Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Saeima atlaiž Dundagas novada domi

Saeima šodien atlaida Dundagas novada domi. Parlaments likumprojektu par pašvaldības domes atlaišanu nolēma atzīt par steidzamu un vienā sēdē ātri izskatīja abos lasījumos.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) debatēs uzsvēra, ka demokrātiskā un tiesiskā valstī valdības un pašvaldības attiecības ir veidojamas dialoga formā, ievērojot sadarbības, ticības un savstarpējās cieņas principus. Tā iespējams nodrošināt efektīvu darbu un resursu pārvaldību.

Tomēr VARAM vairākkārt nācies Dundagas novada domei atgādināt par tās pienākumiem un atbildību. Plešs skaidroja, ka atbildēs Dundagas deputāti skaidrojuši, ka "neredz izdevīgumu izvirzīt kādu pārstāvi tik īsi pirms pašvaldību vēlēšanām". Viņaprāt, domes deputāti neizprot tās pienākumu darboties atbilstoši likumam.

Tikmēr Plešu par novēloto rīcību domes atlaišanā kritizēja opozīcijas deputāts Viktors Valainis (ZZS). Viņš teica, ka tagad uz pāris nedēļām tiks iecelts pašvaldības administrators, taču tam esot "ķeksīša loma", jo pēc būtības tai laikā nenotikšot ne sanāksmes, ne komiteju sēdes, kurās lemt par kādiem projektiem.

"Ja to izdarītu ātrāk, tad nodrošinātu, ka iedzīvotāju viedokli uzklausītu jaunizveidojamā Talsu novadā," piebilda parlamentārietis.

Saeima, pieņemot īpašu likumu, atlaida Dundagas novada domi, ņemot vērā, ka tā nav bijusi spējīga nodrošināt likumos noteikto pienākumu un uzdevumu izpildi un nav bijušas ievērotas valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses.

Par Dundagas novada pašvaldības pagaidu administrācijas vadītāju iecelts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadošais eksperts Arnis Šults, kurš kādreiz ir bijis Pašvaldību departamenta direktora vietnieks.

Par pagaidu administrācijas vadītāja vietnieci apstiprināta Finanšu ministrijas Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Inta Komisare, bet par pagaidu administrācijas locekli - Zemkopības ministrijas Juridiskā departamenta direktore Sintija Dumbrovska.

Saskaņā ar likumu, pagaidu administrācijai jāpilda vietējās pašvaldības domes funkcijas un jānodrošina pašvaldības institūciju darba nepārtrauktība, kā arī finansiālā un saimnieciskā darbība. Pagaidu administrācijas vadītājam būs jāpilda Dundagas novada domes priekšsēdētāja pienākumi.

Pagaidu administrācijas vadītājam un locekļiem būs atļauts savienot amatus ar tiem amatiem, kurus viņi ieņem līdz šim.

Pagaidu administrācija darbosies līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāks jaunievēlētā Talsu novada dome, kurā iekļausies Dundaga. Administrācijas darbību nodrošinās un finansēs no Dundagas novada pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Plānots, ka likums stāsies spēkā dienu pēc tā izsludināšanas.

LETA jau ziņoja, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) nolēma rosināt Dundagas novada domes atlaišanu, ņemot vērā, ka Dundagas novada dome nav lēmusi par domes priekšsēdētāja un viņa vietnieka ievēlēšanu un pašvaldība kopš šā gada janvāra bija bez politiskas vadības.

Jau pērnā gada novembrī tā laika vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) pieprasīja paskaidrojumu Dundagas novada domes priekšsēdētājam Aldim Feltam (Mūsu cilvēkiem) par domes priekšsēdētāja pienākumu nepienācīgu pildīšanu, aģentūru LETA toreiz informēja VARAM.

Šā gada janvārī tam sekoja Dundagas novada domes priekšsēdētāja Felta un priekšsēdētāja vietnieka Jāņa Mauriņa (Mūsu cilvēkiem) paziņojums par atkāpšanos no amata. Felts domes sēdē savu lēmumu atkāpties pamatoja ar personīgiem un ārējiem apstākļiem, savukārt Mauriņš norādīja, ka no amata atkāpjas, jo nav gatavs pamest savu uzņēmējdarbību.

Februārī bez sekmēm beidzās četras Dundagas novada domes ārkārtas sēdes mēra ievēlēšanai, jo Mūsu cilvēkiem paši jaunu priekšsēdētāja amata kandidātu nevirzīja, bet neļāva amatā nonākt arī opozīcijai, kā rezultātā atbalstu neguva Andra Grīvāne (Strādāsim kopā!) un citi pretendenti priekšsēdētāja amatam netika virzīti.

VARAM paziņoja, ka, lai Dundagas novada dome spētu pilnvērtīgi strādāt, tai līdz 28.martam jāievēlē domes priekšsēdētājs, taču tas izdarīts netika. 1.aprīlī VARAM aicināja pašvaldību lemt par priekšsēdētāja ievēlēšanu, ņemot vērā, ka Dundagas novada dome likumā noteiktajā termiņā, līdz 28.martam, nebija ievēlējusi domes priekšsēdētāju. 20.aprīlī apvienības Strādāsim kopā! pārstāve Grīvāne informēja, ka visi Dundagas novada domes opozīcijas deputāti lēmušu nolikt deputātu mandātus, kamēr Felts pauda uzskatu, ka, neskatoties uz to, ka Dundagas novada domei trīs mēnešus nav domes priekšsēdētāja un viņa vietnieka, Dundagas novada pašvaldības darbs tiekot nodrošināts.

Plešs līdz 26.aprīlim bija uzdevis ievēlēt domes vadību, taču tas netika izdarīts. Nākamajā dienā ministrs paziņoja, ka ir nolēmis rosināt Dundagas novada domes atlaišanu.

Savukārt 12.maijā arī pieci atlikušie Dundagas novada domes deputāti no vēlētāju apvienības Mūsu cilvēkiem domes ārkārtas sēdē vienbalsīgi nobalsoja par pilnvaru nolikšanu. Deputāta pilnvaras pirms termiņa nolika bijušais domes priekšsēdētājs Felts, bijušais domes priekšsēdētāja vietnieks Mauriņš un deputāti Gunārs Kristiņš, Jānis Mauriņš, Regīna Rūmniece un Zane Tālberga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas