Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Par kolektīvo iniciatīvu diskutēs Saeimas Juridiskās komisijas darba grupā, kas skata grozījumu Kārtības rullī

Aicina atteikties no atturēšanās balsojumos

Ja 2011. gada maijā Saeimas Kārtības rullis neparedzētu iespēju lēmuma pieņemšanā atturēties un tieši deputāti, kas izdarīja šādu izvēli, nebūtu izšķīruši balsojuma iznākumu, iespējams, daudz kas tagad Latvijā būtu citādāk.

To Saeimas Mandātu, iesniegumu un ētikas komisijas sēdē trešdien pieļāva arī žurnāla Ir komentētājs Pauls Raudseps, kurš ir kolektīvās iniciatīvas Likvidēsim iespēju Saeimas deputātiem balsojumā atturēties pārstāvis. Par iniciatīvu portālā Manabalss.lv savākti 11 277 paraksti un to vērtēs parlamenta Juridiskās komisijas darba grupa, kas sagatavo izskatīšanai 2. lasījumā grozījumus Saeimas Kārtības rullī.

Pirms vairāk nekā sešiem gadiem, kad notika viens no Raudsepa minētajiem balsojumiem, kura rezultātu izšķīra deputāti, kas tajā atturējās, parlaments lēma, vai piekrist kratīšanai deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietās. Par atļaujas došanu nobalsoja 35 deputāti, pret bija 7, bet atturējās 37. Tā kā "atturas" balsis nozīmē to pašu balsojumu "pret", tad piekrišana netika dota. Tieši šis balsojums bija pēdējais piliens, kas pamudināja toreizējo Valsts prezidentu Valdi Zatleru ierosināt 10. Saeimas atlaišanu, ko tauta referendumā atbalstīja. Kratīšana bija saistīta ar tā dēvēto oligarhu lietu, kuras ietvaros notika arī politiķu noklausīšanās "Rīdzenes sarunās".

Kārtības rullis nosaka, ka par klātesošiem balsošanā uzskatāmi tie deputāti, kas balsojuši "par", "pret" vai "atturas". Kolektīvās iniciatīvas iesniedzēji piedāvā svītrot vārdus "vai atturas" piedāvā svītrot vārdus "vai atturas".

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 5. oktobra, avīzē Diena!

 

Top komentāri

Nu atvainojiet
N
Par to deputāti saņem tautas maksātu algu un pilnvaras, lai strādātu un veidotu viedokli. Kas, protams, nav iespējams, ja deputāta darba laikā nodarbojas citur ar naudas pelnīšanu, jeb tieši lai turpinātu to datit, ari atturas.
:)
:
"Atturas" ir normāls balsojums, bet šīs balsis tiešām nevajadzētu ieskaitīt kopskaitā. Un droši vien kvoruma jautājums arī jāaktualizē, lai tomēr "par" vai "pret" balsotāju būtu vismaz trešdaļa vai puse no deputātu skaita. Savukārt, "nebalsoja" ir sava darba nepildīšana, par ko vajadzētu piemērot sankcijas kā par sēdes neapmeklēšanu.
Maarts
M
Aicinu atturēties no atturēšanās balsojumos!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas