Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Šogad konference Kultūras krustpunkti veltīta svētkiem un svinēšanai

No 1. līdz 3. novembrim norisināsies divpadsmitā kultūras un mākslu zinātnēm un aktualitātēm veltītā konference Kultūras Krustpunkti, kas šogad veltīta Latvijas valsts simtgadei, tāpēc konferences virstēma šajā gadā ir Dzimšana, svētki un svinēšana kultūrā, informēja LKA pārstāve Aija Lūse.

Konferences apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar vairāk nekā 80 pētījumiem, ko prezentēs ne tikai Latvijas pētnieki, bet arī viesi no Nīderlandes, Krievijas, Spānijas un Polijas, apliecinot konferences Kultūras Krustpunkti XII tematiskā mēroga paplašinājumu un starptautisko dimensiju.

Pirmais notikums Kultūras Krustpunktu ietvaros, kas aizsāks konferences programmu, norisināsies jau 29. oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kur Latvijas Nacionālā kultūras centra rīkotās konferences Dziesmu un deju svētki ceļā uz tradīcijas 150-gadi ietvaros notiks kolektīvās monogrāfijas Dziesmu un deju svētki. Tradīcijas anatomija (zinātniskās redaktores Rūta Muktupāvela un Anda Laķe) atvēršanas svētki. Monogrāfija ir valsts pētījumu programmas HABITUS četru gadu pētījumu rezultāts. Monogrāfijā apkopoti pētījumi par tādiem tradīcijas aspektiem kā sociālā ietekme, tiesiskais regulējums, simboliskā nozīme, kolektīvu vadītāju loma, izglītība, ekonomiskā ietekme, kolektīvu ikdienas prakses u.c.

Ceturtdien, 1. novembrī, no plkst. 9 līdz 15 Latvijas Kultūras akadēmijā (Ludzas ielā 24) notiks konferences plenārsēde, kur dažādu kultūras un mākslas nozaru pētnieki dalīsies refleksijās, pētījumu datos un praktiskā pieredzē, kas atklāj dažādu godu, svinēšanas un priecāšanās tradīciju izpausmes pasaules un Latvijas kultūrā. Konferences dalībniekus un apmeklētājus sveiks Latvijas Republikas Kultūras ministre Dace Melbārde. Plenārsēdes pirmo daļu atklās Nīderlandes Erasmus universitātes kultūrekonomikas profesors Arjo Klamers (Arjo Klamer), kas Eiropā pazīstams kā pirmais speciālists, kurš ieguvis zinātnes grādu kultūras ekonomikā.

Pirmajā konferences daļā uzstāsies Latvijas Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma (Kā Latvijas kino svin simtgadi?), starptautisku kultūras projektu vadītāja Diāna Čivle (Kā mēs svinam un kāpēc. No Rīgai 800 līdz LV 100), Ģertrūdes ielas teātra izrādes Taņas dzimšanas diena idejas autors Deniss Hanovs (Izgaršot aizliegto: Citādas atmiņas Latvijā. Luga “Taņas dzimšanas diena”), teātra trupas Kvadrifrons dalībnieki Reinis Boters, Klāvs Mellis un Evarts Melnalksnis (Kvadrifrons : tapšana un darbošanās) un literatūrzinātnieks Raimonds Briedis (Grāmatas dzimšana un dzimšana grāmatā).

Konferences otrajā daļā apmeklētājiem būs iespēja uzzināt vairāk par rasola evolūciju simts gados (Astra Spalvēna), kopā ar Valsts Kultūrkapitāla fonda direktoru Edgaru Vērpi atklāt [naudas] podus, veikt svētku izpēti Latviešu folkloras krātuvē (Rita Treija), uzzināt vairāk par vīnu, prieku un dzīrēm Senajā Grieķijā (Harijs Tumans), kā arī analizēt prieku Rūdolfa Kugrēna stāvizrādē Prieks. Plenārsēdes otro daļu noslēgs konferences apmeklētāju ciemošanās LKA katedrās – plenārsēdes tematu ilustrēs pašironijā balstītas radošas LKA absolventu un docētāju performances. Plenārsēdi būs iespējams vērot interneta tiešraidē Kultūras ministrijas mājaslapā!

Konferences plenārsēdes trešo daļu organizē LKA studējošo pašpārvalde, aicinot piedalīties Rudens svētkos #ĶirbjaSkatuPunkts, ko plkst. 15 atklās rudens velšu tirdziņš LKA iekšpagalmā, kurā aicināts piedalīties ikviens. Plkst. 16 dārzā sāksies rudens svētki ar dažādām aktivitātēm un uzdevumiem. Studenti aicina pieteikties dalībai svētkos, veidojot komandas četru cilvēku sastāvā vai individuāli, aizpildot pieteikuma veidlapu: https://ej.uz/rudenssvetki.

Piektdien, 2. novembrī, no plkst. 9:30 līdz 17:50 LKA Teātra mājā Zirgu pasts (Dzirnavu ielā 46) norisināsies Kultūras Krustpunktu konferences darbs astoņās tematiskās sekcijās: 1) Kultūras mantojums un atmiņas institūcijas; 2) Radošās industrijas un kultūras menedžments; 3) Kultūras un mākslas socioloģija, kultūrpolitika, kultūras komunikācija medijos; 4) Kultūru saskarsme, starpkultūru komunikācija un valodas nozīme kultūrā; 5) Vizuālā māksla; 5) Audiovizuālā un skatuves māksla; 6) Folkloristika, etnoloģija, arheoloģija un kultūras antropoloģija; 7) Literatūra un tulkošana.

Sestdien, 3. novembrī, no plkst. 9:30 līdz 17 LKA Teātra mājā Zirgu pasts konferenci noslēgs radoši akadēmisks simpozijs Pats par savu naudu dzēru… Apreibināšanās fenomens Latvijas kultūrā – atraktīvs zinātniski māksliniecisks pasākums, kas ietvers referātus, mākslinieciskus priekšnesumus un performances, kā arī diskusijas. Šogad simpozijs, kura nosaukumā ieskanas lepnā frāze no daudzu tūkstošu kopkora izdziedātas tautasdziesmas-himnas, pievēršas tēmai, kas šķietami ir tik banāla, ka tās milzīgais pētīšanas un analīzes potenciāls līdz šim slīdējis garām neievērots. Latviešu tauta apreibinās – folklorā, vēsturē, literatūrā, vizuālajā mākslā, teātrī, politikā, pat baznīcā, turklāt dara to ar lepnumu. Ja dzeram, tad paši par savu naudu. Šo fenomenu no visdažādākajiem leņķiem aplūkos desmit referenti – Latvijā pazīstami savas nozares eksperti, jaunie pētnieki no LKA, kā arī radošas personības. Simpozijā ar referātiem uzstāsies Juris Urtāns, Ineta Lipša, Raimonds Briedis, Ilze Jansone, Aivars Eipurs, Šelda Puķīte, Vents Sīlis, Jānis Joņevs un citi pētnieki un kultūras jomas pārstāvji, aplūkojot reibšanas un reibuma motīvus latviešu literatūrā, kino, teātrī, folklorā, politikā, reliģijā, vizuālajā mākslā un citās sfērās.

Konferences programma: https://lka.edu.lv/lv/aktuali/jaunumi/no-1-lidz-3-novembrim-norisinasies-konference-kulturas-krustpunkti-xii/.

Ieeja visos konferences Kultūras Krustpunkti XII notikumos bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja