Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Ceļ trauksmi par prokrieviskām akcijām Latgalē

"Man nav, ar ko Rīgā, valdībā par to parunāt," saka Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks (ZZS). Viņš uzskata, ka Latgalē tiekot gatavota "augsne" pārmaiņām, taču valstsvīri reģionā notiekošajām iespējamo Krievijas algotņu ideoloģiskajām aktivitātēm nepievēršot pienācīgu uzmanību. Dienai viņš atklāj rosības apmērus, kas pēdējos mēnešos vērojama Latgales reģionā, īpaši - Krievijas pierobežā.

"Aktīvisti dodas pie cilvēkiem uz mājām, dala bukletus, stāstot par iespējām, ja Latgale tiktu pievienota Krievijai. Informācija līdz domei nonāk ātri, bet mums nav iespēju šo kustību apturēt. Viņi iet arī uz skolām, citām sabiedriskām iestādēm, dzirdēts par maksājumiem, lai panāktu, ka vadošos amatos esošie cilvēki, dažādu kolektīvu vadītāji būtu viņu pusē. Šo lietu esmu pārrunājis ar kolēģiem no citu novadu pašvaldībām, taču mums nav iespēju iejaukties. Kur skatās Drošības policija (DP), es nezinu," saka Upenieks, piebilstot: "Iedzīvotājus, kuriem ir darbs un mašīna, līdzīgi pārliecināšanas mēģinājumi varbūt arī neuzrunā - viņi atbild, ka tepat Latvijā ir laba dzīve. Taču trūcīgākajiem vieglāk iestāstīt, ka lielais kaimiņš ir glābiņš."

Tomēr citu Latgales novadu pašvaldību vadītāji neuzskata, ka reģionā būtu apdraudēta drošība. Piemēram, Ludzas novada domes priekšsēdētāja Alīna Gendele (Latgales partija) saka, ka, atskaitot dažu vecāka gadagājuma cilvēku aktivitātes "bijušajā Lindermana partijā" (Par dzimto valodu), pilsētā un tās apkārtnē viss esot mierīgi. Savukārt Zilupes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Vaļdens (Saskaņas centrs), komentējot drošības situāciju, vārdos ir ekspresīvs: "Kāpēc tik slikti domā par mūsu novadu? Visa jaunatne perfekti runā latviski, pie mums dzīvo lielākie Latvijas patrioti! Cilvēkiem šeit nākas domāt par sadzīviskām lietām, viņiem nav laika parakstīties uz muļķībām."

Ne visur arī Daugavas lokos ieskautajā novadā, kā mēdz dēvēt Krāslavu, durvis Latvijai naidīgajiem sludinātājiem tiek atvērtas. Krāslavas Valsts ģimnāzijas direktors Jānis Tukāns saka: "Tādus aktīvistus, kas aģitē par Latgales pievienošanu Krievijai, es skolas tuvumā nelaistu! Vienmēr saku - Latvija Latgalē sākas, nevis beidzas."

Pretēja situācija ir Krāslavas Varavīksnes vidusskolā, kur mācības notiek krievu valodā. Dienas rīcībā esošā informācija norāda, ka šajā mācību iestādē radīta labvēlīga augsne Krievijas politikai draudzīgu spēku izpausmēm. Turp braucot Saskaņas centra deputāti, kuri publiski izteikušies, ka Latvija nav bijusi okupēta un esošā neatkarība esot tikai pagaidu variants. Tāpat arī skolas vadība no šīs partijas saņēmusi ziedojumu. Ciemiņiem auditorija ir plaša - iestādē mācās ap pustūkstoti bērnu un strādā 70 darbinieku. Apstiprinājumu, ka skolā Zinību dienā viesojās 11. un nu jau arī 12. Saeimas deputāte Jeļena Lazareva (Saskaņa), guva Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD).

Drošības policija komentārus par operatīvajiem pasākumiem Latgalē nesniedz, bet aicina iedzīvotājus ziņot par aktivitātēm, kas vērstas pret Latvijas teritoriālo integritāti vai konstitucionālo iekārtu.

Visu Kristīnas Putincevas rakstu lasiet otrdienas, 11.novembra, avīzes Diena 4. un 5.lappusē!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas