Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aglonas pašvaldības vadītājs: Palikuši tikai īstie dievlūdzēji

Situācija gan bazilikā, gan pašā Aglonā pašlaik ir mierīga, aģentūrai LETA atzina Aglonas novada domes priekšsēdētājs Juris Butēvics (Grāveru pagasta saraksts).

Vietvarai nav zināms, cik svētceļnieku un dievlūdzēju ieradies uz Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem, taču cilvēkus pie bazilikas kontrolē Valsts policija. Likumsargi ir gan pie ieejas vārtiem, gan svētavota un citur.

Domes priekšsēdētājs novēroja, ka pļavā novietotas vairākas apmeklētāju automašīnas, kādas privātmājas teritorijā uzslieta, iespējams, svētceļnieku telts. Pašā Aglonā cilvēku arī neesot vairāk, nekā parasti nedēļas nogalēs. Lielāku interesentu skaitu Butēvičs prognozēja vakarā.

"Nav ne ēdināšanas, ne tirdzniecības, visas andelēšanās, un interese no daļas cilvēku ir stipri noplakusi, palikuši tikai īstie dievlūdzēji," atzina Butēvics.

Pašvaldības sniegtā informācija liecina, ka atbalstu drošības pasākumu īstenošanā Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku norises laikā sniegs vairāk nekā 200 Zemessardzes 3.Latgales brigādes karavīri un zemessargi. Viņi, atbalstot policiju sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, sagaidīs apmeklētājus pie ieejas Aglonas bazilikas teritorijā un nodrošinās apmeklētāju ielaišanu ar ielūgumiem, kā arī pārraudzīs kārtību sektoros. Zemessargi un karavīri tiks iesaistīti arī patruļās un bazilikas teritorijas apsardzē nakts laikā.

Jau ziņots, ka šovakar pasākumos Aglonas bazilikā varēs pulcēties līdz 3000 personu. Sakrālais laukums no plkst.19 tiks sadalīts sektoros, lai nodrošinātu distanci starp cilvēkiem.

Svētku apmeklētājiem ir jāievēro distance - vismaz divi metri, un cilvēki tiek aicināti neveidot rindas, kā arī nedrūzmēties ārpus Aglonas bazilikas teritorijas, piemēram, stāvlaukumos un pie Sakrālā laukuma vārtiem. Ikvienam ir jāievēro valstī noteiktie un svētku organizatoru noteiktie piesardzības pasākumi, tai skaitā jāizvairās no koplietošanas priekšmetu lietošanas, kā arī bieži un rūpīgi jāmazgā rokas.

Cilvēku plūsmas regulāciju gan pirms svētku dievkalpojumiem, gan to laikā un pēc dievkalpojumiem, kā arī sabiedriskās drošības un epidemioloģisko prasību ievērošanu un kontroli sevišķi pastiprināti nodrošinās atbildīgo institūciju pārstāvji.

Saistībā ar Covid-19 ierobežošanas pasākumiem autotransporta novietošanas iespējas Aglonas ciematā būs ierobežotas, un situācijā, kad apmeklētāju skaits pārsniegs pieļaujamo, pastāvot epidemioloģiskajiem riskiem, var tikt liegta apstāšanās un stāvēšanas iespēja ciemata teritorijā.

Svētku laikā Aglonas svētvietas teritorijā nenotiks tirdzniecība un netiks piedāvāti ēdināšanas pakalpojumi.

Svētkos bazilikas teritorijā dežurēs mediķi. Palīdzība tiks sniegta pirmās palīdzības punktos dzeltenas krāsas mediķu teltī un Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu mašīnās.

Svētku apmeklētāji tiek aicināti ievērot piesardzību uguns un ūdens tuvumā, izvēlēties laikapstākļiem piemērotu apģērbu. Tveicē no pārkaršanas un karstuma dūriena pasargā galvassega, kā arī regulāra padzeršanās, pirms vēl parādās slāpes, atzīmēja Tieslietu ministrijā.

Svētkos par savu veselību īpaši jādomā tiem, kuri slimo ar kādu hronisku saslimšanu, piemēram, sirds un asinsvadu saslimšanas, un jāievēro veselības stāvoklim atbilstošs režīms, kā arī jāņem līdzi sev nepieciešamie medikamenti. Ja saslimšanai raksturīgi samaņas traucējumi, kabatā jānēsā zīmīte, kurā norādīts vārds, uzvārds, saslimšana, kā arī piederīgā tālruņa numurs. Kritiskā situācijā šī informācija mediķiem atvieglo palīdzības sniegšanu.

Svētkus translēs arī plašsaziņas līdzekļi, tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti tos vērot attālināti.

Ikviens, kuram ir elpceļu infekcijas slimības simptomi vai kurš šaubās par savu veselības stāvokli, ir aicināts palikt mājās un piedalīties dievkalpojumos attālināti, tādējādi rūpējoties par sevi un citiem.

Ja parādās elpceļu infekcijas pazīmes, jālieto sejas maska vai mutes un deguna aizsegs, jo pastāv citu cilvēku inficēšanas risks. Šādos gadījumos iedzīvotāji tiek aicināti vērsties pie medicīniskās palīdzības sniedzējiem svētvietā un sazināties ar savu ģimenes ārstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas