Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

FOTO: No vēsturiskā piesārņojuma pilnībā attīrīti Inčukalna sērskābā gudrona dīķi

Valsts vides dienests (VVD) īstenojis Latvijā līdz šim apjomīgāko un tehnoloģiski vienu no sarežģītākajiem vides projektiem, attīrot no vēsturiskā piesārņojuma – bīstamajiem atkritumiem Inčukalna sērskābā gudrona dīķus. Pašlaik pilnībā noslēgušies sanācijas un rekultivācijas darbi, bet no dīķiem izvestā gudrona droša utilizācija turpināsies līdz 2023. gadam.

Izmantojot gan Dienvidu, gan Ziemeļu dīķī izveidoto pēcsanācijas monitoringa sistēmu, VVD 30 gadus pēc projekta pabeigšanas turpinās veikt vides kvalitātes monitoringu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs uzsver: “Vēsturiski mantotie gudrona dīķi Inčukalnā ilgstoši bijis liels un dabu postošs piesārņojuma avots, kas apdraudējis gan apkārtējo vidi, gan cilvēku veselību. Gudrona dīķu attīrīšanas darbi ir bijis sarežģīts uzdevums, ar ko beidzot esam veiksmīgi tikuši galā. Ir ieguldīts nenovērtējams un komplicēts darbs, lai vēsturiski piesārņotāko vietu Latvijā sakoptu un atdotu dabas gādīgajās rokās – platība, kurā uzlabota vides kvalitāte, ir astoņi hektāri. Šo teritoriju atgriezīs saimnieciskajā apritē un nākotnē tur varēs augt mežs.”

“Inčukalna sērskābā gudrona piesārņoto dīķu sanācija ir vērienīgākais un tehniski izaicinošākais šāda veida un apjoma projekts, kāds Latvijā jebkad ir ticis īstenots. Sekmīgu rezultātu esam sasnieguši kopīgi sadarbojoties daudzām iesaistītajām pusēm – uzņēmējiem, kas ieviesa īpašas šī projekta specifikai pielāgotas inovācijas un atbildīgi risināja iepriekš neparedzamus sarežģījumus, kādi neizbēgami rodas šādos projektos, kā arī valsts institūcijām, kas kopīgi pārraudzīja projekta gaitu un finanses un spēja būt atvērtas gan tehnoloģiju, gan pārvaldības inovācijām.  Šodien ir gandarījums gan par paveikto darbu, gan pārliecība, ka 21.gadsimta sabiedrība daudz labāk izprot un apzinās savas saimnieciskās darbības ietekmi uz vidi, un šādu ekoloģisko katastrofu radīšana vairs nebūtu iespējama,” norāda VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

Sanācijas darbi veikti, sekmīgi īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektu “Vēsturiski piesārņoto vietu „Inčukalna sērskābā gudrona dīķi” sanācija, II posms” (Nr.5.6.3.0/17/I/001), kura kopējais finansējums vairāk nekā 29,7 miljoni EUR, no tiem 85% bija Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums, bet pārējie – valsts budžeta līdzekļi.

Projektu īstenoja VVD, darbus veica PS “Inčukalns Eko”, bet projekta inženiertehnisko uzraudzību īstenoja SIA “Geo Consultants”. Savukārt gudrona drošu utilizāciju, izmantojot kā alternatīvu kurināmo un izejmateriālu, savā rūpnīcā Brocēnos veic SIA “SCHWENK Latvija”.

2021. gada 8. maijā VVD kopā ar projekta sadarbības partneriem Dienvidu dīķa teritorijā simboliski iestādīja kokus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas