Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

VARAM: Pagarinot nodevas piemērošanas periodu par iebraukšanu, Jūrmala pārsniegusi savas pilnvaras

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nosūtījusi vēstuli Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībai ar aicinājumu pārskatīt domes lēmumus paaugstināt nodevu par iebraukšanu pilsētā un pagarināt nodevas piemērošanas periodu no pieciem mēnešiem līdz kalendāram gadam.

2021. gada 30. septembra domes sēdē pašvaldības deputāti lēma no 2022. gada 1. aprīļa noteikt iebraukšanas maksu visa gada garumā, turklāt caurlaides cenu nosakot trīs eiro apmērā līdzšinējo divu eiro vietā.

Ministrija vērš uzmanību, ka likumā “Par autoceļiem” noteikts, ka valsts un pašvaldību autoceļi, tostarp arī ielas ir lietojamas bez maksas, un pašvaldībām nav dots deleģējums noteikt maksu par pašvaldības ceļu un ielu lietošanu. Jūrmalas pašvaldība ir pieņēmusi saistošos noteikumus ar mērķi ierobežot tranzīta satiksmi caur tās teritoriju. Pēc būtības pašvaldība ir noteikusi nodevu par pašvaldības ielu lietošanu, tādējādi pieņemot saistošos noteikumus pretēji likumā noteiktajam pilnvarojumam.

Jāatzīmē, ka viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir sekmēt saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā, un tādejādi pašvaldībai ir jārada mehānismi un pasākumi, kas veicinātu, nevis bremzētu uzņēmējdarbības attīstību. Bez tam saskaņā ar pieejamo informāciju pašvaldība lēmumu pieņēmusi nekonsultējoties ar sabiedrību, kā to prasītu laba pārvaldība gadījumos, kad lēmumam var būt būtiska ietekme uz ikvienu iedzīvotāju. Ministrijas ieskatā iebraukšanas maksas paaugstināšana var negatīvi ietekmēt vietējo uzņēmējdarbības vidi, tādēļ aicina pārvērtēt nodevas nepieciešamību, kā arī nodevas mērķi un izskatīt vai konkrētus mērķus nav iespējas sasniegt ar mazāk privātpersonu tiesību ierobežojošiem mehānismiem.

Ministrija secina, ka pašvaldība, pieņemot lēmumu par nodevas apmēra paaugstināšanu un nodevas apmaksas perioda pagarināšanu, nav izvērtējusi nodevas apmēra samērīgumu, kā arī tai nav bijusi izpratne par pašvaldības sniegto pakalpojumu, par ko maksājama nodeva par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā. Ministrija secina, ka pašvaldība ir pārsniegusi tai normatīvajos aktos piešķirto deleģējumu.

Pārskatot saistošo noteikumu regulējumu, VARAM aicina pašvaldību veikt konsultācijas ar privātpersonām; izvērtēt tūrisma nozares intensitātes, tranzīta satiksmes plūsmas, kā arī gaisa un trokšņu piesārņojuma izmaiņas pavasara/vasaras periodā un rudens/ ziemas periodā, veicot detalizētus aprēķinus. Tāpat ministrija aicina veikt izpēti par noteiktā regulējuma ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi, ņemot vērā pašvaldības funkciju uzņēmējdarbības attīstības jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas