Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Āboltiņa par balsu pirkšanu vēlēšanās: Acīmredzot, kaut kas nav kārtībā ar cilvēku psihi

Iespējamas balsu pirkšanas skandāli ir uztraucoši, jo norāda gan uz problēmām vēlēšanu sistēmā, gan arī uz cilvēku psihes traucējumiem, esot gataviem notirgot vēlēšanās savu balsojumu, ceturtdienas rītā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma teica Vienotības vadītāja Solvita Āboltiņa.

"Mani uztrauc šī problēma kā tāda. Vēlēšanu tiesības ir svarīgākās politiskās tiesības, kas pilsonim ir dotas, ar kurām viņš izvēlas, kāds būs parlaments, kas būs šie cilvēki kas lems. Šī sistēma, kas parādījās arī raidījumos, ka šie cilvēki [lauku iedzīvotāji] tā vienmēr ir darījuši [balsojuši par samaksu] - nav kaut kas kārtībā ar psihi, ja cilvēks var tikt vienkārši pirkts, savukārt nav kaut kas kārtībā, ja vēlēšanu sistēma atļauj šādus rezultātus," teica Āboltiņa.

Viņa klāstīja, ka, pateicoties sociālajiem tīkliem, šogad šī problēma izskanējusi plašāk kā jelkad. Ir sākti jau astoņi kriminālprocesi. skarot teju visas Saeimā ievēlētās partijas, par iespējamu balsu pirkšanu un visplašāk izksanējis par iespējamu balsu pirkšanu par labu Dzintaram Zaķim.

"Uztraucoši, ka šis demokrātijas instruments tā varētu tikt izmantots," sacīja Āboltiņa un pauda, ka ekspertiem būtu jāsniedz vērtējums, vai vēlēšanu sistēmā Latvijā nav kas labojams.

Savukārt uz jautājumu, vai iespējama balsu pirkšana par naudu vai kādu citu labumu neliecina par pārāk sliktu sociāli ekonomisko situāciju, Āboltiņa uzsvēra, ka izskanējis par balsu pirkšanu ne tikai Latgalē, bet arī citos novados. Ekonomisko apstākļu uzlabošana un ģimeņu labklājība ir uzdevumi, kuru ietvaros arī nākamā valdība gatavojas pieņemt dažādus lēmumus, taču, pēc Āboltiņas domām, ekonomiskā situācija nevar būt par pamatu, lai cilvēks vēlēšanās "pārdotu savu balsi".

Jau vēstīts, ka Augstākajā tiesā pēc partijas Saskaņa iesnieguma tiek vērtēta iespējama balsu pirkšana Latgalē par labu Vienotības politiķim Dzintaram Zaķim. Saskaņa prasa vēlēšanu rezultātu atcelšanu Latgalē.

Savukārt Drošības policija vairākos kriminālprocesos izvērtē iespējamus balsu pirkšanas gadījumus 12.Saeimas vēlēšanās teju visā Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas