Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

VARAM atbalsta programmā atjaunojamo energoresursu izmantošanai mājsaimniecībās apstiprināti jau 1500 projekti

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātajai atbalsta programmai atjaunojamo energoresursu izmantošanai mājsaimniecībās projektu pieteikumu skaists ar katru mēnesi strauji pieaug. Līdz šim saņemti jau 2 900 iesniegumu, bet apstiprināti 1 500 projekti, starp tiem arī varakļānietis Andrejs Strods, kurš atbalstam pieteicās septembra sākumā, un ir pirmais, kas saņēmis finansējumu Varakļānu novadā.

Pirmais pieteikums Varakļānu novadā

VARAM atbalsta programma tiek plaši izmantota visā Latvijā, katrā novadā ir vismaz viens atbalsta saņēmējs liecina SIA “Vides investīciju fonda” veiktā statistika.  Andrejs Strods ir pirmais Varakļānu novadā, kurš uzlicis saules paneļus, pieteicies VARAM atbalstam, un saņēmis finansējumu.

“Mēs gan esam mazs novads, ne katram ir rocība nomainīt apkures veidu vai uzlikt saules baterijas,” norāda Andrejs, taču vienlaicīgi aicina katru, kam finanses atļauj, pieteikties atbalstam un veikt ilgtermiņa ieguldījumu nākotnē, ņemot vērā pašlaik neprognozējamās energoresursu cenas. “Var jau būt, ka ir vēl kāds pieteicies no mana novada un pašlaik gaida, kad projektu apstiprinās. Apkārtējos novados gan redzu, ka saules baterijas uz jumtiem parādās arvien vairāk,” situāciju Varakļānu pusē raksturo Andrejs.

Par atbalsta programmu uzzina no TV

Par atbalstu Andrejs esot uzzinājis no ziņām televīzijā: “Pēc tam arī pats sāku meklēt plašāku informāciju. Atradu iespējas un pieņēmu lēmumu, ka vajag rīkoties.”  Sākumā Andrejs sazinājies ar saules paneļu uzstādītājiem, gaidījis četrus mēnešus līdz tiek sakārtoti visi papīri un augusta beigās saules paneļi tika uzstādīti. Tikai pēc tam Andrejs sācis interesēties vairāk par atbalsta programmu. “Ņemot vērā, ka ikdienā darbā strādāju ar dokumentiem, viss noritēja raiti. Bija kļūdas, bet Vides investīciju fonds nāca pretī un pateica, kas jālabo, dienas laikā visu izdarīju. Septembrī pieteicos atbalstam, un pēc tam viss ātri notika,” pieredzē dalās Andrejs. 

Energoresursu cenu kāpums – iemesls pieteikties atbalstam

Andrejs izvēli par labu saules paneļiem veicis energoresursu cenu straujā kāpuma, par ko ziņās brīdināja jau no pavasara, kā arī nestabilās ģeopolitiskās situācijas dēļ: “Man mājai nav fosilais kurināmais, tādēļ vienīgā atbalsta aktivitāte, kurai programmā varēju pieteikties ir saules paneļi vai vēja ģeneratori. Smuki tie saules paneļi, ļoti glīti arī izskatās uz jumta un pieklājīgi pašpatēriņam. Vēl gan jau iet tikai pirmais mēnesis tad jau redzēs, saulainās dienās ļoti labi strādā, labi silda. Domāju, ka tad, kad pasaulē būs miers, tad ieguldījums ātri atmaksāsies.”

Pieteikties atbalstam var joprojām 

Ministrijas atbalsta programmai joprojām var pieteikties, "Vides investīciju fonds" pieņems un vērtēs projektu iesniegumus, kā arī pieņems lēmumus par finansējuma piešķiršanu vai atteikumu.

Kopš programmas sākuma katru mēnesi, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, projektu iesniegumu skaits ir pieaudzis vidēji vairāk par 30%. Iesniegtajos projektos kopumā ir pieprasīts finansējums jau vairāk par 10 miljoniem eiro un sagaidāms, ka līdz 2022. gada beigām iesniegtajos projektos kopumā būs pieprasīti 15 miljoni eiro.

Vairāk informācijas varat uzzināt Latvijas Vides investīciju fondā [email protected]; tālr. 67 845 111 kā arī ministrijas mājas lapā .

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas