Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Alūksniešu parāds par apkuri pieaudzis par 11 %

Alūksnes novada iedzīvotāju parāds par siltuma piegādi janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, palielinājies par 11 % un sasniedz 60 000 latu. Iedzīvotāji ironizē, ka apkures ŗēķini liek domāt – kurināmo katlumāju krāsnīs met pats novada domes priekšsēdētājs Aivars Fomins, ziņo portāls aluksniesiem.

lv."Apkures tarifs nav palielināts. Tas nozīmē, ka lielāki rēķini ir galvenokārt aukstā laika dēļ – vidējā apkures cena par vienu kvadrātmetru salīdzinājumā ar pērno janvārī ir pieaugusi vairāk nekā par 20 procentiem. Protams, aug arī parādi. Tā tas ir vienmēr – ziemā tie palielinās, bet vasarā samazinās. Tiesa, akciju sabiedrība neizjūt to parādu ietekmi, par kuriem simtprocentīgi norēķinās SIA Alūksnes nami. Uzņēmuma darbību ietekmē tie parādnieki, kas par siltuma piegādi maksā Simonei," komentē A_S Simone valdes loceklis Jānis Bukāns.Viņš atzīst, ka pievienotās vērtības nodokļa samazināšana no 12 uz 5 procentiem apkurei atvieglotu norēķinus par siltumenerģiju un samazinātu parādus. Diemžēl valdība uzskata, ka tas nav lietderīgi, jo maz ietekmētu kopējo situāciju. "Kā var neietekmēt 7 procentu samazinājums maksājumiem? Tas nav daudz, bet tomēr mazāk,' uzskata J.Bukāns. Alūksniešiem vienīgā cerība paliek daudzdzīvokļu māju siltināšana un siltuma zudumu samazinājums trasēs pēc to un katlumāju rekonstrukcijas. Tiesa, arī tas negarantē, ka rēķini samazināsies, jo enerģijas resursi kļūst dārgāki. "Būtu labi, ja maksājumi nepalielinātos, bet paliktu vismaz tādi, kādi tie ir pašlaik,' saka J.Bukāns. Turklāt nav zināms, vai iedzīvotāju maksātspēja pieaugs.Alūksniete Jana Zilkalne komentāros portālā aluksniesiem.lv _raksta, ka Apes ielā 8 janvārī bija jāmaksā 1,35 lati par kvadrātmetru bez PVN. "Turpinām sildīt pagrabu un laist siltumu laukā pa nesalabotu durvju šķirbām," secina J.Zilkalne. SIA _Alūksnes nami _valdes loceklis Mihails Kosinovs skaidro, ka nesen šai mājai tika atjaunotas durvis. Tās nevarot nepārtraukti labot vai mainīt, ja paši iedzīvotāji nemaz nesaudzē. Alūksnietis Valdis Zvejnieks secina, ka aukstums ir objektīvs arguments apkures sadārdzinājumam.

"Esmu dzirdējis, ka vienā otrā siltinātā mājā par apkuri ir jāmaksā tikpat, cik pirms siltināšanas. Tiesa, ir arī tādas, kas nosiltinātas labi, tāpēc to iedzīvotāji ir ļoti apmierināti," salīdzina V.Zvejnieks. Par atšķirībām maksājumos liecina arī komentāri portālā  - Pils ielā 34 janvārī maksāja 0,73 latus par kvadrātmetru bez PVN, bet Pilsētas bulvārī (nav minēts mājas numurs) divtik - 1,48 latus par kvadrātmetru. V.Zvejnieks pieļauj, ka rēķinus varētu ietekmēt arī regulēšana siltummezglos, nepamatoti palielinot saņemtā siltuma daudzumu.

"Alūksnē siltummezglu konstrukcija ir tāda, ka to var izdarīt. Rīgā un arī citās pilsētās tā ir atšķirīga," norāda V.Zvejnieks. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas