Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīt Valkas novada domes ārkārtas sēdē vēlēs jaunu domes priekšsēdētāju

Rīt, 20.maijā, plkst.10 notiks Valkas novada domes ārkārtas sēde, lai ievēlētu jaunu domes priekšsēdētāju, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Ārkārtas domes sēdē iekļauts arī otrs jautājums par Valkas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieces Undas Ozoliņas ("Vidzemes partija", "Latvijas attīstībai") atbrīvošanu no amata.

Piektdien pašvaldībā ir saņemts deputātu pieprasījums par domes ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai ievēlētu jaunu domes priekšsēdētāju, jo ilggadējo pašvaldības vadītāju Ventu Armandu Kraukli ("Vidzemes partija") 18.maijā atstādināja no amata.

Deputāta Viestura Zariņa (JV/LZS) parakstītajā pieprasījumā lūgts pēc iespējas ātrāk sasaukt ārkārtas sēdi Valkas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja ievēlēšanai, lai nodrošinātu pašvaldības darba nepārtrauktību. Deputāti pieprasījumā norādījuši, ka pašvaldība ir palikusi bez vadības, jo šobrīd tai nav izpilddirektora, savukārt izpilddirektora vietnieks atrodas prombūtnē uz nenosakāmu laiku, arī domes priekšsēdētāja vietniece ir atbrīvotā vietniece, kura neveic pilnvērtīgas vietnieka funkcijas.

LETA jau vēstīja, ka uz Valkas novada domes priekšsēdētāja amatu, iespējams, tiks virzīti divi pretendenti, piektdienas rītā aģentūrai LETA apliecināja Valkas novada domes deputāts Zariņš.

Viņš atzīst, ka viens no pretendentiem uz priekšsēdētāja amatu ir viņš pats, savukārt ar otru pretendentu vēl notiekot sarunas. "Ja šis cilvēks piekritīs pretendēt, tad pats par to arī paziņos," pauž Zariņš.

Ceturtdien notikušajā domes ārkārtas sēdē deputāts Vilmārs Vesingi, kuru domē ievēlēja no Vidzemes partijas un "Latvijas attīstībai" (LA) apvienotā saraksta, bet šā gada martā viņš un vēl divi deputāti - Gita Avote un Jānis Anže, atstāja bijušā domes priekšsēdētāja Venta Armanda Kraukļa (Vidzemes partija) vadīto frakciju, uzsvēra, ka nākamais priekšsēdētājs nebūs ne Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija), ne Zariņš.

Vesingi aģentūrai LETA norāda, ka Zariņš nav pelnījis būt priekšsēdētāja amatā un viņš Zariņa kandidatūru nekādā gadījumā neatbalstīs, jo arī Zariņš, astoņus gadus būdams domes priekšsēdētāja vietnieka amatā, nav rīkojies godīgi pret kolēģiem, īstenojot "Ķieģeļcepļa" projektu. "Man šāda Zariņa attieksme nav pieņemama," uzsver Vesingi.

Vaicāts par to vai otrs pretendents uz domes priekšsēdētāja amatu varētu būt Avote, Vesingi šo informāciju ne noliedz, ne apstiprina.

Avote aģentūrai LETA patlaban nav atbildējusi, vai plāno kandidēt uz pašvaldības priekšsēdētāja amatu.

Zariņš informē, ka šodien plāno pašvaldībā iesniegt pieprasījumu par domes ārkārtas sēdes sasaukšanu. Saskaņā ar Pašvaldību likumu tā ir jāsasauc triju darbdienu laikā, proti, līdz 23.maijam.

Mainoties domes priekšsēdētājam, mainīsies arī domes priekšsēdētāja vietnieks. Zariņš prognozē, ka vietnieka amatu ieņems tas deputāts, kurš no priekšsēdētāja amatam izvirzītajiem kandidātiem, netiks ievēlēts par priekšsēdētāju.

Vesingi pauž satraukumu par to, kas būs nākamais priekšsēdētājs, jo nav zināms vai otrs pretendents piekritīs kandidēt. Viņš pats neplāno kandidēt ne uz priekšsēdētāja, ne vietnieka amatu, jo vēlas attīstīt savu profesionālo karjeru.

Vesingi ieskatā pašvaldībai ir vajadzīgs pilna laika priekšsēdētāja vietnieks, jo īpaši, ja par priekšsēdētāju kļūst cilvēks, kuram nav pieredzes pašvaldību darbā. Turklāt patlaban pašvaldībā jau ilgstoši nav arī izpilddirektora. Šomēnes izpilddirektora amatā ir apstiprināts bijušais Vijciema un Zvārtavas pagastu pārvaldnieks Valdis Šaicāns, kurš darbu sāks 12.jūnijā, informē Vesingi.

Kā vēstīts, 18.maijā Valkas novada domes ārkārtas sēdē seši opozīcijas deputāti - Zariņš, Kristaps Sula, Guntis Albergs, Dace Bašķe, Agnis Birkavs, Juris Žurovičs un trīs neatkarīgie deputāti - Vesingi, Gita Avote un Jānis Anže - nobalsoja par pašvaldības priekšsēdētāja Kraukļa atcelšanu no amata. Viņi savu lēmumu pamatoja ar uzticības zaudēšanu Krauklim.

Pagājušajā vasarā vairāki Valkas novada pašvaldības domes deputātiem, parakstot attiecīgu iesniegumu, pieprasīja domes priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata.

Tolaik iesniegumā domes deputāti apgalvoja, ka Krauklis ir izdarījis vairākus pārkāpumus. Viņš esot vairākkārtēji pārkāpis likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" un turpinājis izdarīt pārkāpumus arī pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja piespriesto administratīvo sodu saņemšanas. Mērs arī esot "vairākkārtēji vienpersoniski pieņēmis lēmumus rīkoties ar pašvaldības mantu, vienlaikus būdams interešu konfliktā un radot zaudējumu pašvaldībai, no pašvaldības domes deputātiem slēpis informāciju par jautājumiem, kas ir domes deputātu kompetencē un kurus izlemt tiesīgi tikai visi domes deputāti kopā, kā arī slēdzis personīga rakstura privāttiesisku darījumu, kura iznākums bijis atkarīgs no pašvaldības domes deputātu balsojuma".

Valkas novada domes sēdē, izskatot opozīcijas deputātu pieprasījumu Krauklim atkāpties no domes priekšsēdētāja amata, par viņa demisiju nobalsoja vien seši no 15 deputātiem.

Par Kraukļa pārstāvēto "Vidzemes partijas" un "Latvijas attīstībai" apvienoto sarakstu 2021.gada vēlēšanās nobalsoja 1314 vēlētāji jeb 53,13% no nobalsojušo kopskaita. Tādējādi "Vidzemes partijas" un "Latvijas attīstībai" apvienotais saraksts ieguva astoņas balsis, taču šā gada martā trīs deputāti atstāja Kraukļa vadīto frakciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas