Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtītas divas apjomīgas lietas par nodokļu nemaksāšanu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas 2018. gada decembra beigās kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja divus apjomīgus kriminālprocesus. Viens kriminālprocess tika nosūtīts Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai. Tas ierosināts pret fizisku personu, kuras iespējamo noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk kā 1,2 miljonu eiro apmērā. Otrā kriminālprocesā ir aizdomas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu organizētā grupā vairāk nekā 175 tūkstošu eiro apmērā.

Pirmajā kriminālprocesā izmeklēta lieta, kurā persona tiek turēta aizdomās par iedzīvotāju ienākuma nodokļa nemaksāšanu. Kriminālprocess tika uzsākts jau 2014. gada vasarā, bet, lai nodrošinātu mantisko jautājumu risināšanu, kriminālprocesā 2017. gadā tika izdalīti materiāli un uzsākts process par noziedzīgi iegūtu mantu, 1,6 miljoni ASV dolāru tika atzīti par noziedzīgi iegūtu un ieskaitīti valsts budžetā.  

Otrs kriminālprocess tika nosūtīts Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai – par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu organizētā grupā vairāk nekā 175 tūkstošu eiro apmērā.

Noskaidrots, ka organizētā astoņu personu grupa, pret kurām lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, organizēja fiktīvu darījumu ķēdes ar nolūku samazināt valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēru un nelikumīgi ieguva tiesības veikt PVN priekšnodokļa atskaitīšanu par faktiski nenotikušiem darījumiem, tādējādi radot zaudējumus valsts budžetam. Šim nolūkam tika izmantoti Latvijā un ārvalstīs reģistrēti uzņēmumi, kas darbojās būvniecības, automobiļu rezerves daļu tirdzniecības un auto remontu jomā.

Kriminālprocess tika uzsākts VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē 2018. gada novembrī.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas