Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Līdz šim valdošās LZS sarakstā tikai sievietes bez politiskās pieredzes

Aizputē līdz šim valdošās LZS sarakstā - tikai sievietes bez politiskās pieredzes

Līdz šā gada pavasarim Aizputes novadā politiskā situācija bija prognozējama un stabila. Viss sākās, kad pieredzējušais domes priekšsēdētājs Aivars Šilis (ZZS) paziņoja, ka vēlēšanās vairs nekandidēs. "Aizputes iedzīvotāji gaida pārmaiņas novada pārvaldībā," ar tādiem vārdiem ir pieteikta šajā sasaukumā valdošās Latvijas Zemnieku savienības (LZS) priekšvēlēšanu programma, zem kuras parakstījušās tikai sievietes. Arī tas ir līdz šim nebijis gadījums.

Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2013. gadā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) Aizputes novadā uzvarēja un ieguva deviņas no 15 vietām. Nacionālā apvienība Visu Latvijai!–TB/LNNK (NA) – četrus mandātus, bet Vienotība – divus. Tā šogad te vairs nestartē, bet sarakstu ir pieteikusi partija Progresīvie, kuras komandā ir arī pāris tagadējo deputātu, kas ievēlēti no NA un Vienotības.
 

No ZZS pāriet uz NA

Lielāka interese varētu būt par to, kur palikuši no ZZS ievēlētie domnieki. Daļu no viņiem Diena atrada Nacionālās apvienības sarakstā, no kura startē Gundars Sisenis, Daiga Petrauska, Andris Jankovskis un Skaidrīte Segliņa.

Notiekošais Aizputē parāda, ka vietējā politikā partijas piederībai ir sekundāra nozīme.

Savukārt partiju spices katru šādu sarakstu uztver kā rādītāju savai ietekmei vietējā varā. Ar Aizputes novada priekšsēdētāju Šili Diena sazinājās jau pirms vairākām nedēļām. Toreiz viņš kā savu iespējamo pēcteci minēja vietnieku Juri Grasmani, kas ievēlēts no NA. Jau tad uzmanīgu darīja Šiļa sacītais, ka viņš nezinot, kā tiek veidots LZS saraksts. 

Pieredzējušais politiķis liepājnieks Jānis Lagzdiņš, kurš ir pētījis partiju vēsturi, ir pārliecināts, ka līdz šim vēl nekad nav bijis iesniegts pilns kandidātu saraksts, kurā ir tikai sievietes. Viņu pārsteidzot, ka to piesaka LZS, kas ir ļoti pieredzējusi partija, kura "vienmēr ļoti profesionāli un nopietni ir piegājusi pašvaldību vēlēšanām". Lagzdiņš atzina, ka saraksts, kurā ir tikai sievietes, ir interesanti un arī unikāli, bet vienlaikus riskanti, jo vēlētājs tomēr vērtē padarīto darbu un arī sievietes labprātāk balsojot par vīriešiem.
 

Aprēķina vadīta izvēle

LZS saraksta līdere ir Anita Roga. Viņa kā savu darbavietu ir norādījusi Alūksnes slimnīcu, kas ir pretējā Latvijas malā. Sarakstā ir dažādu specialitāšu pārstāves, bet dominē skolotājas. Neviena no kandidātēm līdz šim nav bijusi politikā. Roga ar prieku stāstīja, kā dzimusi doma startēt vēlēšanās. Aizputē esot kāds sieviešu pulciņš, kas ik pa laikam satiekoties. Vienā sanākšanā viņas esot secinājušas, ka nav mierā ar to, kas notiek novadā. Uz vaicāto, kas īsti neapmierina, Roga atbildēja: "Komunikācijas trūkums. Pašvaldība ir priekš iedzīvotājiem, bet mums ir izveidojusies plaisa starp varu un cilvēkiem."

Partijas izvēli esot noteicis aprēķins, atzina saraksta līdere. Tas, ka LZS jau līdz šim valdīja novadā un ir atbildīga arī par pieminēto plaisu starp varu un iedzīvotājiem, viņu nemulsināja. Politiskā spēka izvēlē esot bijis svarīgi, lai tā ir varas partija.

"Lai pašvaldībā kaut ko panāktu, ir jābūt partijai, ar ko tur augšā var runāt un kas mūs atbalstītu," stāstīja Roga. Nacionālā apvienība jau esot bijusi aizņemta, bet Vienotībai vairs neesot tādas ietekmes. Tāpēc izvēle kritusi uz LZS, kas ir arī premjera pārstāvētajā ZZS. Ar to, ka sarakstā ir tikai sievietes, bijusi doma izcelties. Piecas no kandidātēm ir iestājušās LZS. Uz vaicāto, kā veiksmes gadījumā Roga vadīs domi, ja strādā Alūksnē, viņa atbildēja, ka Alūksnē esot tikai vienu nedēļu mēnesī, bet pārējās trīs – Aizputē. Ievēlēšanas gadījumā kaut ko nākšoties mainīt, taču viņai ļoti patīkot braukt ar auto un "Alūksne tomēr ir tuvāk nekā Īrija".
 

Tronis nepaliks tukšs

Domnieks Jankovskis, kurš ir pārgājis no ZZS uz Nacionālo apvienību, Dienai teica, ka no ZZS tagadējiem deputātiem neviens vairs nav gribējis uzņemties saraksta veidošanu. Ar Nacionālo apvienību ZZS strādā kopā ne tikai domē, bet arī valdībā, tāpēc startēšana zem tās nosaukuma esot saprotama. Uz vaicāto, vai arī nākamajā sasaukumā Aizputē būs prognozējama politiskā situācija, Jankovskis atbildēja vilcinoties, jo Šilis tomēr esot ļoti pieredzējis vadītājs, tāpēc nevarot vēl pateikt, kā būs bez viņa.

Priekšsēža vietnieks Grasmanis gan paredz, ka arī turpmāk domes darbs būšot stabils, jo šī komanda strādājot kopā jau otro sasaukumu. Jaunajām konkurentēm viņš novēlēja veiksmi, gan piebilstot – ja cilvēks līdz šim nav strādājis pašvaldībā, tad līdz galam varētu arī nesaprast, kāds darbs viņu sagaida. LZS priekšsēdētājs Augusts Brigmanis Dienai sacīja: "Viņas ir respektablas, foršas dāmas. Aivars Šilis vairs nekandidēja, bet tronis jau nevar palikt brīvs. Esmu gandarīts, ka mums Aizputē ir savs saraksts."

Priekšsēdis arī apstiprināja, ka lielākā daļa kandidātu kā iepriekš, tā arī tagad nav partijas biedri.

Top komentāri

es
e
patriekt to kuci
Aizputniece
A
Novārtā ir atstāta Progresīvā partija! Ir liela varbūtība, ka varas groži nonāks viņu rokās, un ilgi iesēdējušies domes deputāti tiks gāzti.
juhū
j
Aizputē ir tikai viens saraksts NA, pārējie divi klaunu bars un piedalās, lai uzjautrinātos
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas