Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Attīstības centri paliek bez bankām

Kāda neliela Latgales pašvaldība pēc bankas filiāles slēgšanas reģionālās attīstības centrā atgriezusies pie skaidras naudas izmaksas pašvaldībā strādājošajiem. Divas reizes mēnesī kasiere braucot pēc tās uz vairāk nekā 50 kilometru attālo centru. Ja cilvēkiem ir jāmēro tik tāls ceļš arī līdz tuvākajam bankomātam, tad pašvaldībai nav citas iespējas kā pabalstus un algas maksāt skaidrā naudā.

Lauku ļaudis pārsvarā iepērkas tirgū, autoveikalā vai pat palūdz kaimiņus atvest vajadzīgo no pilsētas. Arī sabiedriskajā transportā bankas kartes nepieņem, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.Pirms pāris gadiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) veiktajā pētījumā atklāts, ka 72 pagastos nebija iespējas izņemt skaidru naudu ne bankomātā, ne pastā, ne tirdzniecības vietā. Pēc SEB filiāļu slēgšanas vairākos reģionālās attīstības centros, starp kuriem ir arī Gulbene, Krāslava, Balvi, Valka un vēl vairāki lielie novadi, Saeimas Budžeta un finanšu komisijā sāka pienākt vēstules, un tāpēc trešdien komisija izvērtēja šo situāciju kopā ar iesaistīto institūciju piedalīšanos.Komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis (Vienotība) sēdes beigās aicināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Finanšu ministriju un Satiksmes ministriju kopā sagatavot kritērijus tā saucamā minimālā pakalpojuma groza nodrošināšanai, nosakot arī maksimālo attālumu līdz skaidras naudas izņemšanas vietai un bankas filiālei. Kreditēšanas pieejamība ir vēl viena no problēmām, uzsvēra Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (Vienotība), kurš pirmais ierunājās par minimālo standartu noteikšanu pakalpojumu pieejamībai. Šadurskis piedāvāja sagatavot likumprojektu, uz kura pamata izveidot Finanšu pakalpojumu nodrošināšanas fondu. Komercbankas varētu kļūt par šī fonda dalībniecēm, iemaksājot tajā, piemēram, 100 000 eiro. Latvijas pasts (LP) kā pakalpojumu sniedzējs tad saņemtu finansējumu no šī fonda. Komisija arī gatavos vēstuli premjerei Laimdotai Straujumai (Vienotība).Komisijas sēdē Igors Pimenovs (Saskaņa) atcerējās, ka pērnajā vasarā uzturējies Latgalē un atskārtis, ka kilometriem lielā teritorijā nekur nav iespējams izņemt skaidru naudu. Šadurskis atgādināja, ka laukos ir cilvēki, kuriem nav mājās interneta, bet vēl daļa vecākās paaudzes ļaužu nekad arī neiemācīsies izmantot interneta banku. Ir arī tādi bankas pakalpojumi, kurus var veikt tikai filiālēs, tajā skaitā - saņemt jaunu bankas karti. Tas, ka cilvēki tagad mājās veidos lielākus skaidras naudas uzkrājumus, arī no drošības viedokļa nav labi, piebilda Šadurskis.Valkas novada domes priekšsēdis Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) teica: "Ir jāsaprot, ka ārvalstu banku mērķis ir pēc iespējas lielāka peļņa, nevis Latvijas attīstība." Tāpēc valstij ir jādomā par alternatīvām, kas var būt valsts un pašvaldību attīstības banka vai krājaizdevu sabiedrības, kuru veidošana ir paredzēta arī valdības deklarācijā. No banku filiāļu aiziešanas visvairāk cieš mazie uzņēmēji, kā arī vecāka gadagājuma cilvēki, teica Krauklis, uzskatot, ka tā ir arī sociāla problēma.Vairāk lasiet Ināras Egles rakstā _Kad nav bankas, dodas uz pastu laikraksta Diena _ceturtdienas, 26.februāra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas