Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Naudas atmazgāšanas shēmā iesaistītā vīrieša sieva pametusi darbu VID

Ceturtdien tika ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki apturējuši krāpnieku grupējuma darbību. Grupējuma viens no locekļiem bija precējies ar VID darbinieci. Nu dienests ziņo, ka ar konkrēto personu darba attiecības pārtrauktas.

Piektdien tiesa lēmusi diviem aizdomās turētajiem noteikt drošības līdzekli – apcietinājumu.

VID darbiniece, kuras vīrs bija viens no organizētās noziedzības grupējuma dalībniekiem, vakar ir izbeigusi darba attiecības ar VID.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš piektdien žurnālistiem sacīja, ka darba attiecības izbeigusī VID darbiniece bijusi vienas VID daļas vadītāja.

Podiņš gan pauda cerību, ka šī darbiniece nevarētu būt bijusi iesaistīta grupējuma darbībā. "Iestādei radās reputācijas riski, tā bija darbinieces izvēle iesniegt atlūgumu," viņš skaidroja.

Jau ziņots, ka noziedzīgais grupējums darbojās laika posmā no 2017.gada janvāra līdz 2019.gada augustam. Iesaistītie izvairījās no PVN nomaksas, kā arī legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus, tādējādi nodarot valsts budžetam zaudējumus 645 784 eiro apmērā.

Podiņš pieļāva iespēju, ka turpmākās izmeklēšanas laikā, izanalizējot iegūtos pierādījumus, nodarīto zaudējumu summa varētu palielināties. 

Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību noskaidrots, ka savstarpēji saistītas personas bija izveidojušas uzņēmumu darījumu ķēdes. Noziedzīgais nodarījums realizēts būvniecības jomā, PVN deklarācijās iekļaujot fiktīvus darījumus par preču saņemšanu no Polijā reģistrētiem čaulu uzņēmumiem ar mērķi iegūt nedeklarētus skaidras naudas līdzekļus aplokšņu algu izmaksai. Uzņēmums bija iesaistījis nelegāli nodarbinātus Ukrainas pilsoņus.

Sāktā kriminālprocesa ietvaros VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki sadarbībā ar VID Iekšējās drošības pārvaldi veica procesuālās darbības Rīgā un Gulbenē, tostarp astoņas kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos, automobiļos un grāmatvedības pakalpojumu sniedzēju birojā. 

Kratīšanu laikā atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi - skaidra nauda, zīmogi, internetbankas kodu kalkulatori un kodu kartes, datori, mobilie telefoni un grāmatvedības dokumenti, kā arī liels daudzums nereģistrētas munīcijas, ieroči un aptuveni četri kilogrami sprāgstvielu. Nelegāli nodarbinātajiem Ukrainas pilsoņiem izņemta izmaksātā aplokšņu alga 9000 eiro apmērā. Procesuālās darbības veiktas arī kādas VID darbinieces dzīvesvietā un darbavietā, kuras vīrs ir viens no organizētās noziedzības grupējuma dalībniekiem. 

Podiņš norādīja, ka nelegāli strādājošie Ukrainas pilsoņi tikuši nodarbināti Zviedrijā. "Uzņēmums ražoja detaļas Latvijā un no tām būvēja mājas Zviedrijā," viņš skaidroja.

Podiņš norādīja, ka kriminālprocess sākts pagājušā gada decembra sākumā. Grupējuma dalībniekiem ticis sekots ilgi un viņi tikuši aizturēti brīdī, kad Ukrainas pilsoņiem nodota nauda.

Podiņš piebilda, ka viena no aizturētajām un piektdien apcietinātajām personām ir shēmā iesaistītā būvniecības uzņēmuma valdes loceklis. 

Kā iepriekš ziņots, noziedzīgais grupējums darbojās laika posmā no 2017. gada janvāra līdz 2019. gada augustam. Iesaistītie izvairījās no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas, kā arī legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus, tādējādi nodarot valsts budžetam zaudējumus aptuveni 645 784 eiro apmērā.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

.
.
Viņai VID vajadzēja pamest roku dzelžos un speciālā auto.
Edvīns
E
Beidzot lielos zagļus sāk ķert — pēc 30 gadiem. Labāk vēlu nekā nekad.
GoodMaan&ParexK&K
G
Vai VID piedalalās naudas atmazgāšanā ? Premjeri Latvijā piedalās naudas izzgšanā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas