Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Abu Meri plāno praktizēt kā mediķis arī ministra pilnvaru termiņa laikā

Pēc apstiprināšanas veselības ministra amatā Jaunās vienotības politiķis, gastroenterologs Hosams Abu Meri plāno turpināt praktizēt kā mediķis.

Abu Meri aģentūrai LETA atzina, ka, visticamāk, veltīt ārsta praksei tik daudz laika kā līdz šim nesanāk. Būdams tikai deputāts, viņš varēja daudz vairāk laika veltīt saviem pacientiem. Tomēr Abu Meri medicīnu neplāno pamest, jo viņam ir pacienti, kuri gadiem viņu ir apmeklējuši, tostarp arī hronisko slimību pacienti. Šobrīd gan līdz budžeta pieņemšanai viņš ir paņēmis pauzi no ikdienas ārsta prakses.

Abu Meri lēš, ka, iespējams, pacientus varēs pieņemt sestdienās vai kādā agrā rītā vai vēlā vakarā. Taču tas būšot ierobežots pacientu pieņemšanas laiks ierobežotam cilvēku skaitam.

Politiķis atzina, ka veselības aprūpē ir daudz problēmu, un lielākā no tām ir veselības pakalpojumu pieejamība, kas nozīmē garas rindas, kvotu jautājumu, speciālistu trūkumu.

"Mēs runājam par 1500 trūkstošu darbinieku, kas ietekmē rindu pagarināšanos. Es braucu ārpus Rīgas un redzu, ka, piemēram, man Jelgavā ir rinda mēnesim uz priekšu, jo nav kas strādā. Tikmēr Rīgā ir kas strādā, bet nav kvotas. Tas ir nopietns jautājums, kas jāatrisina, bet tas nav jādara vienas dienas vai mēneša laikā. Ja mēs sākam šodien, tad varbūt pēc pieciem gadiem to varam sakārtot," sacīja Abu Meri.

Arī mediķu atalgojumam, Abu Meri ieskatā, ir liela nozīme. Viņš uzsvēra, ka medmāsas arī vēlas normālu atalgojumu, tāpēc jānodrošina, lai viņas var strādāt, jūtas labi, un tad attiecīgi varēs pieņemt pacientus.

Tāpat būtisks jautājums ir par medikamentu cenām, digitalizāciju, kā arī jauniem kompensējamiem, inovatīviem medikamentiem, kas varētu dot labāku un ātrāku efektu pie konkrētām diagnozēm, piemēram, onkoloģijas pacientiem. Abu Meri vērtējumā, jāskatās arī, vai finansējums tiek tērēts efektīvi, lai nav tā, ka kaut kur Rīgā ir kvalitatīvi pakalpojumi, bet ārpus tās nav. Jādomā arī par to, kā cilvēki pierobežā varētu ātrāk tikt pie pakalpojumiem.

"Svarīgi risināt jautājumus saistībā ar e-veselību un digitalizāciju, jo tad mēs varēsim redzēt visu vienuviet. Piemēram, taisīt analīzes vienu reizi nevis trīs. Tas ir jautājums par finansējuma tērēšanu bezjēgā, bet tajā pašā laikā pacienti neko nezina par sevi," atzina ārsts.

Viņš norādīja, ka vēlas sadarboties ar esošo veselības ministri Līgu Meņģelsoni, tādēļ viņai varētu būt atvēlēta vieta Ministra birojā. Tomēr plašāk par biroja izveidi viņš pagaidām atturas komentēt.

Kā ziņots, Ministru prezidenta amata kandidātes Evikas Siliņas (JV) vadītā topošā koalīcija šorīt parakstījusi sadarbības līgumu un gaidāmās jaunās valdības deklarāciju.

Dokumentus parakstīja "Jaunās vienotības", Zaļo un zemnieku savienības un "Progresīvo" pārstāvji.

Tāpat ziņots, no parlamenta jaunveidojamās valdošās koalīcijas sadalītajiem 16 amatiem valdībā un Saeimā puse jeb astoņi tiks topošās premjeres pārstāvētajai JV, pieci ZZS, bet trīs - "Progresīvajiem", paziņojusi Ministru prezidenta amata kandidāte Siliņa.

Saskaņā ar viņas teikto, JV papildus premjera amatam valdībā tiks pie finanšu ministra, veselības ministra, izglītības un zinātnes ministra, ārlietu ministra, iekšlietu ministra, tieslietu ministra, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra krēsla.

ZZS pienāksies Saeimas priekšsēdētāja amats, kā arī ekonomikas ministra, zemkopības ministra, labklājības ministra un klimata un enerģētikas ministra portfeļi.

Savukārt "Progresīvie", pirmo reizi strādājot valdībā, varēs uzņemties atbildību par aizsardzības nozari, kultūru un satiksmi.

Topošajai koalīcijai ir 52 deputātu balsis, turklāt valdības apstiprināšanu papildus apņēmies atbalstīt arī neatkarīgais deputāts, "Gods kalpot Rīgai" valdes priekšsēdētājs Oļegs Burovs, kura pārstāvētā partija ir vienojusies par sadarbību ar ZZS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas