomu kritikā žūrija Gada balvai mākslas kritikā izvirzījusi Rasu Jansoni, Ievu Melgalvi, Zani Radzobi un Kārli Vērdiņu. Jaunās kritiķes balvai nominēta Agnese Lipska. Gada balva mākslas kritikā un Jaunā kritiķa/-es veicināšanas balva tiks pasniegtas 10. janvārī Jaunajā Rīgas teātrī sarīkojumā NN nakts

Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas kritikā ieguvējs saņems naudas stipendiju 1500 eiro, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums Tilde. Jaunā kritiķa/-es veicināšanas balvu 500 eiro apjomā atbalsta SIA Kurekss

Žūrija vērtēja recenzijas, kas bija publicētas no 2020. gada 1. decembra līdz 2021. gada 1. decembrim. 

Žūrijas ieskatā Rasas Jansones kritiķes devums līdzinās misijai nepārstāt runāt par savas paaudzes mākslinieku problēmām, īpaši izjūtot sievietes mākslinieces stāstu. Katrs Rasas Jansones teksts ir komponēts ar gleznas autores cienīgu prasmi, spilgti noklājot lasītāja priekšā  mākslas pieredzes ainas, kas allaž samērotas ar plašāku laikmetīgās mākslas kontekstu. Pati būdama māksliniece, viņa lieliski pārzina ne vien tēla, mākslas darba uzdevuma īstenošanas radošos knifus, bet arī materiālās tapšanas ieročus, tāpēc precīzi definē problēmu vai autora īpašo veiksmi. Rasa Jansone nominēta par vizuālās mākslas izvērtējumu portālos arterritory.com un satori.lv.

Ievu Melgalvi žūrija ir izvirzījusi par publikācijām portālos satori.lv, punctummagazine.lv un kinoraksti.lv. Ievas Melgalves recenzijas par grāmatām un filmām citu apskatu vidū izceļas ar veidu, kādā Ieva Melgalve iesaista lasītāju savā domāšanas procesā. Lasītājam netiek pasniegti gatavi lakoniski spriedumi, drīzāk refleksijas straume, kurai gribas sekot, jo Ieva Melgalve ir laba stāstītāja. Jārēķinās, ka dažkārt teksts aizplūst no tradicionālas recenzijas gultnes, bet tās ir patīkamas novirzīšanās. Ievas Melgalves recenzijas ir vērīgas arī tāpēc, ka viņa ir ne vien uzmanīga, bet arī gudra un godīga lasītāja – diplomātiska laipošana un paslavēšana nav viņas stiprā puse.

Latvijas teātra kritikā Zanei Radzobei piemīt pārliecinoša, neatkarīga un spilgta balss. Ekspresrecenziju žanrā žurnālā Ir viņa ir attīstījusi valdzinošu meistarību, kurā harmoniski apvienojas intelektuāli atsperīga, precīza doma, konkrētās izrādes neaizmiglots, godīgs vērtējums, vienlaikus izrādi skatot plašākā mākslas un sabiedrības dzīves kontekstā. Sarežģītām diskusijām Zane Radzobe bieži vien māk piedāvāt oriģinālu skata punktu. Vienlaicīgi viņa nevairās no vienkāršas cilvēciskas emocionalitātes un siltuma, ja izrāde tam devusi iemeslu.

Kaut arī Kārļa Vērdiņa recenzijas nav akadēmiskas, tomēr nedaudzos ietilpīgos vārdos viņam izdodas precīzi pateikt ko būtisku par strāvojumiem, procesiem un aktualitātēm. Šāda izteiksmes vienkāršība, vieglums un skaidrība ir iespējama vienīgi tad, ja rakstītājs zina daudz vairāk, nekā izsaka. Tāpat kā Vērdiņa dzejai, arī viņa recenzijām raksturīga ironija, kas liedz ar pārlieku nopietnību attiekties pret šedevriem, klasiķiem un autoram pašam pret sevi, taču šķietami nenopietnajā atmosfērā nereti tiek risināti jautājumi, kurus citiem autoriem nebūtu drosmes cilāt. Cilvēki, kas lasa Vērdiņu, ar katru rakstu kļūst nedaudz zinošāki, arī tad, ja paši to nepamana. Kārlis Vērdiņš nominēts par recenzijām portālos satori.lv un punctummagazine.lv

Jaunās kritiķes balvai izvirzītās Agneses Lipskas recenzijās apvienojas jauna cilvēka aizrautība un briedums, kurš gūts rūpīgi un atbildīgi izzinot kinokultūras mantojumu un kinopasaules šodienas ainu. Tāpēc pārliecina autores stils un redzējums, kritiķe lasītāju gudri ievada globālās kinokultūras kontekstos. Autores teksti ir gan saistoši, gan analītiski, tajos precīzi fiksēti filmas jēgai būtiskie kinovalodas elementi.

10. janvāra sarīkojumā NN nakts Jaunajā Rīgas teātrī tiks cildināti Gada balvai izvirzītie kritiķi un tiks paziņoti Gada balvas mākslas kritikā un Jaunā kritiķa/-es veicināšanas balvas laureātu vārdi. 

Šī gada NN nakts devīze ir Aiz kritiskā punkta. Pasākumu veido Toms Treinis, Ilmārs Šlāpins, Monika Pormale, Valmieras Drāmas teātra jaunie aktieri Artis Jančevskis, Rūdis Bīviņš, Diāna Krista Stafecka, Krišjānis Strods, Meinards Liepiņš, Ieva Estere Barkāne, Kārlis Dzintars Zahovskis, Aksels Aizkalns un Sandis Runge. Muzicēs Miķelis Putniņš. Biļetes var iegādāties www.jrt.lv

Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu mākslas kritikā 2015. gadā nodibināja Normunda Naumaņa biedrība. Lēmumu par šī gada nominantiem pieņēma biedrības izveidota žūrija: žūrijas priekšsēdētājs filosofs un rakstnieks Ilmārs Šlāpins, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības Neputns galvenā redaktore Laima Slava, teātra kritiķe Undīne Adamaite, Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, literatūras kritiķe Anda Baklāne, publicists Valdis Ābols un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte. 

Normunda Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi Nacionālās balvas statusu un atbalsta NN nakts norisi. 

NN nakti organizē Normunda Naumaņa biedrība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja