Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kultūras ministrija nepiešķir ERAF līdzekļus Alūksnes tautas nama rekonstrukcijai

Kultūras ministrija noraidījusi Alūksnes novada domes iesniegumu finansējuma saņemšanai no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) muižas kompleksa ēkas - Alūksnes pilsētas tautas nama - rekonstrukcijai, informēja Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.

KM lēmumu argumentējusi ar to, ka pašvaldība nav ievērojusi nosacījumu projekta rezultātā atjaunot valsts nozīmes kultūras (arhitektūras) pieminekli. Vērtēšanas komisija neesot guvusi pārliecību par to, ka, renovējot ēku, tiks saglabāta tās vēsturiskā vērtība, kā arī norādīts uz atsevišķu materiālu lietošanas nepiemērotību vēsturiskai ēkai.

Otrs kritērijs, kuram, vadoties pēc KM vēstulē minētā, Alūksnes novada pašvaldības projekta iesniegums neatbilst, ir minimālais objekta apmeklējumu skaits 2011.gadā.

Alūksnes novada pašvaldība, iepazīstoties ar ministrijas lēmumu, nosūtījusi tai vēstuli, kurā apstrīd lēmumā minētos argumentus par projekta iesnieguma neatbilstību kritērijiem, kā arī lūdz ministriju atcelt lēmumu par Alūksnes novada pašvaldības iesniegtā projekta pieteikuma noraidīšanu. Savā argumentācijā pašvaldība min daudzos priekšdarbus, kas jau ir veikti kultūrvēsturiskā pieminekļa saglabāšanai, tostarp notikusi ēkas arhitektoniski mākslinieciskā izpēte, projekts meta, skiču projekta un tehniskā projekta stadijās izskatīts Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) sēdēs. Izstrādātais tehniskais projekts ir saņēmis VKPAI saskaņojumu, kas norāda, ka projektā paredzētie darbi ir saskaņā ar šādu objektu atjaunošanas nosacījumiem, apgalvo pašvaldībā.

Savukārt uz iebildumiem par apmeklējuma datu neatbilstību prasībām pašvaldības pārstāve norāda, ka par tādiem kultūras mantojuma objektiem, kuros neatrodas muzeji, oficiāli pieejamu statistikas avotu nav, jo Latvijas Digitālā kultūras karte neatspoguļo informāciju par tautas namu apmeklējumiem. Datos par iestādes apmeklējumu iekļauti ne tikai pasākumu (koncertu, izstāžu) apmeklētāji, bet arī ikdienas norišu apmeklējums, kas saistīts ar kolektīvu mēģinājumiem, biļešu iegādi, tikšanos ar iestādes darbiniekiem un citiem iestādes apmeklējumiem. Pašvaldībā uzsver - ja šādi dati vispār nav pieejami, tad vērtēšanas procesā būtu jāpieņem, ka prasītais nosacījums ir izpildīts.

Lai gan finansējums ir atteikts, pašvaldība aktīvi turpina meklēt jaunas iespējas projekta turpināšanai.

Jāatgādina, ka Alūksnes pilsētas tautas nama rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādes konkursā uzvarējusī SIA "Arhitekta L.Šmita darbnīca" izstrādājusi Alūksnes pilsētas Tautas nama rekonstrukcijas projekta metu, kas paredz Alūksnes pilsētas tautas nama piebūvi esošās ēkas ezera pusē.

Konkursā uzvarējušajā rekonstrukcijas piedāvājumā prognozējamās objekta celtniecības izmaksas ir 1 457 042 lati bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), būvprojektēšanas kopējās izmaksas ir 44 011 lati (bez PVN). Kopējā paredzētā ēkas platība ir 2579 kvadrātmetri. Objekta būvniecība ir sadalīta divās kārtās.

Kā ziņots, mets paredz izveidot pasākumu zāli 105 skatītāju vietām saglabātās esošās zāles daļā. Pasākumu zāle ir funkcionāli saistīta ar lielo zāli un skatuvi. Otrais stāvs paredzēts esošā balkona vietā. Otrā stāvā paredzēta nodarbību telpa. Lai nodrošinātu lielās zāles skatītājiem nepieciešamo garderobes ietilpību un tualešu skaitu, pirmās kārtas darbos ir iekļautas esošās ēkas vestibilā projektētās garderobes un tualetes. Cokola stāvā zem skatuves apjoma ir paredzētas telpas lietišķās mākslas studijai. Pašreizējās tautas nama ēkas priekšā paredzēta plaša gājēju teritorija, bet austrumu pusē autostāvvieta 83 automašīnām, tajā skaitā invalīdiem. Papildu 18 autostāvvietas paredzētas pie Skolas ielas.

Otrajā objekta būvniecības kārtā paredzēta esošās ēkas telpu pārplānošana un vestibila izbūve starp esošo ēku un lielo zāli. Pirmajā stāvā paredzētas rekreācijas telpas, tirdzniecības vieta izbraukuma kafejnīcai, mazā zāle un administrācijas telpas. Cokola stāvā paredzētas teātra un disko zāles telpas.

Jau 2010.gadā Alūksnes novada domes deputāti lēma, ka Alūksnei kā novada centram beidzot ir nepieciešama mūsdienīga kultūras centra ēka, kurā iedzīvotājiem radīt iespēju kvalitatīvā, ērtā un pievilcīgā vidē baudīt kultūras pasākumus. Būvēt pilnīgi jaunu kultūras centru nozīmētu, ka pašvaldībai būtu jādomā arī par pašreizējās Alūksnes pilsētas tautas nama ēkas apsaimniekošanu, tādēļ deputāti izlēma par labu esošās ēkas paplašināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas