Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Par saimniecībā Jaunbērzē notikušo traģēdiju zemniekam piespriež nosacītu sodu

Tiesa krimināllietā par 2016.gadā jūlijā Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā notikušo kūtsmēslu noplūdi, kas izraisīja četru cilvēku nāvi, šodien zemnieku saimniecības īpašniekam piespriedusi nosacītu sodu, aģentūru LETA informēja Zemgales rajona tiesas Dobelē priekšsēdētājas palīdze Sanita Grinšpone.

Šodien tiesa izskatījusi lietu pēc būtības un tajā pasludināts saīsināts spriedums. Tiesa nosprieda apsūdzēto zemnieku saimniecības Makleri īpašnieku un vadītāju Edgaru Makleru atzīt par vainīgu par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, ja tas izraisījis cilvēka nāvi vai smagus miesas bojājumus vairākiem cilvēkiem, par ko draud cietumsods līdz pieciem gadiem.

Tiesa lēma sodīt viņu ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem, taču, tā kā tiesa, ņemot vērā izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturu un radīto kaitējumu, vainīgā personību un citus lietas apstākļus, ieguvusi pārliecību, ka vainīgais, sodu neizciešot, turpmāk neizdarīs likumpārkāpumus, vainīgais notiesāts nosacīti.

Makleram noteikts arī pārbaudes laiks - četrarpus gadi. Tāpat tiesa lēma līdz sprieduma spēkā stāšanās brīdim negrozītu atstāt viņam noteikto drošības līdzekli - uzturēšanos noteiktā vietā.

Pieņemts lēmums arī piedzīt no apsūdzētā par labu trīs cietušajiem materiālā kaitējuma kompensāciju kopumā 3360 eiro apmērā.

Jau vēstīts, ka 2016.gada 22.jūlijā Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā remontdarbu laikā no tvertnes noplūda indīgi izgarojumi, kā rezultātā gāja bojā četri cilvēki, bet vēl trīs cietušie tika nogādāti slimnīcā. Nelaime notika zemnieku saimniecībā Makleri, kurai tiesā pēc pieteikuma par maksātnespēju pasludināts tiesiskās aizsardzības process.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informēja, ka bojāgājušie ir 1951., 1969. un 1989.gadā dzimuši vīrieši, kā arī 1976.gadā dzimusi sieviete. Viens no bojāgājušajiem ir saimniecības bijušais īpašnieks - 1951.gadā dzimušais Pēteris Maklers.

Negadījums notika kūtsmēslu-šķidrmēslu pārsūknēšanas vada avārijas dēļ. Kā pastāstīja Valsts vides dienesta Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktora vietniece Jolanta Ližus, avārijas rezultātā noplūda kūtsmēsli, kas nelielā apjomā izplūda arī piegulošajā teritorijā. Avārijā vainojams pārsūknēšanas vada pretvārsts. Ja pretvārsts tiktu salabots, nekādas noplūdes vidē vairs nebūtu iespējamas.

Vēlāk prokuratūra Makleram cēlusi apsūdzību pēc Krimināllikuma 146.panta otrās daļas - par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, ja tas izraisījis cilvēka nāvi vai smagus miesas bojājumus vairākiem cilvēkiem, par ko draud cietumsods līdz pieciem gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas