Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Alsungas novada dome nolemj vērsties Satversmes tiesā

Alsungas novada domes sēdē deputāti nolēmuši iesniegt Satversmes tiesā pieteikumu par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikumā noteikto, kas paredz Alsungas novada iekļaušanu Kuldīgas novadā, atzīšanu par prettiesisku, liecina domes sēdes lēmums.

Deputāti uzskata, ka likums nav pieņemts konsultējoties ar pašvaldību un tās iedzīvotājiem, līdz ar to ir prettiesiski ierobežotas pašvaldības tiesības, un tas ir pretrunā ar Satversmes 1.panta un 101.panta noteikumiem, jo Satversmes 1.pants nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, bet Satversmes 101.pants nosaka, ka ikvienam Latvijas pilsonim ir tiesības likumā paredzētajā kārtībā piedalīties valsts un pašvaldību darbībā. Tas ir pretrunā arī ar Eiropas vietējo pašvaldību hartas 5.panta noteikumiem, prasības pamatojumā norādījuši deputāti.

LETA jau ziņoja, ka lēmumu vērsties ST pieņēmuši vairāki novadi, kuri apstrīd administratīvi teritoriālo reformu. Tā Kandavas novada pašvaldība ST cenšas panākt novada saglabāšanu, Salas novads iebilst pret pievienošanu Jēkabpilij, Limbažu novads - pret Skultes pagasta iekļaušanu Saulkrastu novadā.

Savukārt Salacgrīvas vietvara uzskata, ka Salacgrīvas novada iekļaušana Limbažu novadā faktiski likvidē Salacgrīvas novadu kā atsevišķu, patstāvīgu teritoriālu vienību ar savām pašnoteikšanās tiesībām un pārvaldi, būtiski samazinot Salacgrīvas novada iedzīvotāju tiesības regulēt savu dzīvi un saglabāt savu lokālo identitāti, tādēļ iesniegusi pieteikumu ST. Tiesā vērsusies arī Inčukalna pašvaldība.

ST ir ierosinājusi lietu par administratīvi teritoriālajām izmaiņām Limbažu novadā un uzaicinājusi Saeimu līdz 16.septembrim iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir noteikts šā gada 16.decembris. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lems pēc lietas sagatavošanas, norādīja ST.

Top komentāri

Suiti IZMIRS!
S
Dzīvi paliks tikai LATVIEŠI, un visi būs apmierināti.
Jā, suiti izmirs!
J
Paliks tikai Latvija un latvieši, un paldies Dievam! Viena rupja, valdonīga un pārbarota blozga vairrrs nerīs uz tautas rēķina!
kaliostro
k
Pilnīgi pareizi un , kā ceturto valsts valodu, suitu valodu. Mazāk jau ir sagrozītas tās galotnes kā čangaļiem bet vienalga ,vajag, šķeļam šo valsti cik tik iekšā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas