Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

VNĪ izbeigs sadarbību ar SBSC Valmieras drāmas teātra ēkas pārbūves projektā

Lai netiktu apdraudēta Valmieras drāmas teātra (VDT) būvniecības procesa nepārtrauktība un drošība, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izbeigs sadarbību ar pilnsabiedrību SBSC VDT pārbūves projektā, informēja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Pēc līguma izbeigšanas steidzamības kārtā tiks rīkota jauna būvdarbu iepirkuma procedūra, savukārt situācija ar teātra kolektīvam nepieciešamajām pagaidu telpām, pēc VNĪ rīcībā esošās informācijas, tiks risināta arī sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību, skaidro Griškevičs.

VNĪ vadītājs norāda, ka visu VNĪ darbību mērķis ir iespējami ātrāk un atbilstoši projektā paredzētajiem termiņiem pabeigt VDT ēkas rekonstrukciju.

"Taču, ja būvnieks - pilnsabiedrība SBSC - pēc vairākkārtējiem pieprasījumiem atbilstoši normatīvajiem aktiem nav spējis pamatot būvniecības izmaksu sadārdzinājuma 50% no būvdarbu līguma summas jeb 3,8 miljonu eiro (ar PVN) cēloņsakarību ar uzsākto karadarbību Ukrainā, nav tās pārskatījis, iesniegtie dokumenti neapliecina pieprasītā sadārdzinājuma pamatotību vairākās tāmes pozīcijās un faktiskā darbu izpilde būtiski atpaliek no līgumā paredzētās, rodas ārkārtēja situācija un VNĪ vienkārši nav citu iespēju kā līgumu izbeigt," uzsver Griškevičs.

Viņš piebilst, ka, strauji neatrisinot situāciju, ir apdraudēta gan turpmākā projekta īstenošana, gan teātra nepārtraukta darbība, gan būves un tās konstrukciju mehāniskā stiprība un stabilitāte.

Patlaban faktiskā SBSC būvdarbu izpilde laikā no 2021. gada 4. oktobra līdz 2022. gada 31. septembrim ir tikai 17%, kaut arī saskaņā ar līguma būvdarbu grafiku būtu jābūt 50% no kopējā būvdarbu apjoma, informē Griškevičs.

Viņš piebilst, ka arī Jaunā Rīgas teātra pārbūves projektā, kurā ir rasts risinājums sadārdzinājuma segšanai, pašlaik faktiskais būvnieka SBSC darbu izpildes temps ir pārāk lēns, lai nodrošinātu darbu pabeigšanu noteiktajā izpildes laikā.

Visu iesaistīto pušu - VNĪ, VDT, Kultūras ministrijas - interesēs ir iespējami ātri atrisināt teātra pagaidu mājvietas jautājumu, kā arī strauji atsākt būvniecības darbus, lai Valmieras Drāmas teātra ēkas rekonstrukciju varētu pabeigt pienācīgā kvalitātē un iespējami ātrākos termiņos, piebilst Griškevičs.

"Mēs nevaram ļaut bezgalīgi ieilgt pauzei būvdarbos, ēku šādā stāvoklī ilgstoši nevar uzturēt. Turklāt VDT kā ķīlnieks turpina darboties ēkā bez apkures," pauž Griškevičs.

Nekavējošai ēkas drošības nodrošināšanai VNĪ vēl šogad plāno iepirkt neatliekamos un ārkārtas darbus, piemērojot sarunu procedūru, bet pārējo būvdarbu apjomu iepirkt atklātā konkursā.

Ņemot vērā būvdarbu apjomu palielināšanos, ar iesaistītajām pusēm apspriesta iespēja VDT pārcelties uz pagaidu mājvietu. Pēc VNĪ rīcībā esošās informācijas, risinājuma rašanā, visticamāk, tiks iesaistīta arī Valmieras pilsētas pašvaldība.

Plānotās VDT projekta izmaksas ir 9,7 miljoni eiro, kas ietver būvniecības, projektēšanas, autoruzraudzības, aprīkojuma iegādes un citas izmaksas, no tām būvniecības izmaksas - 7,6 miljoni eiro ar pievienotās vērtības nodokli. VDT pārbūve daļēji tika finansēta no Eiropas rekonstrukcijas un attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem. Kopējais plānotais ERAF finansējums ir 4,5 miljoni eiro, no tiem līdz augustam iztērēti 0,44 miljoni eiro, pārējos līdzekļus plānots apgūt 2023. gada laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja