Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Audžuvecāki gadiem ilgi mocījuši vairākus nepilngadīgus bērnus

Valsts policija ir pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā par audžuģimenē konstatētiem nodarījumiem vairāku gadu garumā, ko vecāki vērsuši pret savā aizgādniecībā esošiem nepilngadīgajiem bērniem. Izmeklēšanā noskaidrots, ka no aizbildņu puses sistemātiski tikusi veikta fiziska un emocionāla vardarbība ilgstošā laika periodā kopumā pret astoņām nepilngadīgām personām, tostarp divas nepilngadīgās meitas cietušas no seksuālās vardarbības. Aizdomās par noziedzīgajiem nodarījumiem aizturēti abi audžuvecāki. Šī gada 24. septembrī kriminālprocess nodots prokuratūrā kriminālvajāšanas uzsākšanai, portālam Diena.lv pavēstīja VP.

Pēc tam, kad VP Rīgas reģiona pārvaldes apkalpojamās teritorijas kādā no iecirkņiem vērsās divas nepilngadīgas meitenes, kuras ziņoja par audžuģimenē pret viņām notiekošu seksuālo un fizisko vardarbību no aizbildņu puses, likumsargi nekavējoties uzsāka resorisko pārbaudi. Balstoties uz pārbaudes laikā gūto informāciju, 2018. gada 21. augustā iecirkņa amatpersonas ierosināja kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 16. nodaļas, proti, par iespējamiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību. Tāpat, iegūstot informāciju par audžuģimenē pret bērniem vērsto iespējamo noziedzīgo nodarījumu, VP informēja attiecīgās institūcijas – konkrētās teritorijas pašvaldības vadību un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju.

Ņemot vērā izmeklējamās lietas apjomu un sarežģītību, turpmāko kriminālprocesa izmeklēšanu savā lietvedībā pārņēma VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes Dzimumnoziegumu apkarošanas nodaļa.

Veicot turpmāko izmeklēšanu, uzsāktais kriminālprocess tika kvalificēts atbilstoši noskaidrotajiem faktiem, proti, tika noskaidrots, ka laika periodā sākot no 2015. gada decembra pret divām nepilngadīgām audžumeitām tika vērsta seksuālā vardarbība, par ko kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 160. panta ceturtās daļas. Savukārt laika periodā no 2016. gada vasaras līdz 2016./ 2017. gada ziemai pret vienu no nepilngadīgajām meitenēm tikusi veikta sistemātiska izvarošana – par to kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 159.panta otrās daļas. Tāpat kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 174. panta otrās daļas - par vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo, kā rezultātā kopumā astoņiem bērniem nodarītas fiziskas un emocionālas ciešanas, kas notika sistemātiski laika periodā no 2007. gada līdz 2019. gadam.

Gūstot pietiekamu pierādījumu kopumu par nodarīto, šī gada 11. februārī pēc VP Dzimumnoziegumu apkarošanas nodaļas iniciatīvas no ģimenes tika izņemti visi uz to brīdi aizbildniecībā esošie nepilngadīgie bērni – kopumā pieci, un ievietoti krīzes centrā. Savukārt abi audžuvecāki tajā pašā dienā tika aizturēti un viņu dzīvesvietā tika veikta kratīšana.

Divu dienu laikā pēc veiktās aizturēšanas, šī gada 13. februārī, 1961. gadā dzimusī sieviete tika atzīta par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 174. panta otrās daļas un viņai tika piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar apcietinājumu, savukārt 1968. gadā dzimušais vīrietis tika atzīts par aizdomās turēto atbilstoši visiem iepriekš uzskaitītajiem nodarījumiem un viņam ar tiesas lēmumu tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Arī turpmāk VP amatpersonas uzstāja uz apcietinājuma turpināšanas nepieciešamību, ko tiesa apmierināja līdz pat izmeklēšanas pabeigšanai un kriminālprocesa nodošanai prokuratūrā kriminālvajāšanas uzsākšanai šī gada 24. septembrī.

Atbilstoši Krimināllikumam par vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods ar probācijas uzraudzību līdz trim gadiem. Savukārt par seksuālo vardarbību un nepilngadīgā izvarošanu persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz pieciem gadiem vai mūža ieslodzījumu.

Top komentāri

vai tiešām
v
visus šos gadus neviens - radi, draugi, kaimiņi, skolotāji, institūciju pārstāvji, kas pārbauda audžuvecākus, neko neredzēja un nenojauta? Tikai tad, kad bērni bija pietiekoši lieli, lai paši vērstos policijā, tikai tad viss nāk gaismā. Ja tā, tad kam šīs institūcijas, kādēļ tās vispār pastāv, viss šis neprofesionālo liekēžu bars?
Bāriņtiesas normālās ģimenes
B
čakarē. Šitādās nelien iekšā
Krista
K
Vai nav pēdējais laiks pie atbildības saukt arī atbildīgos dienestus,kas it kā visu laiku novēro audžu ģimenes. 12 gadu periods ir nenormāli garš,lai neviens neko nemanītu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas