Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Aizkraukles bankas aktivitātes saista ar Krasovicki

Aptuveni desmit no Parex bankas aizgājušajiem klientu vadītājiem, no kuriem daži uz savu jauno darbavietu — Aizkraukles banku (AB) — mēģinājuši pārvilināt turīgus Parex klientus, ir starp abām bankām uzplaiksnījušā konflikta par negodīgu konkurenci redzamā puse. Tā ēnā ir jautājums, vai lielo ārvalstu klientu pārvilināšana ir tikai kāda bijušā Parex bankas darbinieka profesionālās darbības pārkāpums vai arī tās saknes rodamas banku vidē izplatītajā ziņā, ka Aizkraukles bankā iesaistījies arī Parex bankas bijušais līdzīpašnieks Viktors Krasovickis.

Ar banku sfēru saistītu neoficiālu avotu Dienai sniegtā informācija liecina, ka pats V.Krasovickis ir aicinājis Parex klientu vadītājus pāriet darbā uz Aizkraukles banku. Gan AB, gan V.Krasovickis ziņas par abu saistību stingri noliedz. Oficiālu faktu, kas liecinātu par valsts izglābtās Parex bankas līdzīpašnieka V.Krasovicka tiešu vai pastarpinātu saikni ar AB, nav. Pēc publiski pieejamās informācijas, AB lielākie īpašnieki ir Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, kuriem katram pieder 47% bankas akciju.

"Es jau divus mēnešus nenodarbojos ar finanšu biznesa jautājumiem. Kas attiecas uz manis saistīšanu ar Aizkraukles banku, tās ir baumas un izdomājumi," — tāda bija V.Krasovicka atbilde Dienai, ko baņķieris sniedza ar sabiedrisko attiecību speciālista Filipa Rajevska starpniecību. Arī AB līdzīpašnieks O.Fiļs šādas runas kategoriski noraidīja, Dienai tās saucot par nepatiesām baumām. Parex darbinieku pāriešanu uz AB O.Fiļs skaidroja ar faktu, ka banka pērn nogalē aktīvi meklējusi jaunus darbiniekus. O.Fiļs nekomentēja, vai pēc valsts īstenotās Parex pārņemšanas ir ticies ar V.Krasovicki, un atturējās raksturot, kādas ir abu attiecības — draudzīgas vai tikai formālas. V.Krasovicki viņš pazīstot jau sen.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdes vietnieks Jānis Brazovskis, Dienas jautāts, vai banku uzraugam nav radušās bažas par pastarpinātu V.Krasovicka saistību ar AB, atzina, ka konkrētu ziņu nav, lai arī "pa Rīgu to runā, esmu dzirdējis".

Februāra sākumā Parex banka vērsās FKTK un Konkurences padomē, lūdzot pārbaudīt, vai Aizkraukles bankas rīcībā, pārvilinot lielus Parex klientus, nav saskatāma negodīga konkurence. Konkurences padome secināja, ka ir vērojamas negodīgas konkurences pazīmes, taču, tā kā tai nav pilnvaru pieņemt lēmumus šajā strīdā, norādīja, ka FKTK jāatrisina jautājums, kā informācija par bankas klientiem nonāca no vienas bankas otrai.

FKTK preses pārstāve Agnese Joela Dienai atzina, ka "komisija savas kompetences ietvaros nesaskata nelikumības AB darbībās". FKTK pārstāvji tikušies ar AB, un saņemta atbilde, ka Parex bažas ir atsevišķa darbinieka nodarījums un šādi gadījumi bankā vairs netiks pieļauti.

Atsevišķi avoti Parex bankā un valdībā Dienai ir norādījuši, ka uzmanību Parex pārņemšanas darījumam, arī abiem bijušajiem lielajiem īpašniekiem, pievērsusi drošības policija. Tās preses pārstāve Kristīne Apse-Krūmiņa Dienai sacīja, ka šo jautājumu nekomentēs. Komentārus pašlaik nesniedz arī prokuratūra, kas aizvien turpina pērn sākto resorisko pārbaudi par Parex pārņemšanu. Valsts 85% Parex akciju pārņēma novembrī, abiem bijušajiem īpašniekiem par tām samaksājot katram vienu latu. Lai banku izglābtu, valsts tajā tieši un netieši ieplūdinājusi ap miljardu latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas