Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Aizliedz tirgot zāles pašapkalpošanās plauktos

Valdība atbalstījusi Veselības ministrijas ierosinājumu aizliegt pārdot bezrecepšu medikamentus pašapkalpošanās plauktos aptiekās. Tāpat stingrāk tiks regulēta zāļu reklamēšana.

Šobrīd zāļu izplatīšanā aptiekās ir izveidojusies situācija, ka bezrecepšu zāles atrodas pašapkalpošanās plauktos apmeklētājiem brīvi pieejamā vietā, un aptiekas apmeklētāji tās var iegādāties, nesaņemot farmaceita konsultācijas par zāļu īpašībām, lietošanu, brīdinājumiem un riskiem, ja tās lieto kopā ar citām, piemēram recepšu zālēm." Uzskatām, ka  zāļu izvietošana apmeklētājiem brīvi pieejamās vietās nav pieļaujama, jo  reklāmas ietekmē tiek veicināta  bezrecepšu zāļu pārdošana un neracionāla lietošana," pavadrakstā valdībai raksta Veselības ministrija. Tāpēc turpmāk bezrecepšu zāļu izplatīšanas nosacījumi aptiekā tiks papildināti ar noteikumiem, kas paredz aizliegumu zāles izvietot apmeklētāju apkalpošanas zāles daļā, kurā uzturas apmeklētāji, lai neradītu maldīgu iespaidu, ka zāles ir plaša patēriņa produkts, kā arī lai pasargātu aptiekas apmeklētājus no iespējas iegādāties zāles, kuru lietošana konkrētajā gadījumā nav ārstnieciski pamatota un nepieciešama,  tādējādi radot risku veselībai.

Ģimenes aptieku direktors Ilgvars Ķipēns iepriekš blogā Diena.lv izteica neapmierinātību ar mainīgo uzņēmējdarbības vidi farmācijas biznesā, jo noteikumu maiņa par bezrecepšu medikamentiem viņam rada sajūtu, ka "šādi laikam valsts darbinieki mēdz pelnīt sev iztiku - vispirms strādā pie vienu noteikumu izveidošanas, ieviešanas un kontroles, tad pēc pāris gadiem tos maina un atkal ir darbs izveidošanai, ieviešanai un kontrolei...". Viņš uzskata, ka aptiekas ir specifiska nozare, - tajās cilvēki parasti iegriežas nevis tāpēc, lai vienkārši iepirktos, bet gan ar mērķi kaut ko ārstēt. "Daudzi jau iepriekš zina, kurus medikamentus izvēlēsies gadījumā, ja sāp galva vai vajag kaut ko pret aizsmakumu. Taču, ja izvēle radīs šaubas, vienmēr blakus būs farmaceits, kurš sniegs konsultācijas," raksta I. Ķipēns. Viņš uzskata, ka līdz ar izmaiņām daudzām aptiekām, kurās ieviesti pašapkalpošanās plaukti, nāksies saskarties ar papildu pārkārtojumiem un ieguldījumiem. "Tādējādi atkal jādomā par ienākumu un izdevumu pārskatīšanu un varbūt arī kādu nepopulāru lēmumu pieņemšanu šajā sakarā," uzsver I. Ķipēns.

Tāpat arī pieņemtas papildu prasības zāļu reklamēšanas prasību ievērošanai arī sniedzot informāciju par zālēm ar zāļu reklāmu saistītos semināros un citos līdzīgos pasākumos. "Nereti sastopami gadījumi, kad semināros tiek sniegta zāļu aprakstam neatbilstoša, ar pārbaudāmām atsaucēm nepamatota informācija," norāda Veselības ministrija.

Arī reklāmās līdz ar pamudinājumu lietot zāles, būs jābrīdina par iespējamām negatīvām sekām gadījumā, ja zāles lietotas nepamatoti. Veselības ministrijai zināmi vismaz divi gadījumi, kad reklāmas iespaidā lietojot zāles, cilvēki ar ļaundabīgu audzēju novēloti vērsušies pie ārsta.

Grozījumi stājas spēkā 1. septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Ilgvara Ķipēna blogs "Atļausim, lai aizliegtu"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas