Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Stārķi arvien vairāk apdraud sevi un rada problēmas zemniekiem

Baltie stārķi, tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad ligzdošanas vietām iecienījuši elektrības stabus, tādējādi gan apdraudot savas ligzdas, gan radot elektroapgādes traucējumu riskus tuvējiem zemniekiem un zaudējumus elektrības piegādātājiem.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) Baltā stārķa monitoringa vadītāja Māra Janaus stāsta, ka aizvien vērojamas pārmaiņas balto stārķu ligzdošanas paradumos - pirms aptuveni 80 gadiem 90% to ligzdu bija uz kokiem vai cilvēku veidotiem pamatiem, pašlaik vairāk nekā 60% ligzdu ir uz elektrolīniju stabiem. Latvijā baltie stārķi tradicionāli ligzdojuši kokos, kuros ligzdu pamatus veidojuši cilvēki.

Kā trešdien vēstīja Latvijas Radio, vairākus zemniekus satrauc stārķu ligzdu tuvumus un to izraisītie regulārie elektrības zudumi. M. Janaus norāda, ka šogad vēl nevar pateikt, vai balto stārķu un to izraisīto elektrotīklu bojājumu skaits ir pieaudzis. To varēs zināt tikai vasaras beigās. Tomēr pērnā gada dati rāda, ka šī problēma bijusi gana aktuāla. 2011. gadā a/s Sadales tīkli konstatējuši vairāk nekā 2000 šāda veida traucējumu un par bīstamām tika atzītas un noņemtas 542 ligzdas. Sadales tīklu preses pārstāve Ivita Bidere piebilst, ka ligzdu noņemšana notiek ārpus stārķu ligzdošanas perioda, no 1. septembra līdz 31. martam, saskaņojot ar Dabas aizsardzības pārvaldi.

Kopumā pērn uz elektrolīniju balstiem uzņēmums saskaitījis vairāk nekā 7000 stārķu ligzdu, kas ir par teju 500 ligzdām vairāk nekā gadu iepriekš. Kopumā Latvijā ir ap 10 000 balto stārķu pāru.

Kā stāsta M. Janaus, speciālisti uz elektrostabu galiem mēdz piestiprināt paaugstinājumu ar mākslīgu ligzdas pamatu. Lai stārķiem būtu vairāk ligzdošanas vietu alternatīvu, mākslīgi var tikt veidotas ligzdošanai piemērotas vietas, piemēram, īpašuma malā ierokot stabus.

LOB un Sadales tīkli vairākus gadus veic baltā stārķa monitoringu, izzinot putna dzīvi un paradumus. Arī šogad tiek plānots šāds monitorings.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas