Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Spēlfilmas Bedre radošā komanda aicina skatītājus ar ziedojumiem atbalstīt kinolenti cīņā par Oskara balvu

Latvija 14. reizi izvirzījusi filmu, kas pretendēs uz nomināciju ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars kategorijā Labākā ārzemju filma, un ceļā pretī balvai devusies režisores Daces Pūces spēfilma Bedre, bet, lai filma tiktu pamanīta, ir nepieciešami vismaz 70 000 eiro, tāpēc filmas radošā komanda aicina skatītājus atbalstīt filmu, ziedojot vietnē Go Fund Me.

Kā informēja filmas veidotāju pārstāve Nadīna Erdmane, pirmajam kampaņas posmam nepieciešami 10 000 eiro, kurus Bedres komanda aicina ziedot kampaņā. Šo atbalstu paredzēts ieguldīt filmas izrādīšanas seansos ASV kinoakadēmijas locekļiem, decembra sākumā klātienē Losandželosā vai Ņujorkā, kā arī publicitātes aktivitātēm, kas saistītas ar šiem seansiem. Paredzēts, ka to nodrošinās profesionāls Holivudas filmu publicists.

Pūce norādīja, ka filma ir tapusi četrus gadus un ir radīta lieliem ekrāniem, jo, viņas ieskatā, tikai tajā brīdī kinolente kļūst par pilnvērtīgu mākslas darbu un vispilnīgāk uzrunā skatītāju. Tādēļ, lai cīnītos par Oskaru, ir nepieciešami šie klātienes seansi, kuros uzrunāt ASV Kinoakadēmijas locekļus.

"Mums ir svarīgi, lai šī gada labākā Latvijas filma tiktu pamanīta starp vairāk nekā 100 pasaules valstu filmām, un mēs ceram nonākt līdz prestižajai Oskara balvai, tādējādi skandinot Latvijas vārdu visā pasaulē. Lūdzam atbalstīt filmas kampaņu, lai varam godam pārstāvēt filmas ceļu uz Oskaru un jau esam ļoti pateicīgi par ikviena sniegto atbalstu," pauda Pūce.

Kampaņu jau atbalsta Nacionālais kino centrs (NKC), Kultūras ministrija, Ārlietu ministrija un privāti atbalstītāji gan Latvijā, gan ASV.

Erdmane norādīja, ka pēc rakstnieces, Literatūras gada balvas laureātes Janas Egles stāstu motīviem tapusī filma stāsta par desmitgadīgo Markusu, kuram jāpielāgojas jaunai dzīvei laukos pie omes. Pēc incidenta ar kaimiņu meiteni Emīliju ciema iedzīvotāji uz zēnu sāk lūkoties ar neiecietību un aizdomām, līdz nejaušības rezultātā Markuss patvērumu un draudzību rod pie noslēpumainā vientuļnieka jūrnieka, kurš dzīvo meža nomalē. Filma skar vairākas mūsdienās aktuālas tēmas - bērni, kas aug bez vecākiem un saskaras ar emocionālu vardarbību, savstarpēja iecietība, atvērtība pret citādo.

Bedre nominēta astoņās nacionālās kinobalvas Lielais Kristaps kategorijās, kā arī piedalījusies un guvusi atzinību vairākos starptautiskos festivālos: Melnās naktis Igaunijā, Nordische Filmtage Lubeck Vācijā, XVII Starptautiskajā kinofestivālā Baltijas debijas Krievijā, Labāko krāsu korekciju mākslinieku festivālā Maskavā, Santabaras Starptautiskajā filmu festivālā ASV, Jeonju Starptautiskajā filmu festivālā Dienvidkorejā un citviet.

Filma iekļauta Šanhajas filmu festivāla programmā Spectrum: Alternatives līdzās filmām no Austrijas, Beļģijas, Filipīnām, Francijas, Indijas, Irānas, Kanādas, Krievijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Polijas, Portugāles, Somijas, Spānijas un Turcijas.

Arī patlaban filma Bedre turpina festivālu gaitas un pašreiz kinolente piedalās Noordelijk Film Festival Nīderlandē, savukārt decembrī būs skatāma The Rabat Authors Film Festival Marokā.

Filmas radošo komandu veido Pūce, operators Gatis Grīnbergs, māksliniece Laura Dišlere, montāžas režisors Jussi Rautaniemi, producentes Kristele Pudane un Elīna Jozauska. Filmas mūzikas autors ir Valters Pūce, mūzikas miksu veidojis Normunds Šnē, skaņu režisors ir Varis Kurmiņš.

Mūzikas ierakstā piedalījušies Sinfonietta Rīga mūziķi un Rīgas Doma zēnu koris Mārtiņa Klišāna vadībā. Filmā skan arī dāņu komponistes Cecīlijas Noeras skaņdarbs Ouvre. Filma tapusi ar NKC finansiālu atbalstu. Latvijā to izplata kinoprojekts Spektrs, izplatītājs ārvalstīs - TVCO.

Tiesības izrādīt filmu Eiropas valstīs iegādājusies starptautiskā televīzijas un interneta platformu grupa HBO Europe un Vācijas lielākais un senākais filmu izplatītājs Arsenal Filmverleih GmbH.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja