Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Starp miesu un debesīm. Ravennas festivāls – šoreiz Pjēra Paolo Pazolīni simtgades zīmē

Līdz 21. jūlijam Itālijā turpināsies Ravennas festivāls, kas notiek jau trīsdesmit trešo reizi. Šogad tas veltīts kinorežisora, dzejnieka un rakstnieka Pjēra Paolo Pazolīni (1922–1975) simtgadei

Pazolīni talanta daudzpusība atspoguļojas festivāla programmā, par kuras devīzi izvēlēti viņa vārdi Starp miesu un debesīm. Pazolīni tos lietojis, lai aprakstītu ķermeņa un prāta, cilvēciskās pieredzes un debešķīgo tieksmju pretstatu Johana Sebastiāna Baha mūzikā (īpaši darbos vijolei solo), kas ieņem centrālo vietu režisora filmās. Daudzos koncertos Ravennas bazilikās skan Bahs. Festivāla norises vietas – UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautie dievnami ar krāšņām mozaīkām, kas vairākus gadsimtus tiek apbrīnotas visā pasaulē, – ir viena no šā starpžanru festivāla unikālajām iezīmēm. Ravennas kultūrvēsturiskais mantojums tiek paspilgtināts ar mūsdienu mākslas krāsām.

Festivāla programma (120 notikumu, kuros piedalās tūkstoš mākslinieku) pieskaras cilvēka eksistences divējādajai dabai un aptver akadēmisko, pasaules un populāro mūziku (džezu, repu un progresīvo roku), teātri, deju, kino, literatūru un vizuālo mākslu. Vairākus koncertus un izrādes bez maksas var vērot tiešraidē festivāla mājaslapā, arhīvā tie būs pieejami līdz gada beigām.

Jau tagad arhīvā var noskatīties 1. jūnijā iemūžināto festivāla atklāšanas koncertu, kurā Mālera kamerorķestris maestro Daniela Hārdinga vadībā atskaņoja mūsdienu komponista Acio Korgi veltījumu Pazolīni Starp miesu un debesīm, Ludviga van Bēthovena uvertīru Egmonts un Antonīna Dvoržāka Septīto simfoniju.

Uzmanības vērts ir 2. jūnijā ierakstītais jaunā vijolnieka, 2021. gada Paganīni konkursa uzvarētāja Džuzepes Giboni, koncerts, kurā viņš interpretēja Pazolīni iecienītos opusus – Baha sonātes un partitas (Pazolīni pat bija apsvēris domu iemācīties spēlēt vijoli). Baha Brandenburgas koncertus var noklausīties Ensemble Zefiro un obojista un diriģenta Alfredo Bernardīni izpildījumā (11. jūnija koncerta ieraksts). Sakrālais un profānais cieši ir savijies Bendžamina Britena himnās jeb Canticles – tās aizkustinoši skaistajā koncertā 9. jūnijā Svētā Apolinārija bazilikā Klasē atskaņoja solisti, kuru vidū bija izcilais tenors Īans Bostridžs. Arī šis ieraksts ir skatāms festivāla digitālajā arhīvā.

Pazolīni simtgades sadaļā ir iekļauts koncerts, kas būs dzirdams tiešraidē 22. jūnijā, – gandrīz pirms četrdesmit gadiem Ravennā dibinātais kamermūzikas ansamblis Accademia Bizantina klavesīnista un diriģenta Otāvio Dantones vadībā atskaņos Baha Muzikālo veltījumu. 27. jūnijā tiešraidē būs skatāms Budapeštas Festivāla orķestra stīgu grupas un Luidži Kerubīni jauniešu orķestra koncerts (atskaņojumu vadīs vijolnieks Jānošs Pilcs, programmā – Johans Mihaels Haidns, Pēteris Čaikovskis un Bahs). 28. jūnijā varēs noklausīties koncertu, kurā pie Budapeštas Festivāla orķestra pults stāsies tā dibinātājs maestro Ivans Fišers (skanēs Johannesa Brāmsa Trešā simfonija un Nikolaja Rimska-Korsakova simfoniskā svīta Šeherezade).

3. jūlijā festivālā uzstāsies vijolnieks Gidons Krēmers – kopā ar Luidži Kerubīni jauniešu orķestri un diriģentu Kristofu Ešenbahu viņš atskaņos Mečislava Veinberga Vijoļkoncertu. Šā koncerta programmā iekļauta arī Čaikovska Piektā simfonija. 13. jūlijā muzicēs džeza pianiste un dziedātāja Daiena Krola. Dejas cienītājus iepriecinās Morisa Bežāra baleta trupa no Lozannas (15. jūlijā) un izraēliešu horeogrāfa Hofeša Šehtera trupa Hofesh Shechter II (19. jūlijā).

Festivāla noslēguma koncertā 21. jūlijā Luidži Kerubīni jauniešu orķestris un maestro Rikardo Muti atskaņos Žorža Bizē Romas simfoniju, Anatolija Ļadova simfonisko poēmu Apburtais ezers un Franča Lista Prelūdijas.

Informācija: ravennafestival.org

Festivāla notikumi tiešsaistē: ravennafestival.live

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja