Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Pedvāle aicina svinēt latviešu Jāņus indiešu noskaņās

Kā katru gadu Jāņu svinēšana Pedvālē būs radošs notikums, kurā māksla savienojas ar tradīcijām un rituāliem, pavēstīja Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja direktors Ojārs Feldbergs.

Šogad Jāņu naktij Pedvālē dots nosaukums Akmens. Tautasdziesma, un tās mākslinieciskā ideja balstīta latviešu un indiešu kultūras savstarpējās sakarībās un mijiedarbībā.

Viszināmākā un plašāk izplatītā Jāņu nakts tradīcija ir ugunskura dedzināšana, gaismas uzturēšana visas nakts garumā. Atrašanās pie ugunskura, liesmu dejas vērošana ir neatņemama meditatīva Jāņu rituāla sastāvdaļa. Ugunij būs īpaša vieta arī Pedvāles Jāņu nakts svinībās. Svētku svinīgā daļa sāksies ar saules pavadīšanu un uguns iedegšanas rituālu, kuru īstenos Vinaja Čaitanja (Indija) un Jānis Atis Krūmiņš (Latvija).

Nakts laikā gan tradicionālās, gan mūsdienīgās noskaņās notiks muzicēšana, dziesmu dziedāšana, dancošana un iešana rotaļās. Svinību rituāli tiks īstenoti, līgotājiem pastaigājoties pa Pedvāles pļavām un gravām no saulrieta līdz saullēktam. Viņi varēs redzēt indiešu klasiskās dejas un klausīties Indijas tradicionālo mūziku, būs arī laikmetīgās dejas izrāde un nakts noslēgumā – Jāņu nakts auglības tēmai veltīta performance. Saullēktu sagaidot, notiks arī Pedvāles tradicionālais Jāņu rīta vīru skrējiens.

Svētkos piedalīsies folkloras kopas Talsi un Trejteka, tautas muzikanti Tals' trimiš, Dienvidindijas klasiskās dejas studija Bharata, Indijas klasiskās mūzikas skola Sarasvati, mūziķis Valdis Muktupāvels, deju grupas Dzirnas dejotāji, starpdisciplinārā mākslu studija Idea Gnosis, kā arī citi mākslinieki. Pasākuma režisors – Kārlis Krūmiņš.

Vairāk informācijas www.pedvale.lv


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja