Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Sociālās aprūpes centrā Eleja konstatēts Covid-19

Elejas sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā četrām personām ir apstiprināta saslimšana ar Covid-19, aģentūru LETA informēja Jelgavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Jelgavas novada pašvaldība ir saņēmusi apstiprinājumu no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC), ka četrām personām Elejas Sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā ir apstiprinātas pozitīvas Covid-19 analīzes. Jelgavas novada pašvaldība ir rosinājusi veikt pasākumus iestādes klientu drošībai un organizējusi ēkas papildu dezinfekciju.

Mediķi līdz šim allaž ir uzsvēruši, ka gados vecāki iedzīvotāji un cilvēki ar vājāku veselības stāvokli ir riska grupas, kurām Covid-19 ir visbīstamākais.

Pašlaik pašvaldībai pieejamā informācija liecina, ka Covid-19 pozitīvas analīzes konstatētas trīs darbiniekiem un vienam no 30 iestādes klientiem. Pēc iestādes vadītājas sniegtā skaidrojuma, pirmdien, 30.martā, trim no iestādes klientiem bija paaugstināta temperatūra, bet, izsaucot neatliekamo medicīnisko palīdzību, vienu ar augstāko temperatūru un trokšņiem krūtīs aizveda uz slimnīcu, savukārt divus no klientiem atstāja iestādē, jo slimības simptomi, pēc mediķu teiktā, neliecināja par būtisku saslimšanu.

Pēc Kaņepones stāstītā, iestādes vadītājas nemiers par klientu veselību rosināja viņu pieteikties SPKC uz nepieciešamajām analīzēm iestādes klientiem. Tās veiktas visiem klientiem un darbiniekiem, un, saņemot rezultātus, gūts apstiprinājums, ka viens no klientiem, kuru ātrās medicīniskās palīdzības brigāde izsaukuma laikā uz slimnīcu neaizveda, izrādījies ar Covid-19 pozitīvu rezultātu. Tostarp tāds pats rezultāts bijis trim darbiniekiem, lai gan nevienam no viņiem neesot bijuši "ne pat vismazākie simptomi sliktai pašsajūtai".

Kaņepone piebilda, ka pašlaik arvien nav skaidrs, vai pozitīvu analīžu rezultāts nav arī klientam, kurš vests uz Jelgavas slimnīcu kā pacients ar trokšņiem krūtīs.

Elejas Sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrs ģeogrāfiski ēku izvietojuma ziņā ir vienā ēku kompleksā ar Elejas pirmsskolas iestādi Kamenīte. Abas iestādes darbojas atsevišķi, arī ārkārtas situācijas laikā pat ēkas savienojošais gaitenis netika izmantots, jo ēdināšanas korpusu bērnudārzs neizmantoja. Taču, apzinoties situācijas nopietnību, tie astoņi pirmsskolas vecuma bērni, kas līdz šim pirmsskolas iestādi apmeklēja, ir no iestādes izņemti un pirmsskolas iestāde"Kamenīte uz divām nedēļām ar šodienu slēgta, pirms tam veicot dezinfekciju, skaidroja pašvaldības pārstāve.

Arī ēkas otrā korpusā - Sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā 3.aprīlī tiks veikts pilns dezinfekcijas process. Ar Covid-19 saslimušais klients ir izolēts atsevišķā telpā, kura aprīkota arī ar atsevišķu tualeti. Iestādes pārējās daļas darbība ir organizatoriski sarežģīta, jo iestādē vienlaikus uzturas gan "guļošie klienti", gan pārējie vecāka gada gājuma klienti, kas bijuši saskarē cits ar citu. Šajā situācijā operatīvi tiek izstrādāts gan klientiem, gan darbiniekiem saudzīgākais risinājums, stāstīja Kaņepone.

Jelgavas novada pašvaldība norādīja, ka Sociālās aprūpes un rehabilitācijas centra iespējās līdz šim neesot bijis saņemt tādu apģērbu, ekipējumu vai līdzekļus, kas pieejami, piemēram, medicīnas iestādēm, kas strādā tiešā kontaktā ar Covid-19 pacientiem.

Ņemot vērā slimības izplatību un pārnesi visdažādākajās sabiedrības grupās, pašvaldība, pārstāvot savu iestādi, sagaidītu Labklājības ministrijas metodiskos norādījumus, instrukcijas un valsts līmenī organizētu pasākumu kopumu, kā tieši organizēt darbu iestādē ar aprūpējamiem klientiem, sniegtu atbalstu profesionālu aizsargtērpu iegādē un sniegtu rekomendējošu palīdzību darba procesu nodrošinājumā uz visu iestādes karantīnas laiku, rosināja Jelgavas novada pašvaldības pārstāve.

Elejas sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā uzturas 30 iemītnieki un darbā iesaistīti 37 darbinieki, kas strādā dažādās maiņās. Jau rīt plānots SPKC analīžu veikšanas process paplašinātam iestādes darbinieku lokam, konkrētiem šoferiem un ar iestādi saistītu darbinieku lokam, norādīja Kaņepone.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) ceturtdienas preses konferencē norādīja, ka SPKC ir informējis par šo notikumu, un patlaban epidemiologi strādā, apzinot inficēto kontaktpersonas, attiecīgi pēc tam tiks lemts, cik plaši norobežojošie un karantīnas pasākumi būtu veicami.

"Šī pieeja apsteidzoši veikt testus sociālās aprūpes centros ir ļoti svarīga, tā nes rezultātus. Jo agrīnāk mēs spēsim atklāt inficētus cilvēkus, jo īpaši tai saudzējamajā grupā, to vieglāk mēs tiksim cauri," sacīja Viņķele.

Savukārt valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) Zemgale direktors Kristaps Keišs aģentūrai LETA pastāstīja, ka saistībā ar saslimšanām Elejā noteikta pašizolēšanās diviem VSAC filiāles Ziedkalne darbiniekiem - viena darbinieka dzīvesbiedre strādā Elejas aprūpes centrā, savukārt kādas citas darbinieces bērni ir nu jau slēgtā bērnudārza audzēkņi.

Pēc Keiša teiktā, analīzes uz Covid-19 ņemtas arī vienam Zemgales darbiniekam, taču tās bijušas negatīvas.

Jau ziņots, ka Covid-19 aizvadītajā diennaktī apstiprināta vēl 12 cilvēkiem, bet kopumā ar to valstī saslimuši 458 cilvēki. Iepriekšējā diennaktī veikti 1024 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, bet līdz šim kopumā Latvijā veikti 16 834 Covid-19 testi.

Stacionēto Covid-19 pacientu skaits pēdējā diennaktī ir pieaudzis līdz 32, no viņiem 29 ir ar vidēju slimības gaitu, bet trīs - ar smagu.

pievienota 14.- 15.rindkopa

 

Top komentāri

no gripas miruši 23 cilvēki
n
Aizvadītajā nedēļā gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju intensitāte samazinājusies, tomēr ziņots par trim jauniem nāves gadījumiem cilvēkiem ar gripu, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. Kopumā šosezon reģistrēti 23 nāves gadījumi gripas slimniekiem. Mirušie bijuši 38 līdz 92 gadus veci, no tiem 13 sievietes un desmit vīrieši. Gandrīz visiem bijušas blakusslimības - hroniskas sirds-asinsvadu un elpceļu slimības, cukura diabēts, nieru un aknu slimības, onkoloģiskas kaites un citas. Aizvadītajā nedēļā par vienu jaunu gripas gadījumu ziņoja ģimenes ārstu prakse vienā no desmit monitoringā iekļautajām pilsētām - Jēkabpilī. Tikmēr slimnīcas Daugavpilī, Jelgavā, Rēzeknē un Rīgā ziņojušas par deviņiem stacionētiem gripas pacientiem, no tiem trīs cilvēkiem bijusi gripas izraisīta pneimonija. Kopš gripas sezonas sākuma 64 ģimenes ārstu praksēs noteikti kopumā 1704 gripas gadījumi. Savukārt stacionēti tikuši 1245 gripas pacienti
Krējums Saldais
K
"Sociālās aprūpes centrā Eleja konstatēts Covid-19...". . . . . . Un? Ja spriež pēc Rīgas Zilā krusta patversmes inficētajiem (80%), kuriem pozitīvas Covid analīzes, bet simptomu nav (ceru, ka arī nebūs vai izslimos viegli, kā parastu gripu), tad par ko cepiens? Un lūdzu, žurnālisti, izskaidrojiet tautai, ka testi tieši nenosaka, ir cilvēkam Covid vai nav...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas